Tijdige opsporing verhoogt overlevingskans darmkanker

06 aug

Darmkanker wordt ook wel een sluipmoordenaar genoemd. Het ontstaat heel geleidelijk en duurt lang voordat het klachten geeft. Ook de goedaardige voorlopers, poliepen, geven geen klachten. Het bevolkingsonderzoek spoort darmkanker en poliepen in een eerder stadium op door middel van een ontlastingsonderzoek.

Vervolgonderzoek
Personen met bloed in de ontlasting wordt geadviseerd een darmonderzoek (coloscopie) te ondergaan. Tijdens het darmonderzoek kan worden vastgesteld of iemand darmkanker of poliepen heeft. Aanwezige poliepen worden tijdens het onderzoek direct verwijderd zodat deze zich niet tot darmkanker kunnen ontwikkelen. Als iemand darmkanker blijkt te hebben wordt hier zo snel mogelijk een behandeling voor gestart. De kans om te overlijden aan deze ziekte is hierdoor kleiner dan wanneer de cliënt pas met klachten naar de huisarts was gegaan.

Hoog aantal deelnemers bevolkingsonderzoek
Het eerste landelijke bevolkingsonderzoek naar darmkanker is een groot succes. Het deelnamepercentage aan het bevolkingsonderzoek in het eerste jaar is 71,3% (529.056 mensen). Dit is nog hoger dan de 68% deelname in de eerste helft van 2014 en aanzienlijk hoger dan was verwacht op basis van de proefbevolkingsonderzoeken (60%).

Korte wachttijd en kwaliteit
Ongeveer 1 op de 13 deelnemers aan het bevolkingsonderzoek heeft een ongunstige testuitslag en ontvangt een verwijzing voor een coloscopie. Bij de kliniek voor Inwendige Zorg, aangesteld als één van de centra voor dit vervolgonderzoek, is alles erop ingericht dat cliënten snel voor het darmonderzoek terecht kunnen.

“Persoonlijke aandacht en een prettige sfeer om het onderzoek zo aangenaam mogelijk te maken voor de cliënt, vinden wij erg belangrijk. Vaak zien cliënten erg op tegen het onderzoek, maar vertellen zij ons na afloop dat onze werkwijze als prettig wordt ervaren en het onderzoek hierdoor alles is meegevallen. Dat is precies wat wij willen bereiken. Dit is voor ons goed om te horen en lezen, maar ook voor mede-cliënten die een onderzoek in het vooruitzicht hebben of deze uitstellen door bijvoorbeeld angst.” vertelt Prof. dr. Evelien Dekker, MDL-arts bij het AMC en Bergman Clinics | Inwendige Zorg.

Bij een negatieve uitslag met de diagnose darmkanker is snel handelen belangrijk. De cliënt kan dan binnen een week terecht in het expertisecentrum Gastro-Intestinaal Oncologisch Centrum Amsterdam (GIOCA) voor darmkanker van het AMC. 


Meer informatie

Meer informatie over het bevolkingsonderzoek vindt u op onze website of bij het RIVM. U kunt ook contact met ons opnemen via het Contact & Service Center, telefoonnummer 088 – 9000 500 of mail info@bergmanclinics.nlBel ons!
Bel voor informatie   088 9000 500
Wij bellen u

Vul onderstaand formulier in en u wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Bedankt voor uw terugbelverzoek.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Informatie aanvraag
Contact opnemen

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Bergman Clinics

Het is momenteel erg druk bij ons Contact & Service Center. Daardoor kan het iets langer duren voordat u telefonisch te woord wordt gestaan. Alvast dank voor uw begrip.

Vanaf begin mei hebben wij onze zorg stapsgewijs uitgebreid. U bent nu weer welkom voor alle verzekerde en onverzekerde zorg die wij voor het uitbreken van het coronavirus ook boden. De wachttijden kunnen iets langer zijn dan u van ons gewend bent. Wij doen alles om u zo snel mogelijk te helpen. We willen uw bezoek aan onze focuskliniek veilig laten verlopen en hebben hiervoor de benodigde maatregelen getroffen. 

  • Om de 1.5 meter afstand in de klinieken te waarborgen, zijn veel consulten nog telefonisch. U wordt gebeld wanneer uw afspraak in de kliniek is, anders is deze telefonisch.
  • Wanneer uw afspraak voor een behandeling /operatie eerder is afgezegd i.v.m. corona, bellen wij u zo snel mogelijk voor een nieuwe afspraak. Toch vragen wij u nog even geduld te hebben. Wij volgen bij het herplannen de richtlijnen van het RIVM en urgentie- en prioriteitsrichtlijnen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

 

 Kijk hier voor meer informatie.