Bel voor informatie 088 9000 500 (lokaal tarief)
Verwijzers Mijn Bergman Clinics
Tekst a| A       Contrast +| --
GA TERUG
Geïrriteerde oogleden (Blepharitis)
bergman-clinics-verwijzers-nascholing.jpg
imageHomepage
Informatie Coronavirus Informatie Coronavirus
In verband met het coronavirus voert Bergman Clinics in ieder geval tot en met 28 april alleen nog acute en/of urgente behandelingen uit. Onze poliklinische afspraken worden waar mogelijk en medisch verantwoord telefonisch uitgevoerd.In verband met het coronavirus voert Bergman Clinics in ieder geval tot en met 28 april alleen nog acute en/of urgente behandelingen uit. Onze poliklinische afspraken worden waar mogelijk en medisch verantwoord telefonisch uitgevoerd.Meer weten
imageHomepage
M. Koelewijn -62,
staar & vervanglens
M. Koelewijn -62, staar & vervanglens
"Beter zien betekent voor mij
onafhankelijkheid en vrijheid."
"Beter zien betekent voor mij onafhankelijkheid en vrijheid."Meer weten
imageHomepage
Het zijn jouw ogen.. Het zijn jouw ogen..
Dus als je ze laat laseren,
dan echt niet zo maar ergens.
Dus als je ze laat laseren, dan echt niet zo maar ergens.Meer weten

Toon submenu

Geïrriteerde oogleden (Blepharitis)

Wat is een ooglid ontsteking (blepharitis)?

Het oog heeft een bovenste en onderste ooglid; in de ooglidrand bevinden zich talgkliertjes (ook wel: de kliertjes van Meibom) en wimpers. De talg uit de talgkliertjes levert een belangrijke bijdrage aan het vochtig houden van het oog.

Blepharitis is een chronische ontsteking aan de oogleden die veroorzaakt wordt door een overmatige groei van normale bacteriën die leven op de rand van het ooglid aan de voet van de oogharen. Blepharitis is vaak de voorloper van ernstige ooglid ziekten, zoals meiboomklier dysfunctie (MGD) en droge ogen. Het kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd of geslacht, maar komt over het algemeen vaker voor als een persoon ouder is, omdat de tranen meestal minder antilichamen bevatten naarmate men ouder wordt.

Oorzaken & symptomen blepharitis

Als deze bacteriegroei toeneemt vormt er een slijmlaagje (biofilm) langs de wimper. Bacteriële giftige stoffen en een parasiet genaamd Demodex worden vervolgens gevangen en beginnen het ooglid binnen te dringen en veroorzaken zwelling. Hierdoor ontstaat mogelijke schade aan de traanklieren wat negatieve invloed zal hebben op de kwaliteit en kwantiteit van de traanproductie. Doordat de traanproductie afneemt, nemen ook de natuurlijke antistoffen nog verder af en blijven de bacteriën zich ontwikkelen, waardoor zich een vicieuze cirkel vormt.

Symptomen

De klachten kunnen bestaan uit jeuk, irritatie, een ‘zandkorrel’ gevoel, branderigheid, vermoeide tranende ogen, milde lichtschuwheid, leesklachten, afscheiding, rode ogen, zwaar gevoel in de oogleden, excessief knipperen of wisselend zicht. Ook kan men last hebben van korstjes en/of schilfers op de oogleden en het kan ook zijn dat de oogleden ’s morgens aan elkaar blijven plakken. In een gevorderd stadium kan er sprake zijn van bultjes op de oogleden en ingegroeide oogharen.

  • In geval van verstopte talgkliertjes: pijn of jeuk aan de oogleden en/of droge ogen
  • In geval van te veel talgproductie: pijnlijke ooglidrand en schilfers en korstjes in de wimperharen

Hoe behandel je blepharitis?

  • Zelf reinigen van de ooglidrand
  • Ooggel of -zalf
  • Kunsttranen

Dankzij BlephEx kan de oogspecialist heel precies en veilig de oogleden en de oogharen reinigen en de ontstane biofilm afbreken. Hierdoor zal er vrijwel direct verbetering optreden in de symptomen. Belangrijker nog, doordat de biofilm langs de rand van het ooglid wordt afgebroken, kan de oogspecialist voorkomen dat er lange termijn schade aan de traanklieren ontstaat en kunnen andere oogziekten, zoals MGD of droge ogen voorkomen worden. BlephEx wordt niet vergoed in Nederland.

Wat houdt het in?

Door middel van een elektrisch aangedreven micro sponsje worden de oogleden veilig en grondig gereinigd. Elk ooglid wordt met een nieuw sponsje gereinigd om verspreiding van bacteriën tegen te gaan. De behandeling duurt 6-8 minuten. De oogspecialist zal de patiënt adviseren over hoe thuis de ogen schoongehouden kunnen worden. Aangezien thuis reinigen semi effectief is, wordt de BlephEx behandeling elke 4-6 maanden herhaald.

Download de brochure 'Ooglidontsteking'.

Meer weten over deze behandeling bij Bergman Clinics | Ogen? Neem dan contact op via 088 9000 500. Wilt u direct een afspraak maken? Dat kan met een verwijzing van uw huisarts.

Let op! Deze behandeling wordt niet bij alle vestigingen uitgevoerd.

 

Cliënten aan het woord:

‘Sinds ik BlephEx behandelingen onderga heb ik bijna geen last meer van mijn ogen. Ik voel me herboren, zo fijn!’

Janneke Boomgaard, Alkmaar

‘Ik had altijd veel last van jeuk en irritatie in mijn ogen. ’s Ochtends plakten mijn ogen aan elkaar. Ik bleek blepharitis te hebben. Ik ben de behandeling gaan volgen en ik merkte na de eerste behandeling al een enorm verschil. Ik ga er altijd graag weer heen!’

Peter van der Veen, Wognum


Informatie aanvraag Bel mij terug

Vul onderstaand formulier in en u wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Bedankt voor uw terugbelverzoek.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.


Bel ons!
Bel voor informatie   088 9000 500
Wij bellen u

Vul onderstaand formulier in en u wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Bedankt voor uw terugbelverzoek.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Bergman Clinics

In verband met het coronavirus voert Bergman Clinics tot en met dinsdag 28 april alleen nog acute en/of urgente behandelingen uit.

Poliklinische afspraken vinden in deze periode telefonisch plaats. Alle geplande afspraken en behandelingen na 28 april blijven vooralsnog staan.

Kijk hier voor meer informatie.