Assisteer mij
Assisteer mij

Ogen

Ook in deze tijden kunt u snel terecht in onze focusklinieken.

Wij treffen maatregelen om u veilig in de kliniek te ontvangen.

Meer weten

Wat is diabetische retinopathie?

Tekst a|A     Contrast +|--

Bij diabetische retinopathie is er sprake van een beschadiging van het netvlies (retina). Deze aandoening is een complicatie die veel voorkomt bij mensen met diabetes. Door diabetes veranderen de bloedvaten in het hele lichaam, en dus ook de kleine bloedvaatjes in het netvlies. Het netvlies kan hierdoor beschadigen met als gevolg dat het zicht achteruit gaat.
Wat is diabetische retinopathie?

Bij diabetische retinopathie is er sprake van een beschadiging van het netvlies (retina). Deze aandoening is een complicatie die veel voorkomt bij mensen met diabetes. Het netvlies ligt achterin het oog, aan de binnenzijde. Het netvlies bevat miljoenen lichtgevoelige cellen die het binnenvallende licht opvangen en omzetten in elektrische signalen die naar onze hersenen gaan. Het netvlies wordt door middel van bloedvaatjes van voedingsstoffen en zuurstof voorzien. Door diabetes veranderen de bloedvaten in het hele lichaam, en dus ook de kleine bloedvaatjes in het netvlies. Het netvlies kan hierdoor beschadigen met als gevolg dat het zicht achteruit gaat.

Bij mensen met diabetische retinopathie ontstaan afwijkingen aan de wand van de bloedvaatjes in het netvlies en die kunnen tot gevolg hebben dat de bloedvaatjes gaan lekken of afgesloten raken, waardoor er eiwitten en vetten in het netvlies neerslaan en het netvlies te weinig zuurstof krijgt. Hierdoor kunnen er kluwen van nieuwe bloedvaten gaan groeien.

Dit kan leiden tot slechtziendheid of zelfs blindheid. Gezichtsverlies door retinopathie kan worden voorkomen of afgeremd met laserbehandelingen, mits hiermee tijdig wordt gestart. Dat wil zeggen: nog voordat diabetici daadwerkelijk slechter gaan zien.


      
                     - be-diabetic-retinopathy-aa
Bij diabetische retinopathie kunnen de haarvaten van het netvlies beschadigd worden. Hierdoor kunnen kluwen van nieuwe bloedvaten gaan groeien.

Diabetische retinopathie netvliesschade is één van de late complicaties van diabetes. Ze zijn het gevolg van afwijkingen aan de kleine bloedvaatjes. Men spreekt van slechtziendheid wanneer de gezichtsscherpte van beide ogen tezamen minder is dan dertig procent.

De ernst van de schade wisselt sterk en is onder meer afhankelijk van het type diabetes, de duur van de ziekte, de leeftijd, de instelling van de suiker en de bloeddruk. Zwangerschap bij een diabetes patiënte kan de schade doen versnellen. Het gezichtsvermogen kan nog goed zijn terwijl er toch al afwijkingen van het netvlies aanwezig kunnen zijn.

                      - be-diabetic-retinopathy-bb
Lekkage van eiwitten en vetten uit de vaten van het netvlies. Deze stoffen slaan neer (exsudaten); de gele neerslagen liggen vaak in een kring om de plaats van de lekkage

Heeft u diabetes?

Laat u dan regelmatig (een- of tweemaal per jaar) controleren op diabetische retinopathie door een oogarts van Bergman Clinics | Ogen. In de meeste gevallen is een behandeling niet nodig, diabetische retinopathie komt namelijk in meerdere vormen voor. De meest voorkomende vorm is vrij onschuldig. Mocht er toch sprake zijn van een progressieve vorm dan wordt behandeling noodzakelijk. Hoe eerder oogproblemen worden geconstateerd, hoe groter de kans dat blijvende slechtziendheid of zelfs blindheid kan worden voorkomen.

De mensen die werken bij Bergman Clinics | Ogen zijn toegewijd, ondernemend en professioneel. We denken voortdurend vanuit de patiënt en zullen er alles aan doen om u te voorzien van hoogwaardige oogzorg. Daarnaast zullen we er alles aan doen om ervoor te zorgen dat u zich prettig en veilig voelt in een betrouwbare rustige omgeving. Voor de behandeling van diabetische retinopathie bent u bij ons in goede handen.

Download de 'Diabetische retinopathie' brochure. 

Meer weten over deze behandeling bij Bergman Clinics | Ogen? Neem dan contact op via 088 9000 500. Wilt u direct een afspraak maken? Dat kan met een verwijzing van uw huisarts.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de wachttijden van deze behandeling?
Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele wachttijden.
Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?
Voor meer informatie, bezoek de pagina ervaringen of bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.
Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?
We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.
Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?
Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Heeft u nog steeds vragen?

Neem contact op
Informatie aanvraag
Contact opnemen
Bergman Clinics

Op dit moment zijn maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Bekijk voor uw komst de actuele coronarichtlijnen. Dit betekent het volgende voor uw afspraak bij Bergman Clinics:

  • U bent welkom voor alle zorg die u van ons gewend bent. We treffen alle maatregelen om u veilig in de kliniek te ontvangen.
  • In de kliniek mag u geen begeleider meenemen.*
  • Wanneer u ouder bent dan 12 jaar dient u in de kliniek een mondkapje te dragen.

Let op!
Heeft u binnen 48 uur vóór of ná uw coronavaccinatie een afspraak voor een ingreep/behandeling bij ons staan, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact met ons op. Om eventuele bijwerkingen van de behandeling of vaccinatie te kunnen scheiden, verplaatsen we deze afspraak dan voor u.

*Uitzonderingen hierop vindt u op onze coronapagina.