Assisteer mij
Assisteer mij

Maart: Internationale maand van de darmkanker

25 feb '16

Darmkanker is één van de meest voorkomende kankersoorten in Nederland. Jaarlijks krijgen bijna 15.000 mensen en hun naasten te maken met deze ziekte. Als darmkanker in een vroegtijdig stadium wordt opgespoord is het goed te behandelen en bestaat er een behoorlijke kans op genezing. In het kader van  Darmkankermaand Maart is er in maart een grote opblaasbare darm te vinden bij Bergman Clinics. Een educatieve attractie waar u op speelse wijze kennis kunt maken met darmkanker. 

Educatieve attractie: de opblaasbare darm

Met behulp van de opblaasbare darm wordt het belang van vroege opsporing van darmkanker onder de aandacht gebracht; een initiatief van de Maag Lever Darm Stichting. Mensen kunnen door de darm heen lopen en zien hoe darmkanker daar ontstaat. Meer kennis van de ziekte betekent eerdere herkenning van de symptomen, en daardoor een aanzienlijk grotere kans op genezing: 90% bij opsporing in een vroeg stadium, ten opzichte van 10-20% overlevingskans in een laat ontdekt stadium. Op dinsdag 1 en donderdag 3 maart is de opblaasbare darm te bezoeken in Amsterdam, bij Bergman Clinics | Inwendige zorg.

Darmklachten bespreekbaar maken

Het bespreekbaar maken van het onderwerp is een belangrijk doel van de opblaasbare darm. Uit publieksonderzoek van de Maag Lever Darm Stichting blijkt namelijk dat ruim 18% van de ondervraagden nog steeds moeite heeft met praten over darmklachten, zelfs met de eigen huisarts. En dat 28% niet naar de huisarts gaat bij een verandering in de ontlasting, terwijl dit een alarmsignaal kan zijn voor darmkanker.

Bevolkingsonderzoek Darmkanker

Darmkanker ontwikkelt zich stil in uw lichaam. Daarom is sinds 2014 het bevolkingsonderzoek darmkanker gestart. Alle mannen en vrouwen van 55 t/m 75 jaar krijgen iedere twee jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Meedoen aan dit onderzoek is gratis en vrijwillig. Bij het bevolkingsonderzoek darmkanker wordt gekeken of er bloed in uw ontlasting (poep) zit. Uw ontlasting wordt in een laboratorium onderzocht. U kunt de test thuis uitvoeren en stuurt het per post terug. Als uit de uitkomst blijkt dat er sporen van bloed in de ontlasting zitten dan wordt u uitgenodigd voor een uitgebreid darmonderzoek (een coloscopie).

Darmklachten?

Veel mensen hebben last van buikpijn, waarbij een opgeblazen gevoel, verstopping of juist diarree herkenbare klachten zijn. Darmklachten kunnen uiteenlopende oorzaken hebben en zowel acuut als chronisch van aard zijn. Het is altijd verstandig om tijdig naar uw huisarts te gaan. Na verwijzing en bij medische indicatie kunt u terecht bij Bergman Clinics | Inwendige zorg, hooggespecialiseerd in de behandeling van maag- en darmklachten.  Informatie aanvraag
Contact opnemen
Bergman Clinics

Op dit moment zijn maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Bekijk voor uw komst de actuele coronarichtlijnen. Dit betekent het volgende voor uw afspraak bij Bergman Clinics:

  • U bent welkom voor alle zorg die u van ons gewend bent. We treffen alle maatregelen om u veilig in de kliniek te ontvangen.
  • In de kliniek mag u geen begeleider meenemen.*
  • Wanneer u ouder bent dan 12 jaar dient u in de kliniek een mondkapje te dragen.

Let op!
Heeft u binnen 48 uur vóór of ná uw coronavaccinatie een afspraak voor een ingreep/behandeling bij ons staan, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact met ons op. Om eventuele bijwerkingen van de behandeling of vaccinatie te kunnen scheiden, verplaatsen we deze afspraak dan voor u.

*Uitzonderingen hierop vindt u op onze coronapagina.