GA TERUG
Herstel en resultaat
bergman-clinics-vaginale-verzakking-kwaliteit-uitkomsten-2016.jpg
imageHomepage
imageHomepage
Blaas- en bekkenbodemklachten Blaas- en bekkenbodemklachten
"Stoeien met de kinderen? Ik was altijd bang voor urineverlies. Nu doe ik weer volop mee.""Stoeien met de kinderen? Ik was altijd bang voor urineverlies. Nu doe ik weer volop mee."

Toon submenu

Herstel en resultaat

Door de operatie is de verzakking verholpen. U moet nog wel herstellen van de operatie, maar daarna heeft u veel minder ongemak en pijn. De hersteltijd na een verzakkingsoperatie varieert van ongeveer 6 weken tot 3 maanden, afhankelijk van het type behandeling. U speelt zelf een belangrijke rol in uw herstel.
De Bergman Clinics App helpt u ook tijdens het herstel van een verzakkingsoperatie. U krijgt berichten op maat en op het moment dat het voor u relevant is. Ook kunt u alle leefregels nakijken en indien nodig direct contact met ons opnemen. Download de app in de Appstore (iPhone, iPad) of via Google Play (Android).

De eerste weken na uw operatie

De eerste weken na de operatie moet u zich aan een paar leefregels houden. De eerste nacht na de operatie mag u niet alleen thuis zijn, en u kunt de eerste weken niet autorijden. Houdt daar rekening mee.

 • De eerste week mag u alleen in en rondom het huis rustig lopen
 • Loop zo min mogelijk trappen op en af
 • Bij ontlasting mag u niet persen
 • De eerste 4 weken mag u niet fietsen

De eerste 6 weken na de operatie moet u het echt rustig aan doen:

 • U mag niet sporten. Probeer ook het traplopen te beperken
 • U mag geen zware dingen tillen. Vermijd dit ook in de toekomst
 • U mag niet baden of zwemmen. Douchen mag wel
 • U mag geen tampons gebruiken
 • U mag u geen geslachtsgemeenschap hebben

Doordat u niet mag sporten en minder zult bewegen, zal uw conditie en spierkracht achteruit gaan. Hierdoor bent u de eerste zes weken sneller moe. Ook kunt u in deze periode nog wat bloeden of bruinige afscheiding hebben. Dit hoeft niet continu te zijn. Is het bloedverlies meer dan bij een normale menstruatie, neem dan contact op met Bergman Clinics| Vrouw. Het telefoonnummer staat in uw behandelinformatie en in de app.

Ontlasting en pijnstilling

U krijgt van ons een recept mee voor Metamucil of Movicolon. Dat is medicatie om uw ontlasting soepel te houden, want u mag na de operatie niet persen. Begin met deze medicatie op de eerste dag na de operatie. Heeft u na 3 dagen nog geen ontlasting gehad, neem dan contact op met Bergman Clinics | Vrouw. Het telefoonnummer staat in uw behandelinformatie en in de app. Als pijnstilling kunt u Paracetamol en Ibuprofen gebruiken. Deze zijn zonder recept te krijgen bij de drogist.

Spoedlijn: 24/7 bereikbaar

Mocht u problemen krijgen na de operatie dan kunt u ons altijd bereiken. Een van onze gynaecologen is continu bereikbaar, 24 uur per dag, 7 dagen in de week. Het telefoonnummer is 088 9000 500 en staat ook in uw behandelinformatie en in de app.

Luister naar uw lichaam

Neem voldoende tijd voor het herstel en luister goed naar uw lichaam. Probeer gerust na vier weken weer te gaan fietsen, maar forceer niets. Houdt u aan de voorschriften, dan herstelt u het snelst. Hoe snel u geen klachten meer heeft na de behandeling, is erg afhankelijk van het type operatie en uw persoonlijke situatie.

Het resultaat

De resultaten die u kunt verwachten na de operaties:

 • Het gevoel van een bal tussen uw benen verdwijnt
 • Mogelijk verdwijnt de rug- of buikpijn
 • U kunt beter uitplassen
 • Had u door de verzakking last van urineverlies, dan neemt dat waarschijnlijk af
 • Ontlastingsincontinentie verdwijnt soms


Helemaal klachtenvrij?

Vrouwen geven aan na een verzakkingsoperatie ongeveer 70% minder fysieke en sociale beperkingen te ervaren dan voor de operatie. Vaak gaan de klachten niet helemaal over. Verzakkingsklachten zoals een overactieve blaas, incontinentie, plasproblemen, pijn en obstipatie, nemen met bijna 80% af.

Ontlastingsklachten nemen met meer dan 50% af. Ongeveer 6 weken na de operatie heeft 8% van de vrouwen wel last van ongewenst urineverlies en bij 2% van de vrouwen blijft zeer geringe incontinentie bestaan. In het overzicht: Vergelijking behandelmethodes bij verzakking , kunt u deze resultaten vergelijken met andere behandelopties.


Volgende pagina's

Bel ons!
Bel voor informatie   088 9000 500
Wij bellen u

Vul onderstaand formulier in en u wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Bedankt voor uw terugbelverzoek.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Bergman Clinics

In verband met het coronavirus voert Bergman Clinics tot en met dinsdag 28 april alleen nog acute en/of urgente behandelingen uit.

Poliklinische afspraken vinden in deze periode telefonisch plaats. Alle geplande afspraken en behandelingen na 28 april blijven vooralsnog staan.

Kijk hier voor meer informatie.