GA TERUG
Wat is diabetische retinopathie?
bergman-clinics-verwijzers-nascholing.jpg
imageHomepage
Informatie Coronavirus Informatie Coronavirus
In verband met het coronavirus voert Bergman Clinics in ieder geval tot en met 28 april alleen nog acute en/of urgente behandelingen uit. Onze poliklinische afspraken worden waar mogelijk en medisch verantwoord telefonisch uitgevoerd.In verband met het coronavirus voert Bergman Clinics in ieder geval tot en met 28 april alleen nog acute en/of urgente behandelingen uit. Onze poliklinische afspraken worden waar mogelijk en medisch verantwoord telefonisch uitgevoerd.Meer weten
imageHomepage
M. Koelewijn -62,
staar & vervanglens
M. Koelewijn -62, staar & vervanglens
"Beter zien betekent voor mij
onafhankelijkheid en vrijheid."
"Beter zien betekent voor mij onafhankelijkheid en vrijheid."Meer weten
imageHomepage
Het zijn jouw ogen.. Het zijn jouw ogen..
Dus als je ze laat laseren,
dan echt niet zo maar ergens.
Dus als je ze laat laseren, dan echt niet zo maar ergens.Meer weten

Toon submenu

Wat is diabetische retinopathie?

Bij diabetische retinopathie is er sprake van een beschadiging van het netvlies (retina). Deze aandoening is een complicatie die veel voorkomt bij mensen met diabetes. Het netvlies ligt achterin het oog, aan de binnenzijde. Het netvlies bevat miljoenen lichtgevoelige cellen die het binnenvallende licht opvangen en omzetten in elektrische signalen die naar onze hersenen gaan. Het netvlies wordt door middel van bloedvaatjes van voedingsstoffen en zuurstof voorzien. Door diabetes veranderen de bloedvaten in het hele lichaam, en dus ook de kleine bloedvaatjes in het netvlies. Het netvlies kan hierdoor beschadigen met als gevolg dat het zicht achteruit gaat.

Bij mensen met diabetische retinopathie ontstaan afwijkingen aan de wand van de bloedvaatjes in het netvlies en die kunnen tot gevolg hebben dat de bloedvaatjes gaan lekken of afgesloten raken, waardoor er eiwitten en vetten in het netvlies neerslaan en het netvlies te weinig zuurstof krijgt. Hierdoor kunnen er kluwen van nieuwe bloedvaten gaan groeien.

Dit kan leiden tot slechtziendheid of zelfs blindheid. Gezichtsverlies door retinopathie kan worden voorkomen of afgeremd met laserbehandelingen, mits hiermee tijdig wordt gestart. Dat wil zeggen: nog voordat diabetici daadwerkelijk slechter gaan zien.


      
                     - be-diabetic-retinopathy-aa
Bij diabetische retinopathie kunnen de haarvaten van het netvlies beschadigd worden. Hierdoor kunnen kluwen van nieuwe bloedvaten gaan groeien.

Diabetische retinopathie netvliesschade is één van de late complicaties van diabetes. Ze zijn het gevolg van afwijkingen aan de kleine bloedvaatjes. Men spreekt van slechtziendheid wanneer de gezichtsscherpte van beide ogen tezamen minder is dan dertig procent.

De ernst van de schade wisselt sterk en is onder meer afhankelijk van het type diabetes, de duur van de ziekte, de leeftijd, de instelling van de suiker en de bloeddruk. Zwangerschap bij een diabetes patiënte kan de schade doen versnellen. Het gezichtsvermogen kan nog goed zijn terwijl er toch al afwijkingen van het netvlies aanwezig kunnen zijn.

                      - be-diabetic-retinopathy-bb
Lekkage van eiwitten en vetten uit de vaten van het netvlies. Deze stoffen slaan neer (exsudaten); de gele neerslagen liggen vaak in een kring om de plaats van de lekkage
Heeft u diabetes?

Laat u dan regelmatig (een- of tweemaal per jaar) controleren op diabetische retinopathie door een oogarts van Bergman Clinics | Ogen. In de meeste gevallen is een behandeling niet nodig, diabetische retinopathie komt namelijk in meerdere vormen voor. De meest voorkomende vorm is vrij onschuldig. Mocht er toch sprake zijn van een progressieve vorm dan wordt behandeling noodzakelijk. Hoe eerder oogproblemen worden geconstateerd, hoe groter de kans dat blijvende slechtziendheid of zelfs blindheid kan worden voorkomen.

De mensen die werken bij Bergman Clinics | Ogen zijn toegewijd, ondernemend en professioneel. We denken voortdurend vanuit de patiënt en zullen er alles aan doen om u te voorzien van hoogwaardige oogzorg. Daarnaast zullen we er alles aan doen om ervoor te zorgen dat u zich prettig en veilig voelt in een betrouwbare rustige omgeving. Voor de behandeling van diabetische retinopathie bent u bij ons in goede handen.

Download de 'Diabetische retinopathie' brochure. 

Meer weten over deze behandeling bij Bergman Clinics | Ogen? Neem dan contact op via 088 9000 500. Wilt u direct een afspraak maken? Dat kan met een verwijzing van uw huisarts.


Informatie aanvraag Bel mij terug

Vul onderstaand formulier in en u wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Bedankt voor uw terugbelverzoek.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.


Bel ons!
Bel voor informatie   088 9000 500
Wij bellen u

Vul onderstaand formulier in en u wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Bedankt voor uw terugbelverzoek.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Bergman Clinics

In verband met het coronavirus voert Bergman Clinics tot en met dinsdag 28 april alleen nog acute en/of urgente behandelingen uit.

Poliklinische afspraken vinden in deze periode telefonisch plaats. Alle geplande afspraken en behandelingen na 28 april blijven vooralsnog staan.

Kijk hier voor meer informatie.