Onze COVID-19 maatregelen Sluiten

Urine-incontinentie nog steeds taboe

11 feb '13

Urine-incontinentie komt veel voor bij vrouwen; 1 op de 4 vrouwen heeft hier in meer of mindere mate last van. Vanaf 30 jaar komen de klachten vaker voor. Veel vrouwen zien het echter als een taboe en laten zich daarom niet behandelen. Dat is jammer, want de behandelmogelijkheden zijn er wel.

Urine-incontinentie is een aandoening waarbij de beheersing over de blaas is verminderd of zelfs verloren. Het kan optreden doordat de sluitspier van de blaas niet goed functioneert of doordat het signaal van aandrang tot plassen niet goed doorkomt.

Wat kun je eraan doen?
De behandeling van urine-incontinentie bestaat vaak eerst uit gespecialiseerde bekkenfysiotherapie. De bekkenfysiotherapeut leert de spieren rond het bekken te herkennen en gebruiken, zodat de bekkenbodem en de omliggende spieren (weer) een samenwerkend geheel worden. Als deze behandeling niet voldoende helpt, kan er gekozen voor een operatieve ingreep; een tvt-operatie. Deze wordt in dagbehandeling uitgevoerd.

Cliënt Hanneke Schreuder over de bij haar uitgevoerde tvt-operatie
Hanneke Schreuder had last van urine-incontinentie na de geboorte van haar eerste kind.  Zij  heeft er uiteindelijk 15 jaar lang mee rond gelopen voordat zij werd geopereerd door prof. Dr. C.H. van der Vaart bij Alant Vrouw. Bekijk hier haar filmpje.

 

Informatie aanvraag
 
Contact opnemen
 
Bergman Clinics

Op dit moment zijn maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Bekijk voor uw komst de actuele coronarichtlijnen. Dit betekent het volgende voor uw afspraak bij Bergman Clinics:

  • U bent welkom voor alle zorg die u van ons gewend bent. We treffen alle maatregelen om u veilig in de kliniek te ontvangen.
  • In de kliniek mag u geen begeleider meenemen.*
  • Wanneer u ouder bent dan 12 jaar dient u in de kliniek een mondkapje te dragen.

Let op!
Heeft u binnen 48 uur vóór of ná uw coronavaccinatie een afspraak voor een ingreep/behandeling bij ons staan, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact met ons op. Om eventuele bijwerkingen van de behandeling of vaccinatie te kunnen scheiden, verplaatsen we deze afspraak dan voor u.

*Uitzonderingen hierop vindt u op onze coronapagina.