Assisteer mij
Assisteer mij

Urineverlies bij vrouwen. Vaak nog een taboe.

10 mei '16

Maar liefst 1 op de 4 vrouwen in deze leeftijd heeft in meer of mindere mate last van urine-incontinentie. Voor veel van hen is incontinentie nog altijd een taboe. Ze durven er uit schaamte niet over te praten en zoeken geen hulp. Dat is jammer, want er zijn goede behandelmogelijkheden voor ongewild urineverlies.

Wat is urine-incontinentie

Normaal genomen zorgt de bekkenbodem ervoor dat de urinebuis wordt dichtgedrukt bij inspanning, zodat er geen urine uit de blaas loopt. Verslapt de bekkenbodem door bijvoorbeeld een bevalling of een operatie, dan wordt de urinebuis niet meer dichtgedrukt en kan er bij het plotseling aanspannen van de buikspieren ongewild urineverlies optreden. Dit kan variëren van enkele druppels tot scheutjes of soms de hele plas. Incontinentie kan voor ongemakkelijke situaties zorgen en verschillende klachten geven. 

klik hier voor meer oorzaken

Klachten bij urine-incontinentie

Verliest u urine bij lichamelijke inspanning, zoals sporten, tillen of bij het opstaan uit een stoel? Voelt u soms een onverwachte sterke aandrang om te plassen, zodat u het (bijna) niet kunt ophouden tot u het toilet bereikt? Hebt u moeite om het plassen uit te stellen? Plast u meer dan 8 keer per dag? Moet u 's nachts meer dan één keer opstaan om te plassen? Dan hebt u mogelijk last van urine-incontinentie. Incontinentie kan verschillende oorzaken hebben. De oorzaak van incontinentie moet altijd worden achterhaald door uw behandelend arts.

Behandeling is mogelijk!

Veel vrouwen met urine-incontinentie passen hun levensstijl aan om ongemakkelijke situaties te voorkomen. Vermijd u bepaalde activiteiten of drinkt u minder om ongelukjes te voorkomen? Gaat u vaker naar het toilet of beslist u op grond van de sanitaire voorzieningen of u meegaat met een uitje? Blijf er niet mee rondlopen, maar bespreek u probleem met een specialist. Vooral stress-incontinentie komt vaak. Een adequate behandeling helpt u weer van het leven te genieten. Uw arts kan u helpen de beste behandeling te vinden.

Bij Bergman in goede handen

Bergman Clinics Vrouwenzorg is gespecialiseerd in de behandeling van incontinentie bij vrouwen. Ons team van bekenbodemfysiotherapeuten, gynaecologen en urologen kijkt samen met u naar de beste oplossing voor uw probleem. Cliënten beoordelen de medische deskundigheid van onze artsen met een 8,5 en maar liefst 95% van alle cliënten beveelt Bergman Clinics aan.

Meer informatie? Klik hier!Informatie aanvraag
Contact opnemen
Bergman Clinics

Op dit moment zijn maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Bekijk voor uw komst de actuele coronarichtlijnen. Dit betekent het volgende voor uw afspraak bij Bergman Clinics:

  • U bent welkom voor alle zorg die u van ons gewend bent. We treffen alle maatregelen om u veilig in de kliniek te ontvangen.
  • In de kliniek mag u geen begeleider meenemen.*
  • Wanneer u ouder bent dan 12 jaar dient u in de kliniek een mondkapje te dragen.

Let op!
Heeft u binnen 48 uur vóór of ná uw coronavaccinatie een afspraak voor een ingreep/behandeling bij ons staan, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact met ons op. Om eventuele bijwerkingen van de behandeling of vaccinatie te kunnen scheiden, verplaatsen we deze afspraak dan voor u.

*Uitzonderingen hierop vindt u op onze coronapagina.