Bel voor informatie 088 9000 500 (lokaal tarief)
Verwijzers Mijn Bergman Clinics
Tekst a| A       Contrast +| --
GA TERUG
Soorten kunstlenzen
bergman-clinics-staar-kwaliteit-uitkomsten-2016.jpg
imageHomepage
imageHomepage
M. Koelewijn -62,
staar & vervanglens
M. Koelewijn -62, staar & vervanglens
"Beter zien betekent voor mij
onafhankelijkheid en vrijheid."
"Beter zien betekent voor mij onafhankelijkheid en vrijheid."

Toon submenu

Soorten kunstlenzen

De ‘beste’ lens bestaat niet. Naast dat het samenhangt met de gezondheid van uw ogen, is de lenskeuze heel persoonlijk. Een buschauffeur heeft andere eisen aan en wensen voor zijn zicht dan bijvoorbeeld een horlogemaker. Bij sommige beroepen, sporten of hobby’s kan het erg fijn zijn om geen bril te hoeven dragen. Wanneer u het belangrijk vindt om na de operatie minder afhankelijk van uw bril te zijn, kunnen we uw mogelijkheden voor premium lenzen onderzoeken.

Een staaroperatie met een premium lens verloopt exact hetzelfde als bij een basis kunstlens; alleen het type lens verschilt.

Heeft u een cilinder?
Soms is het hoornvlies niet mooi rond, maar heeft het meer de vorm van een rugbybal. Er is dan sprake van een cilinder (astigmatisme). Bij astigmatisme is het zicht zowel dichtbij als op de tussenafstand als veraf niet scherp. U kunt ervoor kiezen uw cilinder te laten corrigeren door een torische kunstlens. Deze kan gecombineerd worden met een monofocale of een multifocale (bifocale en trifocale) lens. Tijdens een vooronderzoek bekijken de oogarts en optometristen of u geschikt bent voor een torische kunstlens.

Als u een cilinder heeft en kiest voor de monofocale basislens bij de staaroperatie, dan zal u na de behandeling voor alle afstanden een bril of lenzen nodig hebben. Bij hoge cilinders is het zicht met een bril minder goed dan met een premium lens of contactlens.

1. Monofocale (standaard) kunstlens

Deze lens wordt het meest geïmplanteerd. Met deze lens ziet u na de operatie op één afstand scherp, dit is meestal in de verte. U heeft dan voor het lezen een leesbril nodig. Ook kan gekozen worden om met de kunstlens dichtbij scherp te kunnen zien, dan heeft u nog een bril nodig voor de verte.

2. Monofocale torische kunstlens

Deze lens corrigeert tevens een cilindrische afwijking van het hoornvlies, ook wel astigmatisme genoemd. Een cilindrische afwijking houdt in dat het voorvlak van het hoornvlies geen mooie bolvorm heeft zoals een voetbal, maar lijkt op een ovaal, zoals een rugbybal. Met een bril kan een cilindrische afwijking over het algemeen goed gecorrigeerd worden. Na implantatie van een torische kunstlens heeft u echter een scherper beeld op afstand zonder bril. Een leesbril blijft wel nodig. De meeste mensen hebben geen of een zeer kleine cilindrische afwijking en hebben deze lens dan ook niet nodig.

3. Multifocale kunstlens

Met deze kunstlens kunnen de meeste cliënten na de operatie scherp zien in de verte én dichtbij (bijna) zonder bril. Alleen patiënten die na de operatie geen bril meer willen dragen, of minder afhankelijk willen zijn van een bril, komen hiervoor in aanmerking. Gezien de eigenschappen van deze kunstlens komt slechts een klein deel van de patiënten hiervoor in aanmerking.

4. Multifocale torische kunstlens

Dit is een lens die de eigenschappen van kunstlens 2 en 3 combineert.

Omdat de torische en multifocale kunstlenzen (2 t/m 4) duurder zijn, en omdat er meer onderzoek bij u gedaan moet worden voor het implanteren van deze lenzen, moet de cliënt zelf bijbetalen.

Deze extra bijdrage wordt niet door de verzekering vergoed, de kosten voor de staaroperatie worden wel vergoed. Na de meting van de kunstlens (biometrie), wordt bekeken of u in aanmerking komt voor een speciale kunstlens.

Geeft u zelf bij het bezoek aan de oogarts echter ook aan of u interesse heeft in scherp zien zonder bril na de staaroperatie.

Meer weten over de behandeling van staar bij Bergman Clinics | Ogen? Neem dan contact op via 088 9000 500. Wilt u direct een afspraak maken? Om een afspraak te kunnen maken, heeft u een verwijsbrief van uw huisarts of opticien met AGB-code nodig.


Informatie aanvraag Bel mij terug

Vul onderstaand formulier in en u wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Bedankt voor uw terugbelverzoek.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.Bel ons!
Bel voor informatie   088 9000 500
Wij bellen u

Vul onderstaand formulier in en u wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Bedankt voor uw terugbelverzoek.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Bergman Clinics

In verband met het coronavirus voert Bergman Clinics tot en met dinsdag 28 april alleen nog acute en/of urgente behandelingen uit.

Poliklinische afspraken vinden in deze periode telefonisch plaats. Alle geplande afspraken en behandelingen na 28 april blijven vooralsnog staan.

Kijk hier voor meer informatie.