3e Nationale Huidkankerdag: record aantal bezoekers laten huid checken

31 mei 2015

Utrecht, 27 mei 2015 - Ruim 7.000 bezoekers hebben zich aangemeld om hun huid te laten controleren tijdens de 3e Nationale Huidkankerdag op zaterdag 30 mei aanstaande. Daarmee is de Huidkankerdag volgeboekt. Meer dan 200 dermatologen checken die dag de huid op verdachte plekjes in meer dan honderd deelnemende ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra in heel Nederland. 

Thema van de dag is: ‘Je huid beschermt jou, bescherm jij je huid?’. Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker en het aantal patiënten neemt nog steeds toe. Jaarlijks komen er 53.000 nieuwe gevallen van huidkanker bij. Daarbij zitten 5.600 melanomen, de meest agressieve vorm van huidkanker. Tijdens de Huidkankerdag van 2014 werden 70 melanomen opgespoord. De Huidkankerdag is een initiatief van de wetenschappelijke vereniging van dermatologen in Nederland (NVDV), in nauwe samenwerking met onder andere KWF Kankerbestrijding.

Cijfers bevestigen de noodzaak van de Huidkankerdag. In twintig jaar tijd is het aantal gevallen van huidkanker in ons land meer dan verdrievoudigd: van 17.000 naar bijna 53.000 per jaar in 2014. Er is dan ook sprake van een heuse huidkankerepidemie: nog steeds stijgt het aantal (nieuwe) patiënten met 6 tot 9 procent per jaar. Vooral onder 60-plussers is het aantal doden door deze ziekte gestegen. Gezien hun leeftijd zijn zij langer blootgesteld aan de schadelijke uv-stralen van de zon. Bovendien waren er in hun jeugd geen voorlichtingscampagnes over de gevaren van zonlicht. Bovenmatige blootstelling aan uv-straling en onvoldoende bescherming vormen de belangrijkste oorzaken van huidkanker. Naast het opsporen van huidkanker wordt er tijdens de Huidkankerdag daarom ook veel aandacht besteed aan preventie en voorlichting.

Vroege opsporing

Vroege opsporing en behandeling van huidkanker is belangrijk want dit leidt tot bijna 100% genezing. "Tijdige herkenning geeft dus de grootste kans op genezing. Het is dan ook een goede zaak dat we mensen stimuleren regelmatig hun huid te controleren om zo huidkanker in een vroeg stadium te ontdekken", stelt dermatoloog dr. Nicole Kelleners-Smeets van het UMC Maastricht, woordvoerder van de 3e Nationale Huidkankerdag. "Daarnaast zijn bewustwording en preventie belangrijke doelstellingen. We kunnen niet genoeg blijven hameren op de noodzaak van een goede bescherming van de huid tijdens zonnen, recreëren, sporten of werken. Zon is goed voor een mens, maar men moet er wel verstandig mee omgaan. Hoe lichter je huidtype, hoe sneller je verbrandt, en hoe hoger het risico op huidkanker." Mensen moeten vooral bestaande plekjes die veranderen en nieuw ontstane plekjes goed in de gaten houden en bij twijfel naar de huisarts gaan.

Meer informatie of een afspraak maken

Mocht u ook een verdacht plekje op de huid willen laten checken, dan kunt u na een verwijzing van de huisarts, snel bij Bergman Clinics terecht.       

Neem voor het maken van een afspraak vrijblijvend contact op via telefoonnummer 088 9000 500 of mail: info@bergmanclinics.nl.

De Nationale Huidkankerdag is een gezamenlijke activiteit van: de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie, KWF Kankerbestrijding, Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten, Huidpatiënten Nederland, Stichting Melanoom, La Roche-Posay, LEO Pharma en Roche Nederland.

Vestigingen
 
Alle behandelingen
 
Bergman Clinics

Beste cliënten, i.v.m. de aangescherpte Corona-maatregelen worden van maandag 20 december t/m vrijdag 14 januari geen nieuwe afspraken voor injectable-behandelingen & huidtherapie ingepland.
Wanneer u al een afspraak hiervoor heeft in deze periode wordt u gebeld om deze in overleg te verplaatsen. De afspraken voor alle andere behandelingen gaan door. 

 

Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. We werken hard aan een oplossing!