GA TERUG
Nieuws

Bergman Clinics | Inwendige Zorg draagt bij aan wetenschappelij…

17 okt

Als een hartaandoening in uw directe familie voorkomt, kunt u een oproep voor een genetische screening ontvangen. Deze stelt vast in welke mate u aanleg heeft voor een eventuele hartafwijking. De screening kan onzekerheden met zich meebrengen, zoals angst voor de uitslag en eventuele gevolgen. Het onderzoek PROTEGENDO bekijkt de invloed van de screening op het psychisch functioneren. “Het is belangrijk om personen die een screening krijgen tijdig psychische zorg te kunnen geven als dat nodig is”, aldus psychologe dr. M.T. Buijs-Hoogwegt.

Iedereen (vanaf 18 jaar) met een verhoogd risico op een erfelijke hartaandoening kan worden opgeroepen voor een genetische screening. Dit zijn bijvoorbeeld personen met een afwijking aan de hartspier of een hartaandoening in de directe familie. De screening kan genetische kwetsbaarheid voor een eventuele hartafwijking vaststellen. Er kan zodoende tijdig bepaald worden welke medische zorg eventueel nodig is.

Psychische klachten
Het vaststellen van een erfelijke hartaandoening in een familie kan veel impact hebben. Op het zieke familielid, maar ook op de overige familieleden. Zij kunnen namelijk ook een oproep krijgen voor genetische screening. Dit kan stress veroorzaken zoals angst voor de uitslag en de eventuele gevolgen hiervan. De zorg voor het zieke familielid kan deze stress versterken of zelfs tot psychische klachten leiden.

Daarnaast is noodzakelijke verandering van het leefpatroon en het aanleren van nieuwe gewoonten van invloed op het dagelijks leven. De screening kan ook praktische gevolgen hebben, zoals bij het afsluiten van een hypotheek of verzekering, door het vaststellen van een hoger gezondheidsrisico. Deze zorgen kunnen mensen kwetsbaar maken voor psychische klachten, waaronder angst en depressie.

PROTEGENDO
Naast zorgen om genetische screening zijn factoren als persoonlijkheid, sociale steun en de aard van de aandoening van invloed op het psychisch functioneren. Bij psychische klachten kan er behoefte zijn aan psychologische zorg. Daarom is het in kaart brengen van het psychisch functioneren van personen die de screening krijgen zo belangrijk. Om deze reden is dr. M.T. Buijs-Hoogwegt twee jaar geleden samen met prof. dr. S.S. Pedersen gestart met het onderzoek PROTEGENDO.

Iedereen met een oproep voor een genetische screening werd uitgenodigd om op diverse momenten een vragenlijst in te vullen. De vragen zijn gerelateerd aan het psychologisch welbevinden van de patiënt. Er is gekozen voor zes momenten; vanaf het eerste bezoek aan de cardioloog tot drie jaar later. De psychische problemen kunnen namelijk ook in de periode na de screening opspelen.

Bijdrage Bergman Clinics
Het Erasmus Medisch Centrum coördineert het onderzoek en er werd samengewerkt met het Tweesteden Ziekenhuis. Ook Bergman Clinics leverde een aanzienlijke bijdrage. Iedereen die bij de Kliniek voor Inwendige Zorg voor genetische screening kwam, werd om deelname gevraagd. “Een bijdrage leveren aan dit wetenschappelijk onderzoek vinden wij belangrijk. Het gaat hier immers om het psychisch welbevinden van (onze) cliënten en hoe de zorg hiervoor zo optimaal mogelijk kan worden ingericht”, aldus Carola Luiten, Clinic Manager Inwendige Zorg. “Ook de wisselwerking tussen lichamelijke en psychische factoren is van belang in de zorg voor patiënten”.

De uiteindelijke resultaten van het onderzoek gebruiken we voor het aanpassen van onze zorgprogramma’s. Doelstelling is een nog betere begeleiding van onze cliënten in deze voor hen vaak moeilijke periode. Dit kan uiteindelijk van invloed zijn op de lichamelijke en psychische gezondheid van de cliënt.

Meer informatie
Wilt u meer informatie over het onderzoek PROTEGENDO of over de genetische screening? Neem dan contact met ons op via tel.nr. 088-9000 500 of mail naar info@bergmanclinics.nl

 Bel ons!
Bel voor informatie   088 9000 500
Wij bellen u

Vul onderstaand formulier in en u wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Bedankt voor uw terugbelverzoek.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.