
Nieuwe inzichten voor inspanningsincontinentie
Door betere technieken, die wetenschappelijk zijn onderzocht door de Kliniek voor Vrouwenzorg in samenwerking met het AMC, VUmc en UMC Utrecht, zijn ingrepen bij urine incontinentie minder belastend geworden. Gynaecoloog Claudia Kowalik gaat in op de uitkomsten van de studies die hebben plaatsgevonden.
Door betere technieken, die wetenschappelijk zijn onderzocht door de Kliniek voor Vrouwenzorg in samenwerking met het AMC, VUmc en UMC Utrecht, zijn ingrepen bij urine incontinentie minder belastend geworden.
Welke studies in het kader van inspanningsincontinentie hebben er plaatsgevonden bij Bergman Clinics en wat betekent dit voor vrouwen die hier geholpen worden?
“In één onderzoek werd bekkenfysiotherapie en het plaatsen van een bandje als eerste behandeling met elkaar vergeleken bij vrouwen met inspanningsincontinentie. Uit de studie blijkt dat vrouwen vaker tevreden zijn na een operatie (90-95%) dan na fysiotherapie (30%). De bevindingen van dit onderzoek worden dagelijks gebruikt bij het voorlichten van onze cliënten, zodat ze nu, nog beter dan voorheen, geïnformeerd zijn om een goed afgewogen keuze voor hun behandeling te maken." vertelt gynaecoloog Claudia Kowalik.
"Een ander onderzoek vergeleek een nieuwe manier van opereren met een al langer bestaande methode. Bij de nieuwe mini sling ingreep ervaart de cliënt minder pijn en herstelt sneller in vergelijking met de langer bestaande methode. We toonden aan dat als mini sling ingreep wordt uitgevoerd door artsen met veel deskundigheid, de resultaten even goed zijn. De nieuwe behandelmethode zorgt er voor dat 90 tot 95% van de vrouwen een aanzienlijke vermindering of zelfs compleet verdwijnen van de klachten bemerkt. De operatie duurt 10-15 minuten en na 3 uur verlaat de cliënt meestal weer de kliniek.”
Wat zijn de ervaringen van uw patiënten met deze innovaties?
“Zij zijn heel tevreden. Onze methode geeft aan dat aan stressincontinentie bijna altijd heel goed iets gedaan kan worden. Maar helaas is er nog weinig awareness bij jonge vrouwen, of ze durven er niet over te praten zodat ze er niet achter komen.”
Maaike, je hebt een minisling laten plaatsen. Wat zijn je bevindingen?
Maaike Vos: “Na mijn laatste zwangerschap werd urine incontinentie echt een probleem. Een vriendin wees me er op dat er goede oplossingen zijn en zo kwam ik bij Bergman Clinics terecht. Na overleg werd tijdens een dagopname een minisling geplaatst. Een korte ingreep waar ik eigenlijk niets van gemerkt heb. Daarna werd ik opgevangen door vriendelijk en professioneel personeel. Een heel fijne sfeer. Ik merkte direct verbetering, ben nu een half jaar verder en kan alles normaal doen zonder angst voor urineverlies.”
Meer informatie
Ervaart u klachten of wilt u meer informatie over de behandeling(en) bij urineverlies? Neem dan contact met ons op via tel.nr. 088 - 9000 500 of per mail: info@bergmanclinics.nl
Dit artikel is gepubliceerd in: PMG - Vrouw en Gezondheid september 2014.