Wat te doen bij een afwijkend uitstrijkje?

22 apr '13

Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Dit virus wordt overgedragen door seksueel contact en is zeer besmettelijk. Tachtig procent van de algemene bevolking is eens in haar leven geïnfecteerd met het virus, maar slechts een klein deel ontwikkelt een voorstadium baarmoederhalskanker.

Verder onderzoek
Als er sprake is van een afwijkend uitstrijkje, vindt verder onderzoek plaats. Dit heet een colposcopie: de baarmoederhals wordt met een vergrootglas nauwkeurig onderzocht zodat de arts kan vaststellen of de afwijking behandeld moet worden. Als er sprake is van een voorstadium van baarmoederhalskanker, kan het stukje weefsel met de onrustige cellen preventief verwijderd worden (lisexcisie). Dit is een kleine ingreep die vrijwel altijd onder lokale verdoving wordt verricht.

Goede voorlichting
Patricia Beemster (op foto) is werkzaam als arts colposcopie in de kliniek in Amsterdam en daarnaast in opleiding tot seksuoloog. Zij merkt dat vrouwen vaak erg opzien tegen het onderzoek. ‘Ze zijn bang dat ze baarmoederhalskanker hebben en/of ze zijn angstig voor het speculumonderzoek. Een goede uitleg over de uitslag van het uitstrijkje en genoeg tijd nemen tijdens de colposcopie neemt de angst vaak grotendeels weg.’ Sinds een aantal jaren worden meisjes ingeënt tegen HPV zodat baarmoederhalskanker in de toekomst grotendeels voorkomen kan worden.

Meer informatie
Wilt u meer weten over een afwijkend uitstrijkje, aanvullend onderzoek en behandeling? Neem dan contact met ons op via: 088 9000 500.Informatie aanvraag
Contact opnemen

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Bergman Clinics

Van 15 december t/m 9 februari zijn nieuwe maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Dit betekent het volgende voor uw afspraak bij Bergman Clinics:

  • Heeft u een afspraak voor verzekerde zorg of cosmetische chirurgie, dan blijft uw afspraak gewoon staan. U hoeft geen contact met ons op te nemen. Bij eventuele wijzingen van uw afspraak nemen wij contact met u op.
  • In de kliniek mag u alleen geen begeleider meenemen.*
  • Wanneer u ouder bent dan 12 jaar dient u in de kliniek een mondkapje te dragen.
  • Heeft u een afspraak voor een onverzekerde huidbehandeling en/of een behandeling met injectables, dan wordt uw afspraak verplaatst. Wij bellen u voor een nieuwe afspraak. U hoeft niet zelf te bellen.
  • Heeft u binnen 48 uur vóór of ná uw coronavaccinatie een afspraak voor een ingreep/behandeling bij ons staan, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact met ons op. Om eventuele bijwerkingen van de behandeling of vaccinatie te kunnen scheiden, verplaatsen we deze afspraak dan voor u.

*Uitzonderingen hierop vindt u op onze coronapagina.

Bekijk voor uw komst de actuele coronarichtlijnen.