Met biofeedback weer controle over de bekkenbodemspieren

17 jul. 2014

Urineverlies en pijn bij het vrijen zijn vervelende kwalen waar vrouwen last van kunnen hebben. Vaak ligt de oorzaak bij te zwakke of juist te gespannen bekkenbodemspieren. Een manier om deze spieren goed te trainen is biofeedback.

Urineverlies en pijn bij het vrijen zijn vervelende kwalen waar vrouwen last van kunnen hebben. Vaak ligt de oorzaak bij te zwakke of juist te gespannen bekkenbodemspieren. Een manier om deze spieren goed te trainen is biofeedback. Deze behandelmethode maakt de spanning van de bekkenbodemspieren inzichtelijk. Rianne Blankers, bekkenfysiotherapeut bij de Kliniek voor Vrouwenzorg: “Biofeedback is een absolute meerwaarde binnen de bekkenfysiotherapie.”

Als vrouwen klachten zoals urineverlies en pijn bij het vrijen ervaren, komt dit vaak voort uit een niet goed functionerende bekkenbodem. De bekkenbodemspieren kunnen te zwak of juist te gespannen zijn. Klachten worden vaak verholpen door deze spieren te trainen met behulp van bekkenfysiotherapie.

Bekkenfysiotherapie bestaat onder andere uit ademhaling- en ontspanningsoefeningen en het trainen van de bekkenbodemspieren. Doelstelling is controle over deze onbewuste processen te krijgen. De Kliniek voor Vrouwenzorg maakt hierbij onder andere gebruik van biofeedback. Dit is een behandelmethode die de spierspanning voor u als cliënt inzichtelijk maakt.

Hoe werkt biofeedback?
Een buisje wordt ingebracht in uw vagina. Hiermee kan de spierspanning van uw bekkenbodem gemeten en voelbaar gemaakt worden. U kijkt op het beeldscherm mee en ziet middels een grafiek wanneer u de bekkenbodemspieren aan- en ontspant. Dit inzicht maakt het voor u makkelijker om de controle over uw bekkenbodemspieren te oefenen.

Absolute meerwaarde
De bekkenfysiotherapeuten van de Kliniek voor Vrouwenzorg zien biofeedback als een absolute meerwaarde binnen de bekkenfysiotherapie. De uiteindelijk betere controle op de bekkenbodemspieren leidt tot een zo goed mogelijk herstel van uw klachten.

Meer informatie
Wilt u meer weten over biofeedback en bekkenfysiotherapie? Neem dan contact met ons op via tel.nr 088 - 9000 500 of per mail: info@bergmanclinics.nl

Vestigingen
 
Alle behandelingen
 
Bergman Clinics

Beste cliënten, i.v.m. de aangescherpte Corona-maatregelen worden van maandag 20 december t/m vrijdag 14 januari geen nieuwe afspraken voor injectable-behandelingen & huidtherapie ingepland.
Wanneer u al een afspraak hiervoor heeft in deze periode wordt u gebeld om deze in overleg te verplaatsen. De afspraken voor alle andere behandelingen gaan door. 

 

Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. We werken hard aan een oplossing!