Belvoor informatie 088 9000 500 (lokaal tarief)
HUISARTSEN DOORVERWIJZERS
Tekst a| A       Contrast +| --
Menu
GA TERUG
Nieuws

Sterilisatie met Essure

201015 nov

 

Margriet, november 2010

Jaarlijks laten zo’n 43.000 Nederlanders zich steriliseren, 35.000 mannen en 8.000 vrouwen. Met dat aantal is Nederland wereldwijd koploper. Wat zijn de mogelijkheden? En hoe gaat het precies in zijn werk?

Wie geen kinderen (meer) wil en klaar is met anticonceptieperikelen, komt uit bij sterilisatie. Nergens in de wereld vinden zoveel sterilisaties plaats als in Nederland. Bij 50% van de stellen boven de 35 jaar zijn één of beide partners gesteriliseerd. Ter vergelijk: in sommige Zuid-Europese landen, zoals Griekenland en Italië, is dat percentage minder dan 1%!

Nog een opvallend cijfer: wereldwijd worden er ruim vier keer zoveel vrouwen als mannen gesteriliseerd. In Nederland is dat juist andersom; hier gaan mannen vier keer zo vaak onder het mes. Een harde verklaring daarvoor is er niet. Waarschijnlijk heeft het met de geëmancipeerde Nederlandse vrouwen te maken. Nadat die één of meer kinderen hebben gebaard, zeggen ze vaak: nu is het jouw beurt.

Als je als stel zeker weet dat je geen kinderen (meer) wilt, biedt sterilisatie veel voordelen. Het is de meest betrouwbare vorm van anticonceptie, ongeacht of de man of de vrouw de operatie laat uitvoeren. De pil kun je vergeten, een spiraaltje moet eens in de zoveel tijd worden vervangen en een condoom kan scheuren. Bij sterilisatie heb je al die zorgen niet. Nadeel is dat sterilisatie in principe onomkeerbaar is. Omdat de hormoonproductie na een sterilisatie gewoon doorgaat, kunnen vrouwen die gewend waren de pil te slikken na de ingreep bovendien last hebben van heftiger menstruatie(klachten).

Sterilisatie bij een man

Het sperma van een man bestaat uit zaadvloeistof, dat wordt gemaakt in de prostaat en zaadblaasjes, en spermacellen, die worden geproduceerd in de ballen. Als een man klaarkomt, worden er vanuit de zaadballen via de zaadleiders spermacellen aan de zaadvloeistof toegevoegd. Bij een sterilisatie worden de zaadleiders onderbroken, zodat de zaadcellen de prostaat niet meer kunnen bereiken. Het klaarkomen werkt na een sterilisatie nog precies hetzelfde, alleen zitten er geen zaadcellen meer in het vocht.

“Een sterilisatie bij een man is een relatief eenvoudige ingreep”, zegt Rob Schipper, uroloog in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch. “Onder plaatselijke verdoving maak ik aan beide zijden een klein sneetje in de balzak. Vervolgens verwijder ik een stukje van ongeveer twee centimeter uit de zaadleiders. Zo weet ik zeker dat er echt geen spermacellen meer doorheen kunnen. De twee uiteinden bind ik af. Dat kan met een klipje of een soort touwtje. Soms wordt de zaadleider ook dichtgebrand. Voor de betrouwbaarheid maakt het niet uit welke methode de arts kiest. Tot slot worden de sneetjes dichtgemaakt met zelfoplosbare hechtingen.”

De ingreep is zo gepiept: in de meeste gevallen staat de patiënt binnen vijftien minuten weer buiten. De eerste dagen is het verstandig om het operatiegebied te ontzien. Maar na een dag of vijf kan de patiënt weer masturberen of vrijen.

“Dat betekent overigens niet dat de man dan meteen onvruchtbaar is”, waarschuwt Schipper. “Er zijn, verdeeld over drie maanden, zo’n twintig zaadlozingen voor nodig om alle levende spermacellen uit de prostaat te laten verdwijnen. Na die periode kijken we het zaadvloeistof na. Als er inderdaad geen spermacellen meer in zitten, is de man daadwerkelijk onvruchtbaar”

Seksueel overdraagbare aandoeningen, zoals chlamydia, genitale wratten, gonorroe en het virus dat AIDS veroorzaakt, kunnen nog wel met zaadvloeistof worden overgebracht. Daartegen moet je je dus óók na een sterilisatie blijven beschermen. Dat geldt trouwens net zo goed voor vrouwen die zich hebben laten steriliseren.

Mannen vrezen volgens Schipper nogal eens dat hun libido door een sterilisatie vermindert, of dat ze erectieproblemen kunnen krijgen. Die zorgt is onterecht. “Een sterilisatie heeft géén invloed op de zin in seks of op het vermogen om een erectie te krijgen. Als daarmee problemen ontstaan, heeft dat een andere – lichamelijke of psychische – oorzaak.”

Sterilisatie bij een vrouw Eens per maand, halverwege de menstruatiecyclus, vindt er een eisprong plaats. Vanuit één van de twee eierstokken wordt dan een rijpe eicel via de eileider naar de baarmoeder getransporteerd. Bij een gesteriliseerde vrouw worden de eileiders onderbroken of afgesloten, zodat de eicel de baarmoeder niet meer kan bereiken. “Er zijn verschillende manieren om een vrouw te steriliseren”, vertelt Jan-Paul Roovers, gynaecoloog in het AMC Amsterdam en medisch directeur van Alant Vrouw in Amsterdam. “Je kunt met een kijkoperatie via de buikwand de eileiders afbinden of dichtbranden. Die ingreep vindt onder volledige narcose plaats. Het duurt vier tot zes dagen om te herstellen en je houdt er twee kleine littekens in de onderbuik aan over. Sinds zeven jaar is er ook een andere mogelijkheid, de zogenaamde Essure-methode. Daarvoor is geen narcose nodig en het herstel duurt maximaal een dag.”

Bij een Essure-sterilisatie worden er via de vagina en de baarmoedermond twee kleine, zachte veertjes (een mix van kunststof vezels en metaal) in de overgang van de baarmoeder naar in de eileiders geplaatst. Die zorgen ervoor, dat de eileiders binnen drie maanden dichtgroeien. Vanaf dat moment kunnen er geen zaadcellen meer door. De methode is net zo effectief als sterilisatie via de buikwand, maar veel minder ingrijpend voor de vrouw.

“De behandeling duurt tussen de vijf en vijftien minuten”, zegt Roovers. “En je hoeft niet bij te komen uit de narcose. De kans op ernstige complicaties is veel kleiner en het herstel gaat een stuk sneller. Negen van de tien vrouwen die een Essure-behandeling hebben ondergaan, kunnen binnen een dag weer hun gewone bezigheden oppakken.”

Na een traditionele sterilisatie is een vrouw direct onvruchtbaar. Met Essure duurt dat drie maanden. In die tijd moet een stel een aanvullend voorbehoedsmiddel gebruiken. Na die periode wordt een echo gemaakt, om te zien of de veertjes op de juiste plaats zitten en de eileiders volledig zijn afgesloten.

Inmiddels bieden zeventig van de honderd Nederlandse ziekenhuizen de techniek aan. Toch wordt 60% van alle sterilisaties bij vrouwen nog op de traditionele manier uitgevoerd, met een kijkoperatie via de buikwand. Roovers: “Misschien dat veel huisartsen en gynaecologen uit gewoonte nog de traditionele methode aanbieden, ook omdat ze daar veel ervaring mee hebben. In dat geval is het verstandig om zelf om de Essure-methode te vragen.”

Hij voegt eraan toe dat niet iedereen voor een sterilisatie met Essure in aanmerking komt. “De werkwijze is vooral geschikt voor vrouwen die kinderen hebben gebaard. Bij hen staat de baarmoedermond wijder open, waardoor plaatsing makkelijker gaat. Verder is het zo, dat de eileiders vanuit de baarmoeder makkelijk bereikbaar moeten zijn. Als een vrouw bijvoorbeeld last heeft van vleesbomen of poliepen, kunnen die in de weg zitten.”

Net als bij mannen verandert een sterilisatie bij vrouwen niets aan de hormoonproductie. De zin in seks, maar ook de menstruatiecyclus (en eventuele klachten die daarbij komen kijken) blijven gewoon in stand.

Spijtoptanten
Het overgrote deel van de gesteriliseerde Nederlanders is heel tevreden met het resultaat. Toch krijgt zo’n 2 tot 6% van de gesteriliseerde mannen en 10% van de gesteriliseerde vrouwen achteraf spijt. Vaak heeft dat ermee te maken dat een stel toch nog een kind wil. Maar er zijn ook andere redenen voor berouw. Een man kan zich bijvoorbeeld minder ‘mannelijk’ voelen. Een vrouw die altijd de pil heeft geslikt kan na een sterilisatie last krijgen van een heftiger of onregelmatige menstruatie.

In het geval van spijt is het soms mogelijk de operatie ongedaan te maken. Uroloog Schipper: “Bij een man kunnen de zaadleiders met een microscopische operatie weer aan elkaar worden gehecht. Of hij daarna weer kinderen kan verwekken, hangt onder andere af van hoe lang geleden de sterilisatie heeft plaatsgevonden, hoe vruchtbaar hij daarvóór was en wat de leeftijd van zijn vrouw is. Gemiddeld lukt het 42% van de mannen na een hersteloperatie om binnen een jaar zijn partner zwanger te maken.”

“Bij vrouwen hangt het er vanaf welke techniek is gebruikt”, vult gynaecoloog Roovers aan. “Als de eileiders met behulp van een kijkoperatie via de buik zijn gesloten, lukt het in 60-80% van de gevallen om die te herstellen. Een sterilisatie met de Essure-methode is onomkeerbaar. Vrouwen die daarvoor hebben gekozen, kunnen alleen nog op een kunstmatige manier zwanger worden, met behulp van IVF.”

Meest betrouwbaar
Sterilisatie is de meest betrouwbare voorbehoedsmiddel, maar geen één methode van anticonceptie is 100% waterdicht. Van de duizend vrouwen die een geslaagde sterilisatie hebben ondergaan, worden er na een paar jaar toch één of twee zwanger. Van de duizend succesvol gesteriliseerde mannen blijken er twee of drie toch nog kinderen te kunnen verwekken.

Bijwerkingen
Vrouwen die via een kijkoperatie zijn gesteriliseerd, kunnen last hebben van misselijkheid, kramp, afscheiding, pijn bij de wond, bloeduitstortingen en een opgeblazen gevoel in de buik. Over het algemeen verdwijnen die verschijnselen na vier tot zes dagen. Vrouwen die met de Essure methode zijn behandeld, zijn meestal binnen een dag weer volledig fit. Tijdens of na de ingreep kunnen ze last hebben van misselijkheid, duizeligheid en kramp in de onderbuik.
Het merendeel van de mannen dat gesteriliseerd is, heeft enkele dagen gevoelige of pijnlijke ballen. Soms ontstaan er ook blauwe verkleuringen of bloeduitstortingen.

Vergoed?
Sterilisaties zitten niet in het basispakket van de zorgverzekering. Veel zorgverzekeraars vergoeden de behandeling wel als u aanvullend verzekerd bent. Raadpleeg hiervoor de polisvoorwaarden. De prijzen van de ingrepen kunnen per behandelcentrum verschillen. Ter indicatie: een sterilisatie bij een man kost in het Jeroen Bosch Ziekenhuis € 351,25. De kosten van een vrouwensterilisatie met Essure bij Alant Vrouw bedragen € 1750,–. Een verwijsbrief is niet verplicht, maar veel specialisten stellen die wel op prijs.
Meer weten?

 

 

 Bel ons!
Bel voor informatie   088 9000 500
Wij bellen u

Vul onderstaand formulier in en u wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Bedankt voor uw terugbelverzoek.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Bergman Clinics gebruikt cookies. Doorgaan betekent akkoord. Bergman Clinics gebruikt cookies en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie en advertenties te zien krijgt. Meer weten over deze cookies, klik dan op "Meer informatie". Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies. Meer informatie | Sluit deze melding