Promotieonderzoek effectiviteit verzakkingsoperaties

18 mrt

Wat is een verzakking?
Bij een verzakking zakt het weefsel van de schede naar buiten. Ook de baarmoeder, blaas en darmen kunnen met dit weefsel verzakken. Het voelt alsof je op een balletje zit. Er kunnen klachten met plassen ontstaan, zoals niet goed uit kunnen plassen of juist incontinentie. Ook klachten bij het hebben van ontlasting of bij vrijen kunnen met een verzakking samenhangen. Vaak wordt een verzakking bij oudere vrouwen gezien, maar ook jonge vrouwen kunnen er al last van hebben.

Een operatie biedt vaak uitkomst. Hierbij wordt het weefsel opgetrokken en verbonden met hoger gelegen bindweefsel. Helaas is de kans dat opnieuw een verzakking ontstaat 30% tot 40%. Na een tweede operatie is deze kans 45%. Gynaecologe Mariëlla Withagen ontdekte in haar promotieonderzoek 'Pelvic organ prolaps repair with mesh' dat als bij die tweede operatie een matje wordt gebruikt om het weefsel op zijn plaats te houden, de kans op herhaling nog maar 10% is. Het matje is gemaakt van rekbaar kunststof materiaal en vormt een soort netje. Daarmee kan het weefsel dat verzakt is, weer op de juiste plek worden ‘gehangen’.

Risico’s
Hoewel het matje veel minder kans op herhaling na een tweede operatie geeft, is het gebruik van een kunststof matje niet zonder risico's. Het aanbrengen van het matje tijdens de operatie is precisiewerk. Het is dan ook belangrijk dat de operatie plaatsvindt in een (academisch) ziekenhuis waar specialisten er veel mee werken. (Bij Bergman Clinics | Vrouwenzorg wordt deze ingreep niet uitgevoerd) Het is nog onduidelijk wat het matje op termijn doet in het lichaam. Vooralsnog is een kunststof matje alleen geschikt voor vrouwen met een heel ernstige verzakking of die opnieuw problemen hebben na al een keer op de traditionele wijze geopereerd te zijn.

Meer informatie
Wilt u meer weten over de verzakkingsoperatie? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 088 9000 500 of lees meer over het promotieonderzoek op de site van het NVOG.Informatie aanvraag
Contact opnemen

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Bergman Clinics

Vanaf 29 september zijn nieuwe maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Voor uw afspraak bij Bergman Clinics heeft dit geen gevolgen. Wanneer u een afspraak op de kliniek heeft staan, wordt u gewoon verwacht. Natuurlijk treffen wij alle maatregelen om u zo veilig mogelijk in de kliniek te ontvangen. Wij heten u van harte welkom. Meer informatie.