Assisteer mij
Assisteer mij

Operatie effectiever dan fysiotherapie bij behandeling urine-incontinentie

19 sep '13

De onderzoekers stellen naar aanleiding van het onderzoeksresultaat voor om voortaan de mogelijkheden van zowel een operatie als van bekkenfysiotherapie met patiënten te bespreken. Vervolgens wordt voor de optie gekozen die het beste bij de individuele patiënt past.

Het onderzoek
In de studie werden 460 vrouwen ouder dan 35 jaar met matige tot ernstige inspannings urine-incontinentie gelijkmatig verdeeld over twee groepen. Eén groep onderging bekkenfysiotherapie die werd uitgevoerd door gecertificeerde bekkenfysiotherapeuten. Bij de andere groep werd door een ervaren operateur via een operatie een kunststof bandje (’mid-urethral sling’) onder de urinebuis geplaatst zodat deze wordt ondersteund. Deze extra ondersteuning gaat ongewenst urineverlies tegen.

Een jaar later onderzochten de artsen of de behandelingen hadden geholpen. Uit de studie bleek dat een operatie veel effectiever is dan bekkenfysiotherapie. Bij ongeveer één op de tien vrouwen traden milde complicaties op zoals een bloeduitstorting of aandrang-incontinentie, die geheel konden worden toegeschreven aan de operatie. De complicaties veroorzaakten geen blijvende nadelige gevolgen. Bij bekkenfysiotherapie komen deze complicaties niet voor.

Aanpassing richtlijnen
Prof. Dr. Huub van der Vaart: “Op grond van de uitkomsten van deze studie dienen de nationale en internationale richtlijnen te worden aangepast. De huidige richtlijnen geven aan dat bekkenfysiotherapie altijd de eerste behandeling van inspannings urine-incontinentie bij de vrouw moet zijn. Gezien het grote verschil in effectiviteit, in het voordeel van de operatie, dient deze mogelijkheid naast bekkenfysiotherapie als primaire therapie aangeboden te worden. Met duidelijke voorlichting over de voor- en nadelen van iedere behandelingsmogelijkheid kunnen we in de spreekkamer samen met de cliënt de juiste keuze maken.”

Samenwerking UMC Utrecht en Bergman Clinics | Vrouwenzorg
In 2002 heeft het UMC Utrecht de keuze gemaakt hun bekkenbodemzorg te verplaatsen naar het zelfstandig behandelcentrum Alant vrouw. Alant Vrouw is in 2009 onderdeel geworden van Bergman Clinics en draagt nu de naam Bergman Clinics | Vrouwenzorg. Er vindt nauwe samenwerking plaats met het UMC Utrecht op het vlak van zorg, opleiding en wetenschap. Het participeren in studies is belangrijk om te onderzoeken hoe wij zorg kwalitatief beter en doelmatiger aan kunnen bieden.
In de Kliniek voor Vrouwenzorg kunnen vrouwen terecht voor een weloverwogen en persoonlijk advies, waarbij de inbreng van de patiënt cruciaal en leidend is.

Link naar "New England journal of medicine"
Klik hier voor meer informatie over Prof. dr. Huub van der Vaart
klik hier voor het nieuwsbericht van het UMC Utrecht

Referentie
Labrie J et al. Surgery versus physiotherapy for stress incontinence. New England Journal of Medicine 2013;369:1124-1133Informatie aanvraag
Contact opnemen
Bergman Clinics

Op dit moment zijn maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Bekijk voor uw komst de actuele coronarichtlijnen. Dit betekent het volgende voor uw afspraak bij Bergman Clinics:

  • U bent welkom voor alle zorg die u van ons gewend bent. We treffen alle maatregelen om u veilig in de kliniek te ontvangen.
  • In de kliniek mag u geen begeleider meenemen.*
  • Wanneer u ouder bent dan 12 jaar dient u in de kliniek een mondkapje te dragen.

Let op!
Heeft u binnen 48 uur vóór of ná uw coronavaccinatie een afspraak voor een ingreep/behandeling bij ons staan, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact met ons op. Om eventuele bijwerkingen van de behandeling of vaccinatie te kunnen scheiden, verplaatsen we deze afspraak dan voor u.

*Uitzonderingen hierop vindt u op onze coronapagina.