Ogen

Informatie Coronavirus

Na ingeperkte zorgverlening in verband met het coronavirus, kunt u nu weer voor alle verzekerde en onverzekerde zorg bij ons terecht die we voor corona ook boden. De wachttijden kunnen iets langer zijn dan u van ons gewend bent. In onze klinieken zijn maatregelen getroffen om u veilig te verwelkomen. We volgen de urgentie- en prioriteitsrichtlijnen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de richtlijnen van het RIVM.

Meer weten

PresbyMAX-ooglaserbehandeling

Tekst a|A     Contrast +|--

Voor iemand die zijn hele leven goed heeft kunnen zien is een leesbril of computerbril een ware handicap. Met de PresbyMAX-behandeling kunnen we uw ogen tegelijkertijd voor lezen en voor andere oogafwijkingen corrigeren. De behandeling is erg nauwkeurig en binnen een paar minuten voorbij. Het zicht herstelt zich vrijwel direct. Een paar uur na de behandeling leest u de krant zonder leesbril!

Multifocaal: voor lezen en veraf

Voluit heet deze behandeling PresbyMAX TM Femtolasik multifocale ooglaserbehandeling. Presby omdat het gaat om het corrigeren van presbyopie. Multifocaal omdat de geavanceerde Schwind Amaris-laser een aantal verschillende focuspunten maakt in uw hoornvlies, zodat u op alle afstanden goed kunt zien. Dit werkt een beetje als multifocale contactlenzen of brillenglazen.
PresbyMAX iets voor u?

Bent u tussen de 45 en 55 jaar, gebruikt u een leesbril of computerbril en heeft u een vertesterkte? Dan is PresbyMAX wellicht de juiste oplossing voor u. Een eventuele cilinderafwijking (astigmatisme) corrigeren we direct mee.

PresbyMAX stap voor stap

De PresbyMAX-ooglaserbehandeling gaat hetzelfde als de LASIK-behandeling.

 1. Uw oog is voor de behandeling verdoofd met druppels. U ligt op een behandeltafel. De oogarts maakt met de laser het flinterdunne flapje in het hoornvlies van uw oog. Dat blijft aan één kant vastzitten, zodat het opzij kan worden geklapt.
 2. U wordt naar een tweede ruimte gebracht. Daar slaat uw oogarts met een borsteltje of spateltje het flapje van het hoornvlies om.
 3. De oogarts verwijdert in zeer korte tijd een minuscule hoeveelheid hoornvliesweefsel. De laser volgt al uw oogbewegingen maar liefst duizend keer per seconde waardoor de trefzekerheid hoger is dan bij elke andere laser.
 4. De oogarts legt het flapje van het hoornvlies weer terug.

Herstel na de presbymax-ooglaserbehandeling

Het herstel van PresbyMAX gaat gelijk op met dat van de LASIK-behandeling.
Na afloop van deze behandeling kunnen uw ogen een paar uur geïrriteerd aanvoelen. U kunt binnen 24 uur weer goed zien en uw normale ritme weer oppakken. Na ongeveer 6 weken is uw zicht stabiel. Om uw behandelde ogen te beschermen moet u acht weken oogdruppels gebruiken.

Resultaat en risico's

Na een PresbyMAX-behandeling kunt u al uw dagelijkse bezigheden doen zonder bril. Het kan zijn dat u bij slecht licht soms toch een lichte bril nodig hebt bij het lezen of het zien in de verte. Het resultaat van de behandeling is zeer precies en blijvend.

Geen enkele chirurgische ingreep is helemaal zonder risico. Ook bij ooglaseren kunnen er complicaties optreden, al is de kans hierop zeer klein. Bekijk alle risico's.

Contact / maak een afspraak

Heeft u vragen over de PresbyMAX-ooglaserbehandeling of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met ons Contact & Service Center via 088 – 9000 500. 

Stappen in het behandelingstraject:Veelgestelde vragen

Bij welke afwijkingen kan de PresbyMAX behandeling uitgevoerd worden?

De PresbyMAX behandeling wordt uitgevoerd bij personen tussen de 45 en 55 jaar met bijziendheid (slecht zicht in de verte) tot -6, verziendheid (slecht zicht dichtbij) tot + 3 en bij cilinderafwijkingen tot 3. Of uw ogen geschikt zijn voor deze behandeling hangt daarnaast van enkele andere zaken af, zoals uw leeftijd, de afwijking, vorm en dikte van uw hoornvlies. Na een uitgebreid vooronderzoek bespreekt de oogarts met u de mogelijkheden en geeft u advies.

Hoe lang duurt de PresbyMAX ooglaserbehandeling?

De LASIK ooglaserbehandeling duurt in totaal 20 minuten. In totaal bent u op de behandeldag ongeveer 1,5 uur in de kliniek.

Hoe werkt de PresbyMAX ooglaserbehandeling precies?

De PresbyMAX ooglaserbehandeling gaat hetzelfde als de LASIK-behandeling.
De behandeling gaat als volgt:

 • Uw oog is voor de behandeling verdoofd met druppels. U ligt op een behandeltafel.
 • De oogarts maakt met de laser het flinterdunne flapje in het hoornvlies van uw oog. Dat blijft aan één kant vastzitten, zodat het opzij kan worden geklapt.
 • U wordt naar een tweede ruimte gebracht. Daar legt de oogarts met een spateltje het flapje van het hoornvlies opzij.
 • De Excimer laser corrigeert in zeer korte tijd de sterkte in het hoornvlies door een minuscule hoeveelheid hoornvliesweefsel te verwijderen. De laser volgt al uw oogbewegingen maar liefst duizend keer per seconde, wat de trefzekerheid heel nauwkeurig maakt.
 • De oogarts legt het flapje van het hoornvlies weer terug.
Is de PresbyMAX ooglaserbehandeling pijnlijk? Hoe lang duurt het herstel?

Nee, de PresbyMAX-behandeling is niet pijnlijk. Wel kan het creëren van het flapje een lichte druk op de oogbol geven, wat door sommige mensen wordt gevoeld. Na de behandeling kunnen uw ogen enkele uren geïrriteerd voelen. Binnen 24 uur herstelt uw zicht en na ongeveer 6-12 weken is het helemaal stabiel. Om uw behandelde ogen goed te laten herstellen moet u acht weken oogdruppels gebruiken.

Is de PresbyMAX ooglaserbehandeling veilig? Zijn er risico’s op bijwerkingen en complicaties?

De PresbyMAX-ooglaserbehandeling wordt al sinds 2009 uitgevoerd. Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat de behandeling veilig en heel effectief is.
Wel moet u rekening houden met het volgende. Bij PresbyMAX worden de ogen licht verschillend gecorrigeerd. In het dominante oog ligt de nadruk meer op veraf, in het niet-dominante oog iets meer op dichtbij. Daar zult u aan moeten wennen. De gewenningsperiode kan wel 3 maanden bedragen.

Geen enkele chirurgische ingreep is helemaal zonder risico. Ook bij ooglaseren kunnen er complicaties optreden, al is de kans hierop zeer klein. We informeren u eerlijk over deze mogelijke risico’s en complicaties, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken. Lees hier meer over de mogelijke risico’s en complicaties.

 

Waar staat PresbyMAX voor?

Voluit heet deze behandeling PresbyMAX Femtolasik multifocale ooglaserbehandeling. ‘Presby’ staat voor Presbyopie, ook wel ouderdomsverziendheid genoemd. Dit komt voor vanaf ca. het 45e levensjaar, als u moeite krijgt met lezen / scherp stellen

Wanneer kan ik autorijden / werken / sporten / na de PresbyMAX behandeling?

Gelukkig herstellen de meeste mensen na heel snel een PresbyMAX-behandeling. Houdt u er rekening mee dat u na de behandeling niet meteen zelf kunt autorijden. Wij vragen u dan ook altijd iemand mee te nemen die u kan rijden. Meestal kunt u na een of twee dagen alweer zelf rijden.

Wat zijn de wachttijden van deze behandeling?
Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele wachttijden.
Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?
Voor meer informatie, bezoek de pagina ervaringen of bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.
Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?
We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
 • Resultaat van de behandeling
 • Veiligheid
 • Cliëntgerichtheid
 • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.
Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?
Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.
Wat zijn de prijzen van deze behandeling?
Behandeling Prijs
Vooronderzoek
Quicktest tijdens Open Dag
Gratis
Gratis
Vooronderzoek met binnen 3 maanden een behandeling
€10 ***
€10 ***
Vooronderzoek zonder behandeling
€ 100,-
€ 100,-
SMILE
€ 1.999,- | € 3.998,-
€ 1.999,- | € 3.998,-
FemtoLASIK
€ 1.599,- | € 3.198,-
€ 1.599,- | € 3.198,-
TransPRK
€ 1.349,- | € 2.698,-
€ 1.349,- | € 2.698,-
LasekPRK
€ 899,- | € 1.798,-
€ 899,- | € 1.798,-
PresbyMAX
€ 2.150,- | € 4.300,-
€ 2.150,- | € 4.300,-
Meerprijs wavefront adjusted
Gratis
Gratis
Meerprijs wavefront guided (op indicatie)
€ 350,- | € 700,-
€ 350,- | € 700,-
Meerprijs avedro crosslinking (op indicatie)
€ 490,- | € 980,-
€ 490,- | € 980,-
Nabehandeling, binnen vijf jaar na initiële behandeling
Gratis
Gratis
Nabehandeling, meer dan vijf jaar na behandeling
€ 750,- | € 1.500,-
€ 750,- | € 1.500,-
Thuismedicatie**
ca. € 150,-
ca. € 150,-
Controle, meer dan één jaar na initiële behandeling
€ 45,-
€ 45,-
Second opinion
€ 200,-
€ 200,-

Heeft u nog steeds vragen?

Neem contact op
Informatie aanvraag
Contact opnemen

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.