GA TERUG
Operatieve behandeling verzakking
bergman-clinics-vaginale-verzakking-kwaliteit-uitkomsten-2016.jpg
imageHomepage
imageHomepage
Blaas- en bekkenbodemklachten Blaas- en bekkenbodemklachten
"Stoeien met de kinderen? Ik was altijd bang voor urineverlies. Nu doe ik weer volop mee.""Stoeien met de kinderen? Ik was altijd bang voor urineverlies. Nu doe ik weer volop mee."

Toon submenu

Operatieve behandeling verzakking

Zijn uw klachten niet te verhelpen met bekkenfysiotherapie of een pessarium, dan kunt u een operatie overwegen. Zo kunnen we uw eigen weefsel herstellen en steviger maken, zodat de organen niet meer kunnen verzakken. Dat kan vaak via de vagina, dus zonder buikoperatie. Bij ernstige verzakkingen is het soms nodig de zwakke plek in de bekkenbodem kunstmatig te verstevigen. Dat doen we via de vagina of via een buikoperatie.
Standaardoperaties: herstel van eigen weefsel

Bij de standaardoperaties herstellen we uw eigen weefsel. De arts kort uitgerekte banden in en te wijd geworden weefsel wordt weggehaald, waardoor de organen weer netjes op hun plek komen te liggen en de vaginawand niet meer doorzakt. Dit gebeurt via uw schede of vagina: er is geen buikoperatie nodig. Soms kunt u dezelfde dag weer naar huis, soms moet u een nachtje blijven. De eerste 6 weken na de operatie mag u in ieder geval geen zware inspanningen doen en kunt u waarschijnlijk niet werken.

Baarmoederverzakking: gebruik van stevig weefsel rond baarmoeder

Bij een verzakking van de baarmoeder kan de gynaecoloog de baarmoeder wat hoger ophangen aan stevige banden van bindweefsel in het bekken. De baarmoeder drukt dan minder op de bovenkant van de vagina en daarmee is de verzakking voorbij. Soms is het nodig om de baarmoeder weg te halen. Dat komt vooral voor als er ook andere problemen zijn met de baarmoeder. Ook dit kan via de schede. Na het verwijderen van de baarmoeder zet de arts de top van de schede weer vast aan de lichaamseigen ophangbanden. Die worden meteen wat ingekort. Dit kan ook bij een schede topverzakking.

Blaasverzakking: herstel voorwand vagina en blaaswand

Is de voorwand van de schede verzwakt, dan kan de blaas verzakken. De gynaecoloog brengt de blaas terug op zijn plek en zorgt dat de voorwand van de schede niet weer inzakt. Deze operatie heet voorwandplastiek of blaaswandverzakkingsplastiek.

Zo gaat de operatie:

  • De arts maakt een snee in de voorwand van de schede
  • De blaas wordt teruggeduwd naar de normale plek
  • De arts kort het te ruime bindweefsel rond de blaas in zodat de blaas er weer op kan rusten
  • De arts kort de uitgerekte bekleding van de schedewand in
  • De schede wordt gehecht met oplosbare hechtingen

Darmverzakking: herstel achterwand vagina en bekkenbodem

Bij een darmverzakking is de achterwand van de schede uitgerekt waardoor de darm in de schede naar beneden zakt. De operatie zorgt dat de uitstulping verdwijnt en de darmen en de achterwand van de schede weer op hun plek komen en daar blijven zitten. Deze operatie heet achterwandplastiek. Is er ook een zwakke plek in de bekkenbodem, dan kan de arts die ook op deze manier herstellen. Dat heet bekkenbodemplastiek.

Zo gaat de operatie:

  • De arts maakt een snee in de achterwand van de schede
  • Daarna maakt de arts de schedewand los van de uitbollende darm
  • Het te ruime bindweefsel rond de darm wordt ingekort, zodat de darm erop kan rusten, waardoor de darm weer op de juiste plek wordt gebracht.
  • De arts kort de uitgerekte bekleding van de schedewand in en hecht de wand van de schede met oplosbare hechtingen. 

Implantaten bij complexe verzakking

Bij sommige vrouwen is het eigen weefsel niet meer te herstellen met een standaardoperatie, omdat dit al eerder is gedaan. Is uw weefsel te verzwakt en heeft u ernstige klachten, dan kunt u een implantaat overwegen dat wordt ingebracht via de buik of vagina. Bij een baarmoederverzakking of schedetop verzakking kan de arts met kunststof materiaal de baarmoeder of de schedetop aan het bekken vastmaken via een kijkbuisoperatie via de buik.

Ook zijn er operaties mogelijk waarbij de arts via de vagina een kunststof implantaat plaatst tussen het verzakte orgaan en de zwakke plek in de bekkenbodem. Voor deze operatie wordt u doorverwezen naar een academisch ziekenhuis.

Lees meer informatie hierover in de richtlijn van de NVOG.

Extra consult vóór de operatie

Wordt u bij Bergman Clinics geopereerd aan een verzakking, dan vragen we u vooraf een preoperatieve vragenlijst in te vullen. Daarna krijgt u een telefonische afspraak met de anesthesie afdeling. Soms vragen we u nog een keer langs te komen. Tijdens dit preoperatieve consult komt alles aan bod wat met de operatie te maken heeft. U kunt ons vragen stellen en wij controleren nog een keer of de operatie bij u gedaan kan worden. Daarna wordt de operatie definitief afgesproken.

Bereid u goed voor met Mijn Bergman Clinics 

Heeft u besloten om uw verzakkingsklachten bij Bergman Clinics | Vrouw te laten behandelen dan kunt u via uw eigen patienten portaal Mijn Bergman Clinics alle relevante informatie ontvangen op de momenten dat het voor ú relevant is. Voor, tijdens en na de behandeling.
Download de app in de Appstore (iPhone, iPad) of via Google Play (Android).Bel ons!
Bel voor informatie   088 9000 500
Wij bellen u

Vul onderstaand formulier in en u wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Bedankt voor uw terugbelverzoek.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Bergman Clinics

In verband met het coronavirus voert Bergman Clinics tot en met dinsdag 28 april alleen nog acute en/of urgente behandelingen uit.

Poliklinische afspraken vinden in deze periode telefonisch plaats. Alle geplande afspraken en behandelingen na 28 april blijven vooralsnog staan.

Kijk hier voor meer informatie.