Assisteer mij
Assisteer mij

Deelname bevolkingsonderzoek darmkanker vergroot overlevingskans

17 nov '14

In de komende 5 jaar wordt het landelijk bevolkingsonderzoek darmkanker uitgerold. Geleidelijk worden alle mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar iedere twee jaar uitgenodigd. Door het bevolkingsonderzoek zullen in Nederland op lange termijn jaarlijks 2.400 mensen minder aan darmkanker overlijden.

Darmkanker geeft meestal geen klachten totdat het vergevorderd en daardoor moeilijk te genezen is. Door mee te doen aan het bevolkingsonderzoek kan darmkanker of een voorstadium hiervan (darmpoliepen) eerder opgespoord worden.

Hoe werkt het onderzoek?
U ontvangt een uitnodiging voor een ontlastingstest die u thuis kunt uitvoeren. In een centraal laboratorium wordt onderzocht of er bloed, vaak in onzichtbare hoeveelheden, in uw ontlasting zit. Omdat het onderzoek geen absolute zekerheid biedt, ontvangt u na twee jaar weer een oproep.

Wordt er bloed in uw ontlasting gevonden, dan volgt een verwijzing voor een inwendig darmonderzoek, een coloscopie. U kunt hiervoor terecht bij de Kliniek voor Inwendige Zorg in Amsterdam (voorheen Procolo) of Bilthoven.

Korte wachttijd en hoogwaardige kwaliteit
Ongeveer 1 op de 20 deelnemers heeft een ongunstige testuitslag en ontvangt een verwijzing voor een coloscopie. Dit brengt soms ongerustheid met zich mee. “We willen de cliënt niet te lang in onzekerheid laten zitten. Alles in onze kliniek is erop ingericht dat men snel voor het darmonderzoek terecht kan. Persoonlijke aandacht en een prettige sfeer maken het de cliënt zo aangenaam mogelijk”, aldus Evelien Dekker.

“Daarnaast is de cliënt verzekerd van hoogwaardige kwaliteit. Onze kwaliteitsrapportages zijn na te lezen op de website. Dit is belangrijk omdat een coloscopie gepaard kan gaan met complicaties en mensen er vaak tegen opzien. Wij willen ervoor zorgen dat ze een goede ervaring hebben”.

Voorkomen darmkanker
Bij ongeveer 8% van de vervolgonderzoeken wordt daadwerkelijk darmkanker vastgesteld. Veel vaker (ongeveer 35 tot 40%) vindt de arts grote of onrustige poliepen. Als de darmkanker in een vroeg stadium wordt ontdekt, zal de patient vaker genezen en is hier een minder zware behandeling voor nodig.

Evelien Dekker: “Het aantal deelnemers aan het bevolkingsonderzoek overtreft onze verwachtingen: momenteel doet 68% van de genodigden mee. Dit is een goed begin om ook het effect van het bevolkingsonderzoek zo groot mogelijk te laten zijn”.

Prof. dr. Evelien Dekker is 12 september 2014 benoemd tot hoogleraar Gastro-intestinale oncologie met als aandachtsgebied screening en diagnostiek van colorectaal carcinoom (dikke darmkanker).

Meer informatie
Wilt u meer weten over het darmonderzoek? Neem dan contact met ons op via tel.nr. 088 9000 500 of mail naar info@bergmanclinics.nl.Informatie aanvraag
Contact opnemen
Bergman Clinics

Op dit moment zijn maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Bekijk voor uw komst de actuele coronarichtlijnen. Dit betekent het volgende voor uw afspraak bij Bergman Clinics:

  • U bent welkom voor alle zorg die u van ons gewend bent. We treffen alle maatregelen om u veilig in de kliniek te ontvangen.
  • In de kliniek mag u geen begeleider meenemen.*
  • Wanneer u ouder bent dan 12 jaar dient u in de kliniek een mondkapje te dragen.

Let op!
Heeft u binnen 48 uur vóór of ná uw coronavaccinatie een afspraak voor een ingreep/behandeling bij ons staan, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact met ons op. Om eventuele bijwerkingen van de behandeling of vaccinatie te kunnen scheiden, verplaatsen we deze afspraak dan voor u.

*Uitzonderingen hierop vindt u op onze coronapagina.