3e Nationale Huidkankerdag: record aantal bezoekers laten huid checken

31 mei

Thema van de dag is: ‘Je huid beschermt jou, bescherm jij je huid?’. Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker en het aantal patiënten neemt nog steeds toe. Jaarlijks komen er 53.000 nieuwe gevallen van huidkanker bij. Daarbij zitten 5.600 melanomen, de meest agressieve vorm van huidkanker. Tijdens de Huidkankerdag van 2014 werden 70 melanomen opgespoord. De Huidkankerdag is een initiatief van de wetenschappelijke vereniging van dermatologen in Nederland (NVDV), in nauwe samenwerking met onder andere KWF Kankerbestrijding.

Cijfers bevestigen de noodzaak van de Huidkankerdag. In twintig jaar tijd is het aantal gevallen van huidkanker in ons land meer dan verdrievoudigd: van 17.000 naar bijna 53.000 per jaar in 2014. Er is dan ook sprake van een heuse huidkankerepidemie: nog steeds stijgt het aantal (nieuwe) patiënten met 6 tot 9 procent per jaar. Vooral onder 60-plussers is het aantal doden door deze ziekte gestegen. Gezien hun leeftijd zijn zij langer blootgesteld aan de schadelijke uv-stralen van de zon. Bovendien waren er in hun jeugd geen voorlichtingscampagnes over de gevaren van zonlicht. Bovenmatige blootstelling aan uv-straling en onvoldoende bescherming vormen de belangrijkste oorzaken van huidkanker. Naast het opsporen van huidkanker wordt er tijdens de Huidkankerdag daarom ook veel aandacht besteed aan preventie en voorlichting.

Vroege opsporing

Vroege opsporing en behandeling van huidkanker is belangrijk want dit leidt tot bijna 100% genezing. "Tijdige herkenning geeft dus de grootste kans op genezing. Het is dan ook een goede zaak dat we mensen stimuleren regelmatig hun huid te controleren om zo huidkanker in een vroeg stadium te ontdekken", stelt dermatoloog dr. Nicole Kelleners-Smeets van het UMC Maastricht, woordvoerder van de 3e Nationale Huidkankerdag. "Daarnaast zijn bewustwording en preventie belangrijke doelstellingen. We kunnen niet genoeg blijven hameren op de noodzaak van een goede bescherming van de huid tijdens zonnen, recreëren, sporten of werken. Zon is goed voor een mens, maar men moet er wel verstandig mee omgaan. Hoe lichter je huidtype, hoe sneller je verbrandt, en hoe hoger het risico op huidkanker." Mensen moeten vooral bestaande plekjes die veranderen en nieuw ontstane plekjes goed in de gaten houden en bij twijfel naar de huisarts gaan.

Meer informatie of een afspraak maken

Mocht u ook een verdacht plekje op de huid willen laten checken, dan kunt u na een verwijzing van de huisarts, snel bij Bergman Clinics terecht.       

Neem voor het maken van een afspraak vrijblijvend contact op via telefoonnummer 088 9000 500 of mail: info@bergmanclinics.nl.

De Nationale Huidkankerdag is een gezamenlijke activiteit van: de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie, KWF Kankerbestrijding, Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten, Huidpatiënten Nederland, Stichting Melanoom, La Roche-Posay, LEO Pharma en Roche Nederland.Informatie aanvraag
Contact opnemen

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Bergman Clinics

Vanaf 1 december zijn nieuwe maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Uw afspraak bij Bergman Clinics blijft gewoon staan. U mag alleen geen begeleider meenemen de kliniek in*. Wanneer u ouder bent dan 12 jaar, dient u een mondkapje te dragen in de kliniek.

Bekijk voor uw komst de actuele coronarichtlijnen.

Heeft u nog geen afspraak staan, maar wilt u meer informatie over onze wachttijden?  Ook in coronatijd doen wij alles om u zo veilig mogelijk in de kliniek te ontvangen en onze wachttijden kort te houden. We heten u van harte welkom.

*Uitzonderingen hierop vindt u op onze corona pagina.

 - Banners - untitled-design-3.png