Ook voor meniscusproblemen kunt u bij Bergman Clinics terecht

03 mei '16

Pijn is de meest voorkomende klacht bij een scheur van de meniscus. Wanneer de scheur groot is, kunnen ook slotklachten optreden. Slotklachten ontstaan als een fragment van de meniscus klem komt te zitten in het gewricht. Hierdoor zal de knie niet normaal kunnen bewegen of niet volledig kunnen strekken (‘op slot zitten’). Bergman Clinics beschikt over specialisten die u snel en effectief van uw klachten afhelpen. 

Opstaan, gaan zitten, lopen en springen zouden praktisch onmogelijk zijn zonder het grootste gewricht van ons lichaam: de knie. Een geavanceerd systeem van spieren, pezen, gewrichtsbanden en kraakbeen absorbeert de schokken en waarborgt de stabiliteit van het gewricht.

Gezond kraakbeen
Een goed getraind bewegingsapparaat met gezond kraakbeen en sterke spieren kan sterke krachten weerstaan. Langdurige onevenwichtige belasting van dit systeem kan het kraakbeenweefsel beschadigen en de beschermende kraakbeenlaag doen afslijten. De kniebewegingen worden minder soepel. Hierdoor neemt de belasting van het bot onder het kraakbeen toe waardoor misvormingen kunnen ontstaan. In het kniegewricht zitten twee menisci, een aan de buitenkant (laterale meniscus) en een aan de binnenkant (mediale meniscus). De menisci voorkomen dat tijdens het lopen puntkrachten optreden waarbij kraakbeen en uiteindelijk bot beschadigd zou worden. Ze vergroten van het dragende vlak van het kniegewricht, waardoor het gewricht stabieler wordt.

Veelvoorkomend probleem
Meniscusproblemen in het kniegewricht komen veel voor. De binnen-en buitenmeniscus, die tussen de uiteinden van de botstukken zitten en daar zorgen voor een soepele beweging in het gewricht, kunnen beschadigd raken. De meniscus is een van de meest aangedane structuren van de knie. Beschadiging kan op elke leeftijd voorkomen. Bij jonge mensen is de meniscus tamelijk stevig en elastisch. Scheuren zijn meestal het gevolg van een draaimoment in de knie met veel kracht. Vaak gebeurt dit bij sportactiviteiten of tijdens een ongeval. De meniscus wordt zwakker naarmate de leeftijd vordert. Bij oudere mensen kunnen scheuren in de meniscus al ontstaan door een schijnbaar ongevaarlijke beweging, zoals door de knieën gaan.

Meer weten? Klik hier
Voor meer informatie kunt u tijdens werkdagen contact opnemen via het telefoonnummer: 088 9000 500.Informatie aanvraag
Contact opnemen

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Bergman Clinics

Van 15 december t/m 9 februari zijn nieuwe maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Dit betekent het volgende voor uw afspraak bij Bergman Clinics:

  • Heeft u een afspraak voor verzekerde zorg of cosmetische chirurgie, dan blijft uw afspraak gewoon staan. U hoeft geen contact met ons op te nemen. Bij eventuele wijzingen van uw afspraak nemen wij contact met u op.
  • In de kliniek mag u alleen geen begeleider meenemen.*
  • Wanneer u ouder bent dan 12 jaar dient u in de kliniek een mondkapje te dragen.
  • Heeft u een afspraak voor een onverzekerde huidbehandeling en/of een behandeling met injectables, dan wordt uw afspraak verplaatst. Wij bellen u voor een nieuwe afspraak. U hoeft niet zelf te bellen.
  • Heeft u binnen 48 uur vóór of ná uw coronavaccinatie een afspraak voor een ingreep/behandeling bij ons staan, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact met ons op. Om eventuele bijwerkingen van de behandeling of vaccinatie te kunnen scheiden, verplaatsen we deze afspraak dan voor u.

*Uitzonderingen hierop vindt u op onze coronapagina.

Bekijk voor uw komst de actuele coronarichtlijnen.