Assisteer mij
Assisteer mij

Veelgestelde vragen


Welke onderzoeken worden er gedaan bij glaucoom?

Er worden verschillende soorten onderzoek gedaan bij glaucoom. Afhankelijk van de ernst van het glaucoom beslist de oogarts welke onderzoeken hij aanvraagt.

  • Algemeen oogheelkundig onderzoek

Bij het algemeen oogheelkundig onderzoek dat de oogarts uitvoert wordt er gekeken naar de algemene conditie van het oog met nadruk het aspect van de oogzenuw en de oogdruk. Tevens beoordeelt de oogarts hoe de afvoer van het oog eruit ziet.

  • OCT-scan

Hierbij wordt met een apparaat een foto van het netvlies en van de oogzenuw gemaakt. De dikte van de oogzenuwvezels wordt gemeten en er wordt een doorsnede van het netvlies gemaakt. Het is dan mogelijk om te zien of de oogzenuw beschadigingen heeft. De OCT-scan kan milde en vroegtijdige beschadigingen opsporen.

  •  Pachymetrie

De dikte van het hoornvlies wordt eenmalig opgemeten. De dikte van het hoornvlies is van invloed op de oogdrukmeting. Een normale dikte van het hoornvlies is ongeveer 0,54mm. Indien het hoornvlies wat dikker is, is het wat stugger, waardoor de oogdruk iets hoger gemeten wordt. Indien het hoornvlies dunner is, is het flexibeler en wordt de oogdruk lager gemeten.

  • Gezichtsveldonderzoek

Het gezichtsveldonderzoek is noodzakelijk om schade in het gezichtsveld te constateren en om te controleren of de schade die er is stabiel blijft of dat er nieuwe schade ontstaat.

  • Dagdruk curve

Tijdens een dagdruk curve wordt de oogdruk op een werkdag diverse malen opgemeten om te beoordelen hoe de oogdruk verloopt gedurende de dag.

  • Extra aanvullend onderzoek

Zo nodig vraagt de oogarts via de huisarts extra aanvullende onderzoeken aan zoals een 24- uurs bloeddrukmeting, een onderzoek naar het bestaan van slaapapnoe, een MRI of een echografie van de halsslagaders.


Informatie aanvraag
Contact opnemen
Bergman Clinics

Op dit moment zijn maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Bekijk voor uw komst de actuele coronarichtlijnen. Dit betekent het volgende voor uw afspraak bij Bergman Clinics:

  • U bent welkom voor alle zorg die u van ons gewend bent. We treffen alle maatregelen om u veilig in de kliniek te ontvangen.
  • In de kliniek mag u geen begeleider meenemen.*
  • Wanneer u ouder bent dan 12 jaar dient u in de kliniek een mondkapje te dragen.

Let op!
Heeft u binnen 48 uur vóór of ná uw coronavaccinatie een afspraak voor een ingreep/behandeling bij ons staan, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact met ons op. Om eventuele bijwerkingen van de behandeling of vaccinatie te kunnen scheiden, verplaatsen we deze afspraak dan voor u.

*Uitzonderingen hierop vindt u op onze coronapagina.