Gewrichtsslijtage van de enkel

24 jun

Uw enkel is pijnlijk en beweegt moeizaam. Er kan dan sprake zijn van slijtage van het enkelgewricht. Dit is een vorm van artrose. Bij de Kliniek voor Bewegingszorg kunt u terecht voor nader onderzoek en behandeling van uw enkel. Nadat de orthopedisch chirurg de diagnose artrose heeft gesteld, wordt de juiste behandeling met u afgestemd. Doel van de behandeling is het weer pijnvrij kunnen bewegen van uw enkel.

De enkel is het gewricht tussen onderbeen en achtervoet. Het gewricht bestaat uit drie botdelen. Deze botdelen hebben een laagje kraakbeen zodat het gewricht soepel kan bewegen. Er is sprake van artrose als dit kraakbeen versleten is. Het gewricht beweegt minder soepel en de enkel voelt pijnlijk aan. Soms is de enkel gezwollen of doet ook pijn in rust. Helaas herstelt het beschadigde kraakbeen niet of nauwelijks.

Artrose kan verschillende oorzaken hebben:
- Het kraakbeen slijt door het ouder worden. In deze situatie ervaart men pas klachten vanaf middelbare leeftijd.
- De slijtage is een gevolg van een eerdere aandoening zoals een verstuiking van de enkel of een botbreuk.
- Het gewricht is ontstoken, bij reuma bijvoorbeeld. De ontsteking tast vervolgens het kraakbeen aan.

Onderzoek en behandeling
Een cliënt met enkelklachten kan, na verwijzing door de huisarts, bij ons terecht voor nader onderzoek. De orthopedisch chirurg voert lichamelijk onderzoek uit en maakt een röntgenfoto om de oorzaak van de klachten vast te stellen. Als de chirurg slijtage van het kraakbeen constateert, wordt de diagnose artrose gesteld.

In overleg met de cliënt wordt de behandeling afgestemd. Hoe minder het enkelgewricht belast wordt, hoe minder pijnlijk deze aanvoelt. Als er sprake is van overgewicht, volgt dan ook eerst het advies om af te vallen. Tevens kunnen er injecties met pijnstillers of ontstekingsremmers worden gegeven, ter bestrijding van de pijn. Soms is het raadzaam om schoenen aan te passen, door bijvoorbeeld een afwikkelrol toe te passen, zodat het afwikkelen van de voet gemakkelijker en met minder pijn gaat.

Als genoemde behandelmethoden geen effect hebben, is opereren een mogelijkheid. Afhankelijk van de aard en ernst van de klachten zijn er drie opties:
- Een kijkoperatie; het gewricht wordt schoongemaakt en eventuele uitstulpingen worden weggehaald.
- Een operatieve ingreep waarbij een standsverandering plaatsvindt. Hierdoor wordt de belasting in het gewricht verplaatst naar een beter gedeelte van het enkelgewricht.
- Een operatieve ingreep waarbij de botten van het gewricht worden vastgezet. De bewegelijkheid neemt ondanks de fixatie toe door afname van de pijn.

Zowel voor als na de behandeling ontvangt de cliënt uitgebreide voorlichting over het verloop en eventuele consequenties van de ingreep en het herstelproces.

Meer informatie
Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie over de behandelmogelijkheden? Neem dan gerust contact met ons op via tel.nr. 088 9000 500 of per mail info@bergmanclinics.nl

 Informatie aanvraag
Contact opnemen

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Bergman Clinics

Vanaf 14 oktober zijn nieuwe maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Uw afspraak bij Bergman Clinics blijft gewoon staan. U mag alleen geen begeleider meenemen de kliniek in*. Bekijk voor uw komst de actuele coronarichtlijnen.

Heeft u nog geen afspraak staan, maar wilt u meer informatie over onze wachttijden?  Ook in coronatijd doen wij alles om u zo veilig mogelijk in de kliniek te ontvangen en onze wachttijden kort te houden. We heten u van harte welkom.

*Uitzonderingen hierop vindt u op onze corona pagina.