In één keer van uw staar én (lees)bril af

07 aug '15

Als u last heeft van staar, merkt u dit door wazig of dubbel zien. Een staaroperatie biedt uitkomst als de beperking te hinderlijk wordt. De troebele eigen ooglens wordt dan vervangen door een implantlens. Bergman Clinics gebruikt hiervoor de nieuwste generatie monofocale lenzen. Wilt u echter ook direct van uw (lees)bril af? Dan kunt u in plaats van een standaard (monofocale) lens voor een premium kunstlens kiezen.

Wat is staar?
In het oog zit een doorzichtige lens. Deze zorgt ervoor dat beelden scherp gesteld worden zodat er goed en helder zicht is. Bij het ouder worden kan de ooglens vertroebelen. Het gezichtsvermogen wordt dan slechter. Dit uit zich in bijvoorbeeld wazig of dubbel zien, verstrooiing van licht of een verandering in de brilsterkte. Deze vertroebeling heet staar.

Staar kan zich op verschillende plekken in de eigen ooglens manifesteren, dit bepaald ook de hoeveelheid aan klachten die u kunt ervaren. Als de oogarts na onderzoek vaststelt dat u staar heeft, wordt in overleg met u besloten of opereren nodig is. Meestal wordt tot operatie overgegaan als het beperkte gezichtsvermogen u teveel hinder geeft.

Staaroperatie
Een staaroperatie is de meest uitgevoerde operatie in Nederland. De troebele eigen ooglens wordt tijdens de ingreep vervangen door een kunstlens. Bergman Clinics gebruikt hiervoor de nieuwste generatie implantlenzen: een monofocale (standaard) lens die beschermt tegen UV-licht en zorgt dat u natuurlijke kleuren optimaal blijft zien. Monofocaal houdt in dat u op één afstand scherp ziet. Voor de andere afstanden heeft u nog wel een (lees)bril nodig. U kunt in plaats van de monofocale (standaard) lens echter ook voor een premium kunstlens kiezen. Deze kunstlenzen corrigeren bijvoorbeeld een cilindrische afwijking of scherpte van dichtbij of veraf.

Keuze kunstlens
Welke kunstlens de oogarts implanteert, hangt af van uw brilsterkte vóór de operatie en of u afhankelijk wilt blijven van een (lees)bril. U geeft dit zelf bij het bezoek aan de oogarts duidelijk aan. Voor de premium kunstlenzen is een uitgebreid vooronderzoek nodig. De multifocale kunstlens heeft bijvoorbeeld zeer specifieke eigenschappen. Er moet dan eerst onderzocht worden of deze lens bij u en uw behoeftes past. Na het vooronderzoek wordt bekeken en met u besproken of u in aanmerking komt voor de premium kunstlens.

Vergoeding
De kosten voor een staaroperatie met een standaard (monofocale) lens worden volledig vergoed. Kiest u voor een premiumlens, dan is de meerprijs voor uw eigen rekening. De reden hiervoor is het feit dat de premium kunstlenzen duurder zijn. Daarnaast is meer onderzoek nodig voorafgaand aan de implantatie. Voor een afspraak bij de oogarts heeft u een verwijsbrief van de huisarts of specialist nodig.

Meer informatie
Heeft u nog vragen over een staaroperatie of de premium kunstlenzen? Neem dan contact met ons op via tel.nr. 088-9000 500 of per mail: info@bergmanclinics.nl

 

Bijbehorende linkInformatie aanvraag
Contact opnemen

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Bergman Clinics

Van 15 december t/m 9 februari zijn nieuwe maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Dit betekent het volgende voor uw afspraak bij Bergman Clinics:

  • Heeft u een afspraak voor verzekerde zorg of cosmetische chirurgie, dan blijft uw afspraak gewoon staan. U hoeft geen contact met ons op te nemen. Bij eventuele wijzingen van uw afspraak nemen wij contact met u op.
  • In de kliniek mag u alleen geen begeleider meenemen.*
  • Wanneer u ouder bent dan 12 jaar dient u in de kliniek een mondkapje te dragen.
  • Heeft u een afspraak voor een onverzekerde huidbehandeling en/of een behandeling met injectables, dan wordt uw afspraak verplaatst. Wij bellen u voor een nieuwe afspraak. U hoeft niet zelf te bellen.

*Uitzonderingen hierop vindt u op onze coronapagina.

Bekijk voor uw komst de actuele coronarichtlijnen.