Asherman Syndroom

Behandelingstraject
4

Behandeling ziekte Asherman Syndroom

Poliklinische hysteroscopie

In sommige gevallen vindt de ingreep plaats op de polikliniek. Dit gebeurt met of zonder plaatselijke verdoving. 

Met een heel klein schaartje of tangetje worden de verklevingen weggeknipt. Of dit makkelijk of moeilijk gaat, hangt af van de soort verklevingen. Hoe meer verklevingen er zijn, hoe lastiger het is om de verklevingen te verwijderen.

Na een succesvolle ingreep wordt een spiraaltje zonder hormonen (tijdelijk; meestal 6 weken) in de baarmoeder geplaatst om te voorkomen dat de verklevingen direct weer terugkomen.

Hysteroscopie op dagbehandeling

Wanneer de verklevingen niet poliklinisch verwijderd kunnen worden, omdat het er bijvoorbeeld te veel zijn, wordt er een afspraak gemaakt voor een operatieve behandeling. De gynaecoloog zal dan in een dagbehandeling op de operatiekamer de verklevingen proberen te verwijderen. U krijgt dan narcose of een ruggenprik.

Op de operatiekamer wordt gebruikgemaakt van contrastmiddel en een röntgenapparaat. Het contrastmiddel wordt in de baarmoeder gespoten, zodat er achter de verklevingen gekeken kan worden. Hierdoor is duidelijker te zien hoe de verklevingen lopen. De bestralingsbelasting bij dit onderzoek is minimaal. Soms is een tweede of zelfs een derde ingreep nodig.

Bij ongeveer 95% van de vrouwen worden de verklevingen met succes verwijderd herstelt de functie van de baarmoeder. Om te voorkomen dat de verklevingen direct weer terugkomen, wordt ook na een succesvolle ingreep op de OK een spiraaltje zonder hormonen in de baarmoeder geplaatst. 

Pre-operatieve Screening

Wanneer de ingreep in dagbehandeling op de operatiekamer wordt uitgevoerd, is een Pre-operatieve Screening noodzakelijk. Dit vooronderzoek is onder andere nodig om vóór uw operatie een goed beeld te krijgen van uw lichamelijke conditie.

Complicaties

Als de verklevingen heel uitgebreid zijn, is er een grotere kans op complicaties. Eén van de complicaties is een perforatie (gaatje in de baarmoederwand). Hiermee wordt de wand van de baarmoeder beschadigd. Dit is gelukkig niet ernstig. De verklevingen worden hierdoor niet erger en het gaatje sluit uit zichzelf weer. Het nadeel is wel dat er bij een perforatie gestopt moet worden met de ingreep. Ook zal er, voor een vervolg van de verdere behandeling, gemiddeld 2 maanden gewacht moeten worden tot het gaatje gesloten is.

 


Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing!