Bel voor informatie 088 9000 500 (lokaal tarief)
Verwijzers Mijn Bergman Clinics
Tekst a| A       Contrast +| --
GA TERUG
Nieuws

POPCORn Studie: UMC Utrecht in samenwerking met Bergman Clinics

24 jun

Hart- en vaatziekten is doodsoorzaak nummer één bij vrouwen. Het UMC Utrecht verricht onderzoek naar hart- en vaatziekten bij vrouwen met een ontregelde werking van de eierstokken: de POPCORn Studie. De studie brengt de gezondheid van deze vrouwen in kaart en probeert vroege symptomen van hart- en vaatziekten op te sporen. 'Met de uitkomsten van het onderzoek streven we ernaar vrouwen langer gezond te laten blijven', aldus Prof. dr. Fauser, gynaecoloog en hoogleraar Voortplantingsgeneeskunde bij het UMC Utrecht.

Prof. dr. Fauser: 'Het is hard nodig om de risicofactoren voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten bij vrouwen beter in kaart te brengen. Hiervoor moet nog veel onderzoek gedaan worden. Tevens is het van belang dat de onderzoeken zich meer op het individu richten. Met de resultaten van specifieke onderzoeken zoals de POPCORn Studie kan vroege opsporing plaatsvinden en een diagnose eerder worden gesteld.'

Wat houdt de POPCORn Studie in?
De POPCORn Studie richt zich op vrouwen met een verstoorde werking van de eierstokken. Zij zijn onder te verdelen in twee groepen:

- Vrouwen met POI (Primaire Ovariële Insufficiëntie) ofwel vervroegde overgang. De menopauze treedt hierbij op vóór het veertigste levensjaar. POI komt voor bij één procent van alle vrouwen.

- Vrouwen met PCOS (PolyCysteus Ovarium Syndroom). Hierbij is meestal een verhoogde hoeveelheid mannelijk hormoon en insuline in het lichaam aanwezig. PCOS komt voor bij tien procent van alle vrouwen.

Vrouwen met POI maken minder oestrogeen aan. Dit is het hormoon dat vrouwen juist beschermt tegen hart- en vaatziekten. Vrouwen met PCOS hebben te hoge mannelijke hormoonspiegels waardoor zij minder beschermt zijn. Daarnaast is bij hen vaak sprake van een te hoog insulinegehalte. Er is een verband tussen PCOS en overgewicht, dat ook een negatieve invloed heeft op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Deze twee ziektebeelden zijn gynaecologen goed bekend omdat ze gepaard gaan met veel problemen zoals bloedingsstoornissen en verminderde vruchtbaarheid. Maar voor mogelijke lange termijn gezondheidsconsequenties bestaat nog weinig aandacht.

Voorkomen nóg beter dan genezen
De POPCORn Studie in samenwerking met het UMC Utrecht en tevens het VUmc Amsterdam en Erasmus MC, brengt de gezondheid van hart- en bloedvaten van deze vrouwen in kaart bij de afdeling cardiologie van Bergman Clinics in Bilthoven. De onderzoekers willen te weten komen of er bij deze twee groepen inderdaad sprake is van een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. 'Het opsporen van specifieke risicofactoren stelt ons in staat afwijkingen tijdig te herkennen en te behandelen. En, nog beter, hart- en vaatziekten te voorkomen', aldus Prof. dr. Fauser. 'De eerste resultaten van de studie hopen we aan het einde van dit jaar te presenteren. Vrouwen kunnen zich nog altijd melden voor een screening van hun hart- en bloedvaten.'

Meer informatie
Wilt u meer weten over de POPCORn Studie of zich aanmelden voor een screening van hart- en bloedvaten? Neem dan contact op met ons op via tel.nr. 088 9000 500 of per mail: info@bergmanclinics.nlBel ons!
Bel voor informatie   088 9000 500
Wij bellen u

Vul onderstaand formulier in en u wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Bedankt voor uw terugbelverzoek.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.