Urineverlies bij vrouwen. Vaak nog een taboe.

10 mei 2016

Verliest u wel eens urine als u lacht, hoest of niest? Ongewild urineverlies komt veel voor bij vrouwen boven de 30 jaar. Maar liefst 1 op de 4 vrouwen in deze leeftijd heeft in meer of mindere mate last van urine-incontinentie. Voor veel van hen is incontinentie nog altijd een taboe. Ze durven er uit schaamte niet over te praten en zoeken geen hulp. Dat is jammer, want er zijn goede behandelmogelijkheden voor ongewild urineverlies.

Maar liefst 1 op de 4 vrouwen in deze leeftijd heeft in meer of mindere mate last van urine-incontinentie. Voor veel van hen is incontinentie nog altijd een taboe. Ze durven er uit schaamte niet over te praten en zoeken geen hulp. Dat is jammer, want er zijn goede behandelmogelijkheden voor ongewild urineverlies.

Wat is urine-incontinentie

Normaal genomen zorgt de bekkenbodem ervoor dat de urinebuis wordt dichtgedrukt bij inspanning, zodat er geen urine uit de blaas loopt. Verslapt de bekkenbodem door bijvoorbeeld een bevalling of een operatie, dan wordt de urinebuis niet meer dichtgedrukt en kan er bij het plotseling aanspannen van de buikspieren ongewild urineverlies optreden. Dit kan variëren van enkele druppels tot scheutjes of soms de hele plas. Incontinentie kan voor ongemakkelijke situaties zorgen en verschillende klachten geven. 

klik hier voor meer oorzaken

Klachten bij urine-incontinentie

Verliest u urine bij lichamelijke inspanning, zoals sporten, tillen of bij het opstaan uit een stoel? Voelt u soms een onverwachte sterke aandrang om te plassen, zodat u het (bijna) niet kunt ophouden tot u het toilet bereikt? Hebt u moeite om het plassen uit te stellen? Plast u meer dan 8 keer per dag? Moet u 's nachts meer dan één keer opstaan om te plassen? Dan hebt u mogelijk last van urine-incontinentie. Incontinentie kan verschillende oorzaken hebben. De oorzaak van incontinentie moet altijd worden achterhaald door uw behandelend arts.

Behandeling is mogelijk!

Veel vrouwen met urine-incontinentie passen hun levensstijl aan om ongemakkelijke situaties te voorkomen. Vermijd u bepaalde activiteiten of drinkt u minder om ongelukjes te voorkomen? Gaat u vaker naar het toilet of beslist u op grond van de sanitaire voorzieningen of u meegaat met een uitje? Blijf er niet mee rondlopen, maar bespreek u probleem met een specialist. Vooral stress-incontinentie komt vaak. Een adequate behandeling helpt u weer van het leven te genieten. Uw arts kan u helpen de beste behandeling te vinden.

Bij Bergman in goede handen

Bergman Clinics Vrouwenzorg is gespecialiseerd in de behandeling van incontinentie bij vrouwen. Ons team van bekenbodemfysiotherapeuten, gynaecologen en urologen kijkt samen met u naar de beste oplossing voor uw probleem. Cliënten beoordelen de medische deskundigheid van onze artsen met een 8,5 en maar liefst 95% van alle cliënten beveelt Bergman Clinics aan.

Meer informatie? Klik hier!

Vestigingen
 
Alle behandelingen
 
Bergman Clinics

Beste cliënten, i.v.m. de aangescherpte Corona-maatregelen worden van maandag 20 december t/m vrijdag 14 januari geen nieuwe afspraken voor injectable-behandelingen & huidtherapie ingepland.
Wanneer u al een afspraak hiervoor heeft in deze periode wordt u gebeld om deze in overleg te verplaatsen. De afspraken voor alle andere behandelingen gaan door. 

 

Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. We werken hard aan een oplossing!