Promotieonderzoek effectiviteit verzakkingsoperaties

18 mrt. 2013

In 2012 promoveerde Mariëlla Withagen op het onderwerp 'Verzakkingsoperaties met mesh (matjes)', een onderzoek waarin naar de effectiviteit en veiligheid van verzakkingsoperaties met matjes wordt gekeken. Mariëlle ontdekte dat het gebruik van een matje bij de tweede verzakkingsoperatie tot een afname van de kans op herhaling van de verzakking leidt.

Wat is een verzakking?
Bij een verzakking zakt het weefsel van de schede naar buiten. Ook de baarmoeder, blaas en darmen kunnen met dit weefsel verzakken. Het voelt alsof je op een balletje zit. Er kunnen klachten met plassen ontstaan, zoals niet goed uit kunnen plassen of juist incontinentie. Ook klachten bij het hebben van ontlasting of bij vrijen kunnen met een verzakking samenhangen. Vaak wordt een verzakking bij oudere vrouwen gezien, maar ook jonge vrouwen kunnen er al last van hebben.

Een operatie biedt vaak uitkomst. Hierbij wordt het weefsel opgetrokken en verbonden met hoger gelegen bindweefsel. Helaas is de kans dat opnieuw een verzakking ontstaat 30% tot 40%. Na een tweede operatie is deze kans 45%. Gynaecologe Mariëlla Withagen ontdekte in haar promotieonderzoek 'Pelvic organ prolaps repair with mesh' dat als bij die tweede operatie een matje wordt gebruikt om het weefsel op zijn plaats te houden, de kans op herhaling nog maar 10% is. Het matje is gemaakt van rekbaar kunststof materiaal en vormt een soort netje. Daarmee kan het weefsel dat verzakt is, weer op de juiste plek worden ‘gehangen’.

Risico’s
Hoewel het matje veel minder kans op herhaling na een tweede operatie geeft, is het gebruik van een kunststof matje niet zonder risico's. Het aanbrengen van het matje tijdens de operatie is precisiewerk. Het is dan ook belangrijk dat de operatie plaatsvindt in een (academisch) ziekenhuis waar specialisten er veel mee werken. (Bij Bergman Clinics | Vrouwenzorg wordt deze ingreep niet uitgevoerd) Het is nog onduidelijk wat het matje op termijn doet in het lichaam. Vooralsnog is een kunststof matje alleen geschikt voor vrouwen met een heel ernstige verzakking of die opnieuw problemen hebben na al een keer op de traditionele wijze geopereerd te zijn.

Meer informatie
Wilt u meer weten over de verzakkingsoperatie? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 088 9000 500 of lees meer over het promotieonderzoek op de site van het NVOG.

Vestigingen
 
Alle behandelingen
 
Bergman Clinics

Beste cliënten, i.v.m. de aangescherpte Corona-maatregelen worden van maandag 20 december t/m vrijdag 14 januari geen nieuwe afspraken voor injectable-behandelingen & huidtherapie ingepland.
Wanneer u al een afspraak hiervoor heeft in deze periode wordt u gebeld om deze in overleg te verplaatsen. De afspraken voor alle andere behandelingen gaan door. 

 

Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. We werken hard aan een oplossing!