Assisteer mij
Assisteer mij

Met biofeedback weer controle over de bekkenbodemspieren

17 jul '14

Urineverlies en pijn bij het vrijen zijn vervelende kwalen waar vrouwen last van kunnen hebben. Vaak ligt de oorzaak bij te zwakke of juist te gespannen bekkenbodemspieren. Een manier om deze spieren goed te trainen is biofeedback. Deze behandelmethode maakt de spanning van de bekkenbodemspieren inzichtelijk. Rianne Blankers, bekkenfysiotherapeut bij de Kliniek voor Vrouwenzorg: “Biofeedback is een absolute meerwaarde binnen de bekkenfysiotherapie.”

Als vrouwen klachten zoals urineverlies en pijn bij het vrijen ervaren, komt dit vaak voort uit een niet goed functionerende bekkenbodem. De bekkenbodemspieren kunnen te zwak of juist te gespannen zijn. Klachten worden vaak verholpen door deze spieren te trainen met behulp van bekkenfysiotherapie.

Bekkenfysiotherapie bestaat onder andere uit ademhaling- en ontspanningsoefeningen en het trainen van de bekkenbodemspieren. Doelstelling is controle over deze onbewuste processen te krijgen. De Kliniek voor Vrouwenzorg maakt hierbij onder andere gebruik van biofeedback. Dit is een behandelmethode die de spierspanning voor u als cliënt inzichtelijk maakt.

Hoe werkt biofeedback?
Een buisje wordt ingebracht in uw vagina. Hiermee kan de spierspanning van uw bekkenbodem gemeten en voelbaar gemaakt worden. U kijkt op het beeldscherm mee en ziet middels een grafiek wanneer u de bekkenbodemspieren aan- en ontspant. Dit inzicht maakt het voor u makkelijker om de controle over uw bekkenbodemspieren te oefenen.

Absolute meerwaarde
De bekkenfysiotherapeuten van de Kliniek voor Vrouwenzorg zien biofeedback als een absolute meerwaarde binnen de bekkenfysiotherapie. De uiteindelijk betere controle op de bekkenbodemspieren leidt tot een zo goed mogelijk herstel van uw klachten.

Meer informatie
Wilt u meer weten over biofeedback en bekkenfysiotherapie? Neem dan contact met ons op via tel.nr 088 - 9000 500 of per mail: info@bergmanclinics.nlInformatie aanvraag
Contact opnemen
Bergman Clinics

Op dit moment zijn maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Bekijk voor uw komst de actuele coronarichtlijnen. Dit betekent het volgende voor uw afspraak bij Bergman Clinics:

  • U bent welkom voor alle zorg die u van ons gewend bent. We treffen alle maatregelen om u veilig in de kliniek te ontvangen.
  • In de kliniek mag u geen begeleider meenemen.*
  • Wanneer u ouder bent dan 12 jaar dient u in de kliniek een mondkapje te dragen.

Let op!
Heeft u binnen 48 uur vóór of ná uw coronavaccinatie een afspraak voor een ingreep/behandeling bij ons staan, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact met ons op. Om eventuele bijwerkingen van de behandeling of vaccinatie te kunnen scheiden, verplaatsen we deze afspraak dan voor u.

*Uitzonderingen hierop vindt u op onze coronapagina.