Glaucoom: een sluipende oogaandoening

20 aug '13

Verlies van delen van het gezichtsveld is kenmerkend voor de oogaandoening glaucoom. Helaas heeft men zelf vaak pas later door dat het zicht minder wordt. Doordat de hersenen als het ware het beeld invullen vanuit de informatie die ze al hebben, lijkt het in eigen beleving of je nog alles ziet. Dit is dus niet het geval.

Oorzaak
Dr. Thomas Theelen is oogarts bij Ozon Oogkliniek, onderdeel van de Kliniek voor Oogzorg. Hij vertelt: “Glaucoom is een sluipende ziekte, waar je soms wel vijftien jaar lang niets van merkt. Tot het te laat is.” Bij de meest voorkomende vormen van glaucoom is een verstoring van de afvoer van het kamerwater in het oog een oorzaak. De verhoogde oogdruk die dan ontstaat, beschadigt de oogzenuw.

Verouderingsproces
Het afsterven van de oogzenuwvezels hoort bij een normaal verouderingsproces. Bij gezonde ogen vormt dat geen probleem. Maar bij iemand die glaucoom heeft, gaat dit afstervingsproces versneld. Het is daarom belangrijk er vroeg bij te zijn. Met een tijdige behandeling in een vroeg stadium kan de schade aan het gezichtsveld worden beperkt of de progressie ervan worden vertraagd. Onbehandeld glaucoom kan zelfs tot blindheid leiden.

Jaarlijkse controle
Kan men zelf iets doen om glaucoom te voorkomen? “Ja, in die zin dat het verstandig is om je regelmatig te laten controleren indien er familieleden met glaucoom zijn”, zegt Theelen. “Met een jaarlijkse controle kan een heleboel ellende worden voorkomen.”

Vergoed en geen wachtlijst
De behandeling van glaucoom wordt vergoed. Bovendien is er geen wachtlijst.

Meer informatie
Wilt u meer informatie? Kijk dan op de site van Ozon Oogkliniek. U kunt ook contact opnemen via telefoonnummer 088 9000 500 of mail naar info@bergmanclinics.nlInformatie aanvraag
Contact opnemen

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Bergman Clinics

Van 15 december t/m 9 februari zijn nieuwe maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Dit betekent het volgende voor uw afspraak bij Bergman Clinics:

  • Heeft u een afspraak voor verzekerde zorg of cosmetische chirurgie, dan blijft uw afspraak gewoon staan. U hoeft geen contact met ons op te nemen. Bij eventuele wijzingen van uw afspraak nemen wij contact met u op.
  • In de kliniek mag u alleen geen begeleider meenemen.*
  • Wanneer u ouder bent dan 12 jaar dient u in de kliniek een mondkapje te dragen.
  • Heeft u een afspraak voor een onverzekerde huidbehandeling en/of een behandeling met injectables, dan wordt uw afspraak verplaatst. Wij bellen u voor een nieuwe afspraak. U hoeft niet zelf te bellen.
  • Heeft u binnen 48 uur vóór of ná uw coronavaccinatie een afspraak voor een ingreep/behandeling bij ons staan, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact met ons op. Om eventuele bijwerkingen van de behandeling of vaccinatie te kunnen scheiden, verplaatsen we deze afspraak dan voor u.

*Uitzonderingen hierop vindt u op onze coronapagina.

Bekijk voor uw komst de actuele coronarichtlijnen.