
Wat te doen bij een afwijkend uitstrijkje?
Een afwijkend uitstrijkje kan wijzen op een verhoogd risico op baarmoederhalskanker. Bij Bergman Clinics | Kliniek voor Vrouwenzorg kunt u terecht voor vervolgonderzoek en eventuele behandeling van de afwijking. U wordt uitgebreid voorgelicht over het onderzoek en de eventuele gevolgen. Patricia Beemster: 'Goede voorlichting is belangrijk'.
Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Dit virus wordt overgedragen door seksueel contact en is zeer besmettelijk. Tachtig procent van de algemene bevolking is eens in haar leven geïnfecteerd met het virus, maar slechts een klein deel ontwikkelt een voorstadium baarmoederhalskanker.
Verder onderzoek
Als er sprake is van een afwijkend uitstrijkje, vindt verder onderzoek plaats. Dit heet een colposcopie: de baarmoederhals wordt met een vergrootglas nauwkeurig onderzocht zodat de arts kan vaststellen of de afwijking behandeld moet worden. Als er sprake is van een voorstadium van baarmoederhalskanker, kan het stukje weefsel met de onrustige cellen preventief verwijderd worden (lisexcisie). Dit is een kleine ingreep die vrijwel altijd onder lokale verdoving wordt verricht.
Goede voorlichting
Patricia Beemster (op foto) is werkzaam als arts colposcopie in de kliniek in Amsterdam en daarnaast in opleiding tot seksuoloog. Zij merkt dat vrouwen vaak erg opzien tegen het onderzoek. ‘Ze zijn bang dat ze baarmoederhalskanker hebben en/of ze zijn angstig voor het speculumonderzoek. Een goede uitleg over de uitslag van het uitstrijkje en genoeg tijd nemen tijdens de colposcopie neemt de angst vaak grotendeels weg.’ Sinds een aantal jaren worden meisjes ingeënt tegen HPV zodat baarmoederhalskanker in de toekomst grotendeels voorkomen kan worden.
Meer informatie
Wilt u meer weten over een afwijkend uitstrijkje, aanvullend onderzoek en behandeling? Neem dan contact met ons op via: 088 9000 500.