GA TERUG
Soorten verzakkingen
bergman-clinics-vaginale-verzakking-kwaliteit-uitkomsten-2016.jpg
imageHomepage
imageHomepage
Blaas- en bekkenbodemklachten Blaas- en bekkenbodemklachten
"Stoeien met de kinderen? Ik was altijd bang voor urineverlies. Nu doe ik weer volop mee.""Stoeien met de kinderen? Ik was altijd bang voor urineverlies. Nu doe ik weer volop mee."

Toon submenu

Soorten verzakkingen

Alle organen hebben een vaste plek in het lichaam. De baarmoeder, blaas en het uiteinde van de dikke darm liggen bij elkaar in de bekkenbodem. Dat is een stevig netwerk van spieren, pezen, banden en bindweefsel. Werkt de bekkenbodem niet goed, dan kunnen de organen van plaats verschuiven. Daarbij kunnen de blaas, het uiteinde van de dikke darm, de dunne darm of de baarmoeder via de vagina naar beneden zakken en zelfs naar buiten komen. Dat kan veel verschillende problemen geven.
Bij een verzakking kunnen verschillende organen verzakt zijn. De ernst en de soort van de klachten hangt af van welk orgaan er in de knel komt. Een verzakking heeft vrijwel altijd invloed op uw dagelijks functioneren, welbevinden en vaak ook op uw seksualiteit. Daar kunnen we samen wat aan doen.

Baarmoederverzakking

De meest voorkomende verzakking is de baarmoederverzakking. Bij een baarmoederverzakking zakt de baarmoeder uit zijn normale positie. De baarmoeder kan daardoor een bobbel vormen in de vagina of, bij een ernstige verzakking, zelfs via de vagina naar buiten komen. Heeft u geen baarmoeder meer, dan kan de schedetop, ook wel vaginatop genoemd (gedeelte van de baarmoeder dat niet verwijderd is) naar beneden zakken.

De klachten bij een baarmoederverzakking of schedetop verzakking komen vaak van andere organen en structuren zoals banden in de bekkenbodem. Er ontstaat bijvoorbeeld meer druk op de blaas of de darmen. Dat geeft problemen bij de stoelgang, druk of pijn in het bekken en terugkerende blaasontsteking. Ook kan een baarmoederverzakking tijdens het vrijen pijn geven in het bekken, de buik of de onderrug.

Blaasverzakking

Bij een blaasverzakking zakt de voorwand van de vagina naar buiten. De blaas zit daaraan vast en daardoor zakt ook de blaasbodem uit. Symptomen zijn ongemak en pijn in het bekken en het gevoel dat er een balletje uit de schede zakt. Ook kan er pijn in de onderrug en pijn bij het vrijen ontstaan. Bij een blaasverzakking kan de blaas niet altijd goed geleegd worden. Dat vergroot de kans op een blaasontsteking. Is het steunweefsel bij de overgang van de blaas naar de urinebuis verzwakt, dan kan ook urineverlies optreden op momenten dat de blaas onder druk staat, bijvoorbeeld bij niezen of lachen.

Darmverzakking

Een darmverzakking komt door het inzakken van de achterwand van de vagina. Dit komt meestal voor bij vrouwen bij wie de baarmoeder is weggehaald. De endeldarm, het laatste stukje van de dikke darm, ligt tegen de achterwand aan en zakt mee. Een verzakking van de endeldarm geeft problemen met de stoelgang: de darmen zijn vaak moeilijk te legen of er is juist minder of geen controle meer over. Soms verzakt juist de dunne darm. Die komt dan tussen de schede en de dikke darm. Een verzakking van de dunne darm geeft meestal alleen klachten bij het staan of lopen. Tijdens het liggen zijn deze klachten vaak voorbij.

Behandeling is mogelijk

De klachten van een verzakking variëren van licht ongemak tot ernstige verstoring van het dagelijks leven. Gelukkig is er vaak wat aan te doen. Er zijn verschillende behandelmogelijkheden, ook voor lichte klachten. In de meeste gevallen kunnen we u helpen zonder operatie. Lees verder over de behandelmogelijkheden of neem contact met ons op.
Bel ons!
Bel voor informatie   088 9000 500
Wij bellen u

Vul onderstaand formulier in en u wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Bedankt voor uw terugbelverzoek.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Bergman Clinics

In verband met het coronavirus voert Bergman Clinics tot en met dinsdag 28 april alleen nog acute en/of urgente behandelingen uit.

Poliklinische afspraken vinden in deze periode telefonisch plaats. Alle geplande afspraken en behandelingen na 28 april blijven vooralsnog staan.

Kijk hier voor meer informatie.