Macula oogziekte grootste oorzaak van slechtziendheid

05 mei

Macula degeneratie is een vervelende oogziekte, die vooral ouderen treft. “Bij deze oogaandoening neemt de gezichtsscherpte sterk af”, licht Hoyng toe. “Gezichtsscherpte is het vermogen om details te zien. Het heeft dan ook grote invloed op het dagelijks leven; autorijden, lezen, schrijven en het herkennen van gezichten zijn niet meer vanzelfsprekend.”

Over de aandoening
Bij macula degeneratie ontstaat er een grijze waas over het midden van het gezichtsveld. Hoyng geeft aan dat het opzetten van een bril niet helpt en de grijze vlek steeds groter wordt als er niets aan gebeurt.

Er zijn twee soorten macula degeneratie:
- leeftijdsgebonden macula degeneratie (komt het meeste voor)
- juveniele macula degeneratie

Volgens Hoyng is er meer belangstelling voor de ziekte omdat oudere mensen steeds vitaler worden. “Vroeger hoorde het bij het ouder worden. Tegenwoordig vinden we het belangrijk om de kwaliteit van leven te verbeteren.” Hoyng onderzoekt waardoor de oogaandoening ontstaat. “We hebben tot nu toe drie factoren ontdekt”, vertelt hij. “Erfelijkheid, leeftijd en omgevingsfactoren als roken en voeding zijn van invloed op de ontwikkeling van deze aandoening.”

Snel behandelen
“Gelukkig kunnen we de aandoening tegenwoordig goed behandelen”, vertelt Hoyng. “Maar hoe sneller er wordt ingegrepen, hoe succesvoller de behandeling. Uit onderzoek blijkt dat iedere week die een cliënt later verwezen wordt, ongeveer 0,4 procent in zijn gezichtsvermogen scheelt.”

Dit artikel is geschreven door Prof. dr. C.B. Hyong (oogarts.)Informatie aanvraag
Contact opnemen

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Bergman Clinics

Vanaf 29 september zijn nieuwe maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Voor uw afspraak bij Bergman Clinics heeft dit geen gevolgen. Wanneer u een afspraak op de kliniek heeft staan, wordt u gewoon verwacht. Natuurlijk treffen wij alle maatregelen om u zo veilig mogelijk in de kliniek te ontvangen. Wij heten u van harte welkom. Meer informatie.