Diagnose en operatieve behandeling van een nekhernia

21 okt. 2014

Nekpijn en aanhoudende uitstralende pijn in de arm kan veroorzaakt worden door een nekhernia. Dit is een uitpuiling van een tussenwervelschijf, tegen een armzenuw in de nekwervel. Na onderzoek stelt de neuroloog de diagnose en stemt de behandeling met u af. Een operatieve ingreep is een van de mogelijkheden. Dokter Marc Schröder, neurochirurg bij de Kliniek voor Bewegingszorg in Naarden, voert deze operaties uit.

Nekpijn en aanhoudende uitstralende pijn in de arm kan veroorzaakt worden door een nekhernia. Dit is een uitpuiling van een tussenwervelschijf, tegen een armzenuw in de nekwervel. Na onderzoek stelt de neuroloog de diagnose en stemt de behandeling met u af. Een operatieve ingreep is een van de mogelijkheden. Dokter Marc Schröder, neurochirurg bij de Kliniek voor Bewegingszorg in Naarden, voert deze operaties uit. “Niet de nekpijn, maar de ernst van de armpijn is altijd bepalend bij de keuze voor een ingreep. Ruim 75 procent van de patiënten ervaart een aanzienlijke vermindering van de armpijn na de operatie”, aldus Schröder.

Wat is een nekhernia?
De wervelkolom bestaat uit wervels die onderling verbonden zijn met kleine gewrichten. Tussen iedere twee wervels zit een tussenwervelschijf. Dit is een soort ijshockey-puck die van binnen zacht is en als schokdemper tussen de wervels fungeert. In de wervelkolom bevindt zich het wervelkanaal met daarin het ruggenmerg met de uittredende zenuwen. Bij een nekhernia is er slijtage aan de tussenwervelschijf, waardoor deze in het kanaal uitpuilt. De armzenuw komt daardoor in verdrukking, met uitstralende pijn tot gevolg.

Diagnose en behandeling
Deze aanhoudende armpijn is vaak een reden om naar de huisarts te gaan. Bij vermoeden van een nekhernia ontvangt u een verwijzing naar de neuroloog. Door middel van lichamelijk onderzoek en een MRI stelt de neuroloog vervolgens de diagnose. U kunt voor dit neurologisch onderzoek ook terecht bij de Kliniek voor Bewegingszorg in Naarden. Als er sprake is van een nekhernia, wordt het behandelplan met u afgestemd. Dit begint meestal met het gedurende acht weken afwachten of de pijn (eventueel met gebruik van pijnstillers) vanzelf wegzakt.

Als de pijn aanhoudt en ernstige klachten geeft, wordt u doorverwezen naar de neurochirurg, de specialist die de operatie bij een nekhernia uitvoert. “In het eerste gesprek bespreek ik met de patiënt wat de ingreep inhoudt, wat de risico’s zijn en hoe lang het herstel duurt”, aldus Marc Schröder. “Het is uiteindelijk aan de patiënt om wel of niet voor de ingreep te kiezen”.

De operatie vindt plaats via een kleine snede aan de voorkant van de hals. Via deze weg kan de neurochirurg de plek waar de nekhernia zich bevindt, bereiken. De gehele tussenwervelschijf inclusief uitstulping wordt verwijderd, zodat de zenuw weer ruimte krijgt. “Ik vergelijk dit altijd met een vinger die tussen de deur komt. Deze raakt bekneld en dat doet pijn. Hoe heviger de beknelling is, hoe ernstiger de pijn en de eventuele schade. Als de deur weer open gaat, krijgt de vinger ruimte en neemt de pijn meestal af. Bij de zenuw gebeurt precies hetzelfde”, aldus Schröder. Ter vervanging van de tussenwervelschijf wordt een cage, een kunststof blokje, geplaatst. De wervels blijven hierdoor op hun plek en groeien uiteindelijk aan elkaar vast. Aan het eind van de operatie wordt een controlefoto gemaakt om te zien of de cage goed zit.

De totale ingreep duurt veertig minuten tot een uur en vindt plaats onder algehele narcose. Kort na de ingreep kunt u wat hees zijn en kan uw arm en hand een tintelend of doof gevoel geven. Meestal verdwijnt dit na enige tijd, de dofheid kan soms echter aanhouden. Na een overnachting en begeleiding van de fysiotherapeut mag u naar huis. U kunt direct weer bijna alles doen met respect voor de grenzen die uw lichaam aangeeft. We adviseren om niet meteen aan het werk te gaan of aan het verkeer deel te nemen. Ruim 75 procent van de patiënten ervaart na de ingreep aanzienlijk minder armpijn. De nekpijn kan soms nog wel blijven bestaan.

Twee weken na de operatie neemt de neurochirurg contact met u op om te vragen of alles goed gaat. Heeft u twijfels of vragen, dan kunt u altijd zelf contact met de assistenten van de neurochirurg opnemen of, in overleg, langskomen bij de Kliniek voor Bewegingszorg in Naarden.

100% verzekerde zorg
Operatie van een nekhernia wordt volledig vergoed, door alle verzekeraars. Er is voor deze behandeling geen wachtlijst. Dit betekent dat u binnen twee weken geholpen kunt worden. Bergman Clinics werkt voor onderzoek en behandeling met ‘state of the art’ apparatuur en heeft een hoge patiënttevredenheid. Door onze hospitality, service en ambiance voelen patiënten zich bij ons cliënten.

Meer informatie
Heeft u vragen over diagnose, onderzoek of behandeling van een nekhernia? Neem dan gerust contact met ons op via tel.nr. 088-9000 500 of per mail info@bergmanclinics.nl

 

Vestigingen
 
Alle behandelingen
 
Bergman Clinics

Beste cliënten, i.v.m. de aangescherpte Corona-maatregelen worden van maandag 20 december t/m vrijdag 14 januari geen nieuwe afspraken voor injectable-behandelingen & huidtherapie ingepland.
Wanneer u al een afspraak hiervoor heeft in deze periode wordt u gebeld om deze in overleg te verplaatsen. De afspraken voor alle andere behandelingen gaan door. 

 

Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. We werken hard aan een oplossing!