Assisteer mij
Assisteer mij

Wat te doen bij een afwijkend uitstrijkje?

22 apr '13

Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Dit virus wordt overgedragen door seksueel contact en is zeer besmettelijk. Tachtig procent van de algemene bevolking is eens in haar leven geïnfecteerd met het virus, maar slechts een klein deel ontwikkelt een voorstadium baarmoederhalskanker.

Verder onderzoek
Als er sprake is van een afwijkend uitstrijkje, vindt verder onderzoek plaats. Dit heet een colposcopie: de baarmoederhals wordt met een vergrootglas nauwkeurig onderzocht zodat de arts kan vaststellen of de afwijking behandeld moet worden. Als er sprake is van een voorstadium van baarmoederhalskanker, kan het stukje weefsel met de onrustige cellen preventief verwijderd worden (lisexcisie). Dit is een kleine ingreep die vrijwel altijd onder lokale verdoving wordt verricht.

Goede voorlichting
Patricia Beemster (op foto) is werkzaam als arts colposcopie in de kliniek in Amsterdam en daarnaast in opleiding tot seksuoloog. Zij merkt dat vrouwen vaak erg opzien tegen het onderzoek. ‘Ze zijn bang dat ze baarmoederhalskanker hebben en/of ze zijn angstig voor het speculumonderzoek. Een goede uitleg over de uitslag van het uitstrijkje en genoeg tijd nemen tijdens de colposcopie neemt de angst vaak grotendeels weg.’ Sinds een aantal jaren worden meisjes ingeënt tegen HPV zodat baarmoederhalskanker in de toekomst grotendeels voorkomen kan worden.

Meer informatie
Wilt u meer weten over een afwijkend uitstrijkje, aanvullend onderzoek en behandeling? Neem dan contact met ons op via: 088 9000 500.Informatie aanvraag
Contact opnemen
Bergman Clinics

Op dit moment zijn maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Bekijk voor uw komst de actuele coronarichtlijnen. Dit betekent het volgende voor uw afspraak bij Bergman Clinics:

  • U bent welkom voor alle zorg die u van ons gewend bent. We treffen alle maatregelen om u veilig in de kliniek te ontvangen.
  • In de kliniek mag u geen begeleider meenemen.*
  • Wanneer u ouder bent dan 12 jaar dient u in de kliniek een mondkapje te dragen.

Let op!
Heeft u binnen 48 uur vóór of ná uw coronavaccinatie een afspraak voor een ingreep/behandeling bij ons staan, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact met ons op. Om eventuele bijwerkingen van de behandeling of vaccinatie te kunnen scheiden, verplaatsen we deze afspraak dan voor u.

*Uitzonderingen hierop vindt u op onze coronapagina.