GA TERUG
Nazorg en controle bij staar operatie
bergman-clinics-staar-kwaliteit-uitkomsten-2016.jpg
imageHomepage
imageHomepage
M. Koelewijn -62,
staar & vervanglens
M. Koelewijn -62, staar & vervanglens
"Beter zien betekent voor mij
onafhankelijkheid en vrijheid."
"Beter zien betekent voor mij onafhankelijkheid en vrijheid."

Toon submenu

Nazorg en controle bij staar operatie

Na de operatie

Na de operatie moet uw oog gedruppeld worden. Het is belangrijk dat dit goed gebeurt om de kans op infecties en ontstekingen te minimaliseren. Enkele uren na de operatie is de verdoving uitgewerkt. In de regel is er dan geen sprake van pijn, maar wanneer uw oog toch pijnlijk is kunt u paracetamol nemen.

De eerste weken na de operatie kunt u het gevoel hebben dat er iets in uw oog zit. Dit is normaal. Andere veel voorkomende verschijnselen zijn tranende ogen, ‘verstrooiing van licht’ en schitteringen. De mate van hinder hangt af van het type kunstlens. Reden hiervoor is dat de hersenen even tijd nodig hebben om te wennen aan de kunstlens. Deze verschijnselen verdwijnen dan ook meestal vanzelf.

Soms kunnen patiënten de dagen na de operatie een schrijnend/brandend gevoel hebben aan het geopereerde oog; ook dit is in verreweg het grootste deel van de patiënten van voorbijgaande aard. Met het voorschrijven van een definitieve bril wordt meestal gewacht tot de sterkte van het glas niet meer veranderd; dit is meestal na drie á vier weken.

De verzorging van een geopereerd oog bestaat uit het druppelen van twee soorten druppels gedurende vier weken. Al enkele dagen na de ingreep is het oog meestal voldoende genezen, zodat de patiënt zijn dagelijkse activiteiten kan hervatten.

Er wordt geadviseerd om sportinspanningen uit te stellen tot twee weken na de staar operatie. Het is ‘verboden’ om in het oog te wrijven, maar wel is toegestaan:

  • Het gezicht te wassen
  • Naar de kapper te gaan
  • Te douchen of te baden
  • Normaal huishoudelijk werk te doen
  • Te bukken en lichte arbeid te verrichten
  • Naar de televisie te kijken of te lezen
  • Buiten te wandelen zonder oogverband

Nastaar

Uw nieuwe kunstlens is geplaatst in een lenskapsel. In de maanden tot jaren na de operatie kan dit lenskapsel geleidelijk troebel worden waardoor het zicht weer minder scherp wordt. Dit heet nastaar en is goed te verhelpen met een laserbehandeling. Nastaar is een nieuw zorgtraject waar u een verwijsbrief voor nodig heeft. De behandeling wordt volledig vergoed door de zorgverzekering, maar de kosten gaan echter wel eerst van uw eigen risico af indien u dit nog niet gebruikt heeft.

 
Nazorg (externe revalidatie)

Wanneer u een operatie heeft ondergaan bij Bergman Clinics | Ogen kan het voorkomen dat de opvang thuis niet altijd even makkelijk is in te vullen. Om dit probleem te verhelpen heeft Bergman Clinics een samenwerkingsverband met zorgbemiddelingsbureau Zorgsam.

Informatie over Zorgsam

Wanneer u voor uw eerste consult bij Bergman Clinics komt, zal met u worden besproken of uw zorg nodig hebt na de operatie. Indien dit het geval is, zult u worden doorverwezen naar Zorgsam.

Zorgsam kan u begeleiden wanneer u na uw behandeling behoefte heeft aan extra zorg thuis of een verblijf in een zorghotel. Afhankelijk van de zorgbehoefte bepaalt Zorgsam welk hotel voor u het meest geschikt is.

Mocht u vragen hebben omtrent kosten en vergoedingen en voor het aanmelden, dan verzoeken wij u contact op te nemen met zorgbemiddelingsbureau Zorgsam via de website: www.zorgsamvakanties.nl.

Mogelijke complicaties

Een staaroperatie behoort tot de meest veilige operaties. Hoewel het risico op complicaties zeer gering is, geldt ook voor deze medische ingreep dat het verloop en het eindresultaat niet volledig voorspelbaar zijn. Soms lukt het niet alle lensresten te verwijderen bij de operatie en daarnaast blijft er altijd een minimale kans dat een kapselscheurtje, infectie, bloeding of netvliesprobleem optreedt. In een enkel geval komt het voor dat tijdens de operatie blijkt dat het lenskapsel te zwak is om een premium kunstlens te plaatsen. Dan kan alleen de basislens worden ingebracht. Hierdoor kan de operatie wat langer duren en is heel soms een tweede operatie nodig.


Volgende pagina'sInformatie aanvraag Bel mij terug

Vul onderstaand formulier in en u wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Bedankt voor uw terugbelverzoek.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.Bel ons!
Bel voor informatie   088 9000 500
Wij bellen u

Vul onderstaand formulier in en u wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Bedankt voor uw terugbelverzoek.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Bergman Clinics

In verband met het coronavirus voert Bergman Clinics tot en met dinsdag 28 april alleen nog acute en/of urgente behandelingen uit.

Poliklinische afspraken vinden in deze periode telefonisch plaats. Alle geplande afspraken en behandelingen na 28 april blijven vooralsnog staan.

Kijk hier voor meer informatie.