5 vragen over urineverlies aan de bekkenfysiotherapeute

01 jan '11

Wanneer jij, net als ruim 1 miljoen andere Nederlandse vrouwen, last hebt van urine-incontinentie kun je zonder verwijsbriefje van de huisarts terecht bij de bekkenfysiotherapeut. Maar wat kun je eigenlijk van een consult of behandeling verwachten? In onderstaand interview van de Agis website, januari 2011 geeft Bekkenfysiotherapeut Nicole Terwindt antwoord op de 5 meest gestelde vragen. 

 

 

Vergoeding Bekkenfysiotherapie

 

Bekken fysiotherapie wordt alleen vanuit de basisverzekering voor 9 behandelingen (1 keer in hele leven) vergoed, indien urine incontinentie de hoofdklacht is en u daarvoor ook de verwijzing heeft ontvangen.

 

Houdt u in deze situatie rekening met uw eigen risico.

 

Bent u verwezen voor een andere klacht, en is urine incontinentie niet de hoofdklacht of heeft u al eerder 9 behandelingen gehad? Dan kan vergoeding plaatsvinden via uw aanvullende verzekering. Informeer bij uw zorgverzekeraar voor uw polisvoorwaarden.

 

Heeft u geen vergoeding vanuit de basis verzekering of aanvullende verzekering? Dan komen de kosten van de behandelingen voor uw eigen rekening.

 

Ongewild Urineverlies

 

De 5 meest gestelde vragen aan de bekkenfysiotherapeut


Agis website, januari 2011
Wanneer jij, net als ruim 1 miljoen andere Nederlandse vrouwen, last hebt van urine-incontinentie kun je zonder verwijsbriefje van de huisarts terecht bij de bekkenfysiotherapeut. Maar wat kun je eigenlijk van een consult of behandeling verwachten? Bekkenfysiotherapeut Nicole Eppenga van centrum voor bekkenbodemzorg Alant Vrouw geeft antwoord op de 5 meest gestelde vragen. 

1 Met welke klachten kan ik bij de bekkenfysiotherapeut terecht?

‘Je kunt een afspraak maken bij de bekkenfysiotherapeut wanneer je bijvoorbeeld last hebt van ongewild urineverlies. Je kunt bijvoorbeeld je plas niet meer goed ophouden zodra je aandrang voelt. Of je plast drie maanden na de bevalling nog steeds in je broek bij tillen, hoesten of sporten. Hoe eerder je komt, hoe beter de incontinentie meestal kan worden behandeld. Maar helaas lopen vrouwen vaak al een jaar of tien met verbandjes om, voordat ze eindelijk bij mij over de drempel stappen. Vrouwen vinden het eng, weten niet wat ze kunnen verwachten, denken dat ze zeuren, of hopen dat het vanzelf overgaat. Dat is jammer, want hoe langer je wacht met een goede behandeling, hoe erger de klachten kunnen worden en hoe lastiger het is om er weer van af te komen.’ 

2 Waarom kan ik niet naar de gewone fysiotherapeut?

‘Met deze klachten ben je vrij om naar een gewone fysiotherapeut te gaan. De bekkenfysiotherapeut  heeft zich echter gespecialiseerd in het behandelen van bekkenproblemen als ongewild urineverlies met een driejarige vervolgopleiding bekkenfysiotherapie. Hierdoor hebben zij veel handvatten om ongewild urineverlies adequaat te behandelen en veel kennis en ervaring op dit gebied. Een bekkenfysiotherapeut kan ook gebruik maken van een inwendig onderzoek om de uitgevoerde oefeningen te controleren. Dit is bij een gewone fysiotherapeut niet mogelijk. Juist die controle is echter heel belangrijk, want doe je bekkenbodemoefeningen verkeerd, dan wordt het plasprobleem van kwaad tot erger. Veel gewone fysiotherapeuten verwijzen bij ongewild urineverlies daarom ook naar een gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut.’ 

3 Moet ik bloot bij de bekkenfysiotherapeut?

‘Vrouwen zien er het meest tegenop om uit de kleren te gaan. Maar een inwendig onderzoek is niet standaard. Het wordt meestal wel gedaan, maar nooit als jij dat niet wilt. Je moet het dus zeker aangeven als je niet bloot wilt, want je wordt nergens toe gedwongen. 
Maar een inwendig onderzoek helpt wel om beter een diagnose te kunnen stellen. Ook leer je tien keer zo snel wat je nu wel of juist niet moet aanspannen, doordat ik dat inwendig met mijn vingers kan aanwijzen. Bovendien kunnen we met myofeedback, waarbij een staafje met sensoren vaginaal wordt ingebracht, op het computerscherm de contractie van de bekkenbodemspieren in beeld brengen. Zo zie je precies wat je doet. En vind je het lastig om het spiertje te ontdekken waar het om gaat, dan kunnen we dat met elektrostimulatie laten spannen, zodat je voelt: o, dat is het dus. Verreweg de meeste vrouwen vinden het inwendig onderzoek trouwens heel erg meevallen. Ik gebruik geen eendenbek, zoals de gynaecoloog, dat scheelt natuurlijk ook.’ 

4 Wat doet de bekkenfysiotherapeut precies?

‘Allereerst gaan we samen kijken wat het probleem precies is: komt het urineverlies door aandrang- of stressincontinentie? Plas je bij het vrijen? Of is er iets anders aan de hand? Omdat het dikwijls de eerste keer is dat vrouwen met iemand over de incontinentie praten, komen hierbij vaak veel emoties los. Ik leg precies uit wat er aan de hand is en waardoor de klachten zijn ontstaan. Nare seksuele ervaringen kunnen bijvoorbeeld zorgen voor incontinentie, doordat je onbewust de bekkenbodemspieren te veel aanspant. Stressincontinentie komt vaak juist door het verslappen van deze spieren na een bevalling. Ook bespreken we het toiletgedrag: plas je goed uit zonder te persen, ontspan je of is het een haastklus? 
Wanneer we de oorzaak weten, leer ik je precies het spiertje bij de plasbuis te voelen waarmee je je blaas kunt controleren. Ook krijg je oefeningen om de bekkenbodem te versterken. Vrouwen met aandrangincontinentie leren vooral hoe zij de bekkenbodemspieren kunnen ontspannen en de blaas zo kunnen trainen dat zij langer hun plas op kunnen houden. Vrouwen met stressincontinentie oefenen hoe zij de bekkenbodemspieren kunnen aanspannen en weer ontspannen, en op welke momenten dat wel of niet te doen. Zo kun je leren je plas op te houden bij hoesten en zelfs wanneer je springt. Je krijgt oefeningen mee naar huis. Want het is oefenen, oefenen en nog eens oefenen om de incontinentie de baas te worden.’ 

5 Gaat het over?

‘Honderd procent droog halen we niet altijd. En soms is er vervolgbehandeling nodig bij de gynaecoloog. Maar met gemiddeld zes consulten kun je meestal een flinke verbetering verwachten. Daarna moet je de bekkenbodemspieren wel je hele verdere leven blijven trainen, want als ze weer slap worden, kunnen de incontinentieklachten ook weer terugkomen.’ 


  • Vanaf 1 januari 2011 worden voor verzekerden vanaf 18 jaar, max 9 behandelingen bekkenfysiotherapie bij urine-incontinentie vergoed vanuit de basisverzekering. Vervolgbehandelingen eventueel uit een aanvullende verzekering.
  • Bekkenfysiotherapeut Nicole Eppenga werkt bij Alant Vrouw in Bilthoven.
  • Een bekkenfysiotherapeut bij jou in de buurt vind je op www.defysiotherapeut.com .
  • Een te grote stap: naar de bekkenfysiotherapeut? Stel je vraag eerst anoniem opwww.bekkenbodemonline.nl
  • Lees verder: De 9 beste behandelingen van incontinentie
Vestigingen
 
Alle behandelingen
 
Bergman Clinics

Beste cliënten, i.v.m. de aangescherpte Corona-maatregelen worden van maandag 20 december t/m vrijdag 14 januari geen nieuwe afspraken voor injectable-behandelingen & huidtherapie ingepland.
Wanneer u al een afspraak hiervoor heeft in deze periode wordt u gebeld om deze in overleg te verplaatsen. De afspraken voor alle andere behandelingen gaan door. 

 

Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. We werken hard aan een oplossing!