Vaginale verzakking goed behandelbaar

21 feb. 2014

Ongeveer één op de vier vrouwen krijgt te maken met de gevolgen van een vaginale verzakking. De klachten zijn hinderlijk en erover praten blijkt vaak lastig. Dokter Withagen, Uro-gynaecoloog bij Bergman Clinics, adviseert bij klachten niet onnodig lang te wachten en de verzakking te laten behandelen.

Een verzakking ontstaat doordat de bekkenbodemspieren uitrekken of beschadigd raken. De spieren zijn niet langer in staat hun werk naar behoren te doen. Hierdoor zakken de baarmoeder, blaas en/of darmen in de vagina en kunnen zelfs naar buiten komen.

Oorzaken
Dokter Mariëlla Withagen, Uro-gynaecoloog bij Bergman Clinics, geeft aan dat er verschillende oorzaken voor de zwakke banden, pezen en spieren zijn. Een zwangerschap, (vaginale) bevalling en de overgang zijn hiervan de meest voorkomende oorzaken. Ook aanleg kan een rol spelen. Heeft iemand in uw directe familie een verzakking gehad dan is er sprake van een verhoogd risico.

Behandeling
Het is onnodig om met hinderlijke klachten te blijven lopen en verstandig om naar uw huisarts te gaan. Indien nodig kan hij of zij u doorverwijzen naar de Kliniek voor Vrouwenzorg.

Bij een verzakking zijn verschillende behandelingen mogelijk:
• bekkenfysiotherapie
• vaginale ring
• operatieve ingreep

Afhankelijk van het type en de omvang van de verzakking wordt voor een van deze behandelingen gekozen. Dokter Withagen: “Een verzakking is niet gevaarlijk maar geeft wel vaak hinderlijke klachten. Opereren kan dan een goede oplossing zijn om van je klachten af te komen”.

Behandelmethode onder vuur
Een van de operatieve behandelmethode bij een vaginale verzakking, het bekkenbodemmatje, ligt al jaren ter discussie. Uro-gynaecoloog dr. Jan-Paul Roovers, medisch directeur bij Bergman Clinics en hoofd van de afdeling Gynaecologie van het AMC Amsterdam, vindt het jammer dat deze therapie geen nieuwe kans krijgt. De techniek is verbeterd en het aantal complicaties aanzienlijk is afgenomen. Deze maand leest u een interview over deze behandel methode in het AMC Magazine.

Bekijk ook:
Uitzending Dit is mijn Lijf - Vaginale verzakking

Meer informatie
Wilt u meer weten over de behandeling van een vaginale verzakking? Lees meer. Of neem contact met ons op via het telefoonnummer 088 9000 500 of per mail: info@bergmanclinics.nl

 

Vestigingen
 
Alle behandelingen
 
Bergman Clinics

Beste cliënten, i.v.m. de aangescherpte Corona-maatregelen worden van maandag 20 december t/m vrijdag 14 januari geen nieuwe afspraken voor injectable-behandelingen & huidtherapie ingepland.
Wanneer u al een afspraak hiervoor heeft in deze periode wordt u gebeld om deze in overleg te verplaatsen. De afspraken voor alle andere behandelingen gaan door. 

 

Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. We werken hard aan een oplossing!