Onze COVID-19 maatregelen Sluiten

Vaginale verzakking goed behandelbaar

21 feb '14

Ongeveer één op de vier vrouwen krijgt te maken met de gevolgen van een vaginale verzakking. De klachten zijn hinderlijk en erover praten blijkt vaak lastig. Dokter Withagen, Uro-gynaecoloog bij Bergman Clinics, adviseert bij klachten niet onnodig lang te wachten en de verzakking te laten behandelen.

Een verzakking ontstaat doordat de bekkenbodemspieren uitrekken of beschadigd raken. De spieren zijn niet langer in staat hun werk naar behoren te doen. Hierdoor zakken de baarmoeder, blaas en/of darmen in de vagina en kunnen zelfs naar buiten komen.

Oorzaken
Dokter Mariëlla Withagen, Uro-gynaecoloog bij Bergman Clinics, geeft aan dat er verschillende oorzaken voor de zwakke banden, pezen en spieren zijn. Een zwangerschap, (vaginale) bevalling en de overgang zijn hiervan de meest voorkomende oorzaken. Ook aanleg kan een rol spelen. Heeft iemand in uw directe familie een verzakking gehad dan is er sprake van een verhoogd risico.

Behandeling
Het is onnodig om met hinderlijke klachten te blijven lopen en verstandig om naar uw huisarts te gaan. Indien nodig kan hij of zij u doorverwijzen naar de Kliniek voor Vrouwenzorg.

Bij een verzakking zijn verschillende behandelingen mogelijk:
• bekkenfysiotherapie
• vaginale ring
• operatieve ingreep

Afhankelijk van het type en de omvang van de verzakking wordt voor een van deze behandelingen gekozen. Dokter Withagen: “Een verzakking is niet gevaarlijk maar geeft wel vaak hinderlijke klachten. Opereren kan dan een goede oplossing zijn om van je klachten af te komen”.

Behandelmethode onder vuur
Een van de operatieve behandelmethode bij een vaginale verzakking, het bekkenbodemmatje, ligt al jaren ter discussie. Uro-gynaecoloog dr. Jan-Paul Roovers, medisch directeur bij Bergman Clinics en hoofd van de afdeling Gynaecologie van het AMC Amsterdam, vindt het jammer dat deze therapie geen nieuwe kans krijgt. De techniek is verbeterd en het aantal complicaties aanzienlijk is afgenomen. Deze maand leest u een interview over deze behandel methode in het AMC Magazine.

Bekijk ook:
Uitzending Dit is mijn Lijf - Vaginale verzakking

Meer informatie
Wilt u meer weten over de behandeling van een vaginale verzakking? Lees meer. Of neem contact met ons op via het telefoonnummer 088 9000 500 of per mail: info@bergmanclinics.nl

 

Informatie aanvraag
 
Contact opnemen
 
Bergman Clinics

Op dit moment zijn maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Bekijk voor uw komst de actuele coronarichtlijnen. Dit betekent het volgende voor uw afspraak bij Bergman Clinics:

  • U bent welkom voor alle zorg die u van ons gewend bent. We treffen alle maatregelen om u veilig in de kliniek te ontvangen.
  • In de kliniek mag u geen begeleider meenemen.*
  • Wanneer u ouder bent dan 12 jaar dient u in de kliniek een mondkapje te dragen.

Let op!
Heeft u binnen 48 uur vóór of ná uw coronavaccinatie een afspraak voor een ingreep/behandeling bij ons staan, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact met ons op. Om eventuele bijwerkingen van de behandeling of vaccinatie te kunnen scheiden, verplaatsen we deze afspraak dan voor u.

*Uitzonderingen hierop vindt u op onze coronapagina.