Onze COVID-19 maatregelen Sluiten

Glaucoom: een sluipende oogaandoening

20 aug '13

Bij glaucoom wordt uw gezichtsveld langzaam kleiner, zonder dat u het zelf in de gaten heeft. Terwijl het juist belangrijk is er vroeg bij te zijn om toename van beschadiging van het gezichtsveld te voorkomen. Oogarts Thomas Theelen, werkzaam bij Ozon Oogkliniek, onderdeel van de Kliniek voor Oogzorg, legt uit wat u eraan kunt doen.

Verlies van delen van het gezichtsveld is kenmerkend voor de oogaandoening glaucoom. Helaas heeft men zelf vaak pas later door dat het zicht minder wordt. Doordat de hersenen als het ware het beeld invullen vanuit de informatie die ze al hebben, lijkt het in eigen beleving of je nog alles ziet. Dit is dus niet het geval.

Oorzaak
Dr. Thomas Theelen is oogarts bij Ozon Oogkliniek, onderdeel van de Kliniek voor Oogzorg. Hij vertelt: “Glaucoom is een sluipende ziekte, waar je soms wel vijftien jaar lang niets van merkt. Tot het te laat is.” Bij de meest voorkomende vormen van glaucoom is een verstoring van de afvoer van het kamerwater in het oog een oorzaak. De verhoogde oogdruk die dan ontstaat, beschadigt de oogzenuw.

Verouderingsproces
Het afsterven van de oogzenuwvezels hoort bij een normaal verouderingsproces. Bij gezonde ogen vormt dat geen probleem. Maar bij iemand die glaucoom heeft, gaat dit afstervingsproces versneld. Het is daarom belangrijk er vroeg bij te zijn. Met een tijdige behandeling in een vroeg stadium kan de schade aan het gezichtsveld worden beperkt of de progressie ervan worden vertraagd. Onbehandeld glaucoom kan zelfs tot blindheid leiden.

Jaarlijkse controle
Kan men zelf iets doen om glaucoom te voorkomen? “Ja, in die zin dat het verstandig is om je regelmatig te laten controleren indien er familieleden met glaucoom zijn”, zegt Theelen. “Met een jaarlijkse controle kan een heleboel ellende worden voorkomen.”

Vergoed en geen wachtlijst
De behandeling van glaucoom wordt vergoed. Bovendien is er geen wachtlijst.

Meer informatie
Wilt u meer informatie? Kijk dan op de site van Ozon Oogkliniek. U kunt ook contact opnemen via telefoonnummer 088 9000 500 of mail naar info@bergmanclinics.nl

Vestigingen
 
Alle behandelingen
 
Bergman Clinics

 

 

Bergman Clinics

De vraag naar medische zorg bij Bergman Clinics stijgt de laatste maanden sterk en harder dan eerder voorzien. Daardoor kunnen telefonische wachttijden op sommige momenten langer zijn dan u van ons gewend bent.

Graag attenderen we u erop dat bellen vaak niet noodzakelijk is of niet de snelste manier om uw vraag beantwoord te krijgen. We helpen u graag ook op andere manieren. Bekijk de opties hier

Bent u onder behandeling bij Bergman Clinics en heeft u een spoedvraag, bijvoorbeeld over klachten na een ingreep dan kunt u contact opnemen via telefoonnummer 088 9000 567.

We doen ons uiterste best om u zo snel mogelijk te woord te staan.