Assisteer mij
Assisteer mij

Tijdige opsporing verhoogt overlevingskans darmkanker

06 aug '15

Darmkanker wordt ook wel een sluipmoordenaar genoemd. Het ontstaat heel geleidelijk en duurt lang voordat het klachten geeft. Ook de goedaardige voorlopers, poliepen, geven geen klachten. Het bevolkingsonderzoek spoort darmkanker en poliepen in een eerder stadium op door middel van een ontlastingsonderzoek.

Vervolgonderzoek
Personen met bloed in de ontlasting wordt geadviseerd een darmonderzoek (coloscopie) te ondergaan. Tijdens het darmonderzoek kan worden vastgesteld of iemand darmkanker of poliepen heeft. Aanwezige poliepen worden tijdens het onderzoek direct verwijderd zodat deze zich niet tot darmkanker kunnen ontwikkelen. Als iemand darmkanker blijkt te hebben wordt hier zo snel mogelijk een behandeling voor gestart. De kans om te overlijden aan deze ziekte is hierdoor kleiner dan wanneer de cliënt pas met klachten naar de huisarts was gegaan.

Hoog aantal deelnemers bevolkingsonderzoek
Het eerste landelijke bevolkingsonderzoek naar darmkanker is een groot succes. Het deelnamepercentage aan het bevolkingsonderzoek in het eerste jaar is 71,3% (529.056 mensen). Dit is nog hoger dan de 68% deelname in de eerste helft van 2014 en aanzienlijk hoger dan was verwacht op basis van de proefbevolkingsonderzoeken (60%).

Korte wachttijd en kwaliteit
Ongeveer 1 op de 13 deelnemers aan het bevolkingsonderzoek heeft een ongunstige testuitslag en ontvangt een verwijzing voor een coloscopie. Bij de kliniek voor Inwendige Zorg, aangesteld als één van de centra voor dit vervolgonderzoek, is alles erop ingericht dat cliënten snel voor het darmonderzoek terecht kunnen.

“Persoonlijke aandacht en een prettige sfeer om het onderzoek zo aangenaam mogelijk te maken voor de cliënt, vinden wij erg belangrijk. Vaak zien cliënten erg op tegen het onderzoek, maar vertellen zij ons na afloop dat onze werkwijze als prettig wordt ervaren en het onderzoek hierdoor alles is meegevallen. Dat is precies wat wij willen bereiken. Dit is voor ons goed om te horen en lezen, maar ook voor mede-cliënten die een onderzoek in het vooruitzicht hebben of deze uitstellen door bijvoorbeeld angst.” vertelt Prof. dr. Evelien Dekker, MDL-arts bij het AMC en Bergman Clinics | Inwendige Zorg.

Bij een negatieve uitslag met de diagnose darmkanker is snel handelen belangrijk. De cliënt kan dan binnen een week terecht in het expertisecentrum Gastro-Intestinaal Oncologisch Centrum Amsterdam (GIOCA) voor darmkanker van het AMC. 


Meer informatie

Meer informatie over het bevolkingsonderzoek vindt u op onze website of bij het RIVM. U kunt ook contact met ons opnemen via het Contact & Service Center, telefoonnummer 088 – 9000 500 of mail info@bergmanclinics.nlInformatie aanvraag
Contact opnemen
Bergman Clinics

Op dit moment zijn maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Bekijk voor uw komst de actuele coronarichtlijnen. Dit betekent het volgende voor uw afspraak bij Bergman Clinics:

  • U bent welkom voor alle zorg die u van ons gewend bent. We treffen alle maatregelen om u veilig in de kliniek te ontvangen.
  • In de kliniek mag u geen begeleider meenemen.*
  • Wanneer u ouder bent dan 12 jaar dient u in de kliniek een mondkapje te dragen.

Let op!
Heeft u binnen 48 uur vóór of ná uw coronavaccinatie een afspraak voor een ingreep/behandeling bij ons staan, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact met ons op. Om eventuele bijwerkingen van de behandeling of vaccinatie te kunnen scheiden, verplaatsen we deze afspraak dan voor u.

*Uitzonderingen hierop vindt u op onze coronapagina.