GA TERUG
Vervanglensimplantatie
Open Dag op zaterdag 29 juni Open Dag op zaterdag 29 juni
Kom naar de Open Dag Ooglaseren op zaterdag 29 juni. Uiteraard kunt u ook bij ons terecht op weekdagen voor een gratis quicktest. Meld u hieronder aan of neem contact op via 088 - 9000 500.Kom naar de Open Dag Ooglaseren op zaterdag 29 juni. Uiteraard kunt u ook bij ons terecht op weekdagen voor een gratis quicktest. Meld u hieronder aan of neem contact op via 088 - 9000 500.Meer weten
Open Dag op zaterdag 29 juni Open Dag op zaterdag 29 juni
Geïnteresseerd in Ooglaseren of Cosmetische Chirurgie? Meld je aan voor de Open Dag op zaterdag 29 juni.Geïnteresseerd in Ooglaseren of Cosmetische Chirurgie? Meld je aan voor de Open Dag op zaterdag 29 juni.Meer weten

Toon submenu

Vervanglensimplantatie

Bij een vervanglensimplantatie wordt uw natuurlijke ooglens vervangen door een kunstlens. Een andere naam voor deze behandeling is PRELEX (Presbyopic Lens Exchange) of RLE (Refractive Lens Exchange). Er is een breed assortiment aan vervanglenzen, waarmee u ook op oudere leeftijd zonder bril of lenzen scherp kunt zien. De meest gebruikte vervanglens is de multifocale kunstlens. Deze corrigeert het zicht op verschillende afstanden tegelijk.
Verschillende lenzen

Het verschil tussen de vervanglenzen zit vooral in het zicht op de verschillende afstanden: dichtbij, de tussenafstand en veraf. Het is daarom belangrijk om tijdens het vooronderzoek uw persoonlijke situatie en uw verwachtingen te bespreken met uw oogarts. Deze bepaalt samen met u welk type vervanglens het beste resultaat geeft in uw dagelijks leven.

Vervanglens iets voor u?

In deze gevallen is implantatie van een vervanglens mogelijk iets voor u:

 • U bent ouder dan 55 en hebt een afwijking groter dan -3.00 of +1.00 dioptrie
 • U bent jonger dan 55, verziend (hebt een plussterkte) maar ooglaseren of een voorzetlensimplantatie kan bij u niet
 • U hebt (beginnende) staar, een vertroebelde ooglens

Vervanglens stap voor stap

 1. Uw oog is voor de behandeling verdoofd door een prikje, vergelijkbaar met een verdoving bij de tandarts. Het duurt ongeveer 15 minuten voor de verdoving goed is ingewerkt. Omdat het helemaal verdoofd is, kunt u het oog niet meer bewegen.
 2. U ligt op een behandeltafel. De arts maakt een piepklein sneetje in uw oog.
 3. De oogarts haalt door het sneetje uw eigen lens uit het oog en plaatst de vervangende lens.
 4. Het sneetje is zo klein dat het niet gehecht hoeft te worden. Zodra de lens goed vastzit, is de behandeling klaar.
 5. Na een laatste controle krijgt u een beschermkapje over het behandelde oog.

Bij het implanteren van vervangende lenzen behandelen we altijd één oog per keer. Zodra dat hersteld is, kunt u terugkomen voor het andere oog. Dat kan al na een week.

Herstel na een vervanglensimplantatie

Na een vervanglensimplantatie moet u 4 weken oogdruppels gebruiken om uw behandelde oog te beschermen. In principe kunt u binnen 24 uur weer goed zien en uw normale ritme oppakken. Na ongeveer 6 weken is uw zicht stabiel. Door de behandeling van 1 oog per keer kunt u wel een tijdelijke onbalans ervaren.

Resultaat en bijverschijnselen

Het resultaat van een vervanglensimplantatie is blijvend. De lens kan uw leven lang mee. In ongeveer 5% van de gevallen is het resultaat met alleen een vervangende lens nog niet optimaal. Het kan zijn dat u een bijbehandeling met laser nodig hebt om helemaal scherp te zien.

Geïmplanteerde vervanglenzen brengen een aantal beperkingen en bijverschijnselen met zich mee. Deze verminderen binnen 3 tot 12 maanden, maar verdwijnen waarschijnlijk niet helemaal.

De belangrijkste bijverschijnselen bij multifocale lenzen:

 • U zult in de verte ook 's nachts goed zien, maar mogelijk ziet u wel halo's of lichtkransen om lichtbronnen.
 • Het leeszicht is optimaal bij goed licht. Bij de meeste typen lenzen is de afstand waarop u het beste leest ongeveer 40 cm, iets dichterbij dan normaal.
 • De tussenafstand (voor het lezen van beeldscherm, bladmuziek of dashboard) wordt iets minder gecorrigeerd. Meestal is het resultaat wel voldoende, al gebruiken sommige mensen hier nog een leesbril voor bij zwak licht.

Voor alle lenstypen geldt dat ze soms een beetje zichtbaar kunnen zijn. Bij bepaalde lichtinval kan iemand anders ze zien glinsteren.

Risico's

De implantatie van een vervanglens is erg veilig. Het werkt precies hetzelfde als een staaroperatie, de meest uitgevoerde medische ingreep ter wereld. De risico's zijn dus zeer klein, maar net als bij elke medische ingreep zijn ze er wel. Bekijk alle risico's.


Informatie aanvraag Bel mij terug

Vul onderstaand formulier in en u wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Bedankt voor uw terugbelverzoek.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.


Bel ons!
Bel voor informatie   088 9000 500
Wij bellen u

Vul onderstaand formulier in en u wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Bedankt voor uw terugbelverzoek.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.