Onze COVID-19 maatregelen Sluiten

Macula oogziekte grootste oorzaak van slechtziendheid

05 mei '14

Macula degeneratie is een oogaandoening waarbij de gezichtsscherpte sterk afneemt. Het is de belangrijkste oorzaak van ernstige slechtziendheid. “De ziekte is inmiddels goed te behandelen maar dan moet je er wel snel bij zijn”, zegt professor dr. Carel Hoyng, hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen en oogarts bij Bergman Clinics | Oogzorg.

Macula degeneratie is een vervelende oogziekte, die vooral ouderen treft. “Bij deze oogaandoening neemt de gezichtsscherpte sterk af”, licht Hoyng toe. “Gezichtsscherpte is het vermogen om details te zien. Het heeft dan ook grote invloed op het dagelijks leven; autorijden, lezen, schrijven en het herkennen van gezichten zijn niet meer vanzelfsprekend.”

Over de aandoening
Bij macula degeneratie ontstaat er een grijze waas over het midden van het gezichtsveld. Hoyng geeft aan dat het opzetten van een bril niet helpt en de grijze vlek steeds groter wordt als er niets aan gebeurt.

Er zijn twee soorten macula degeneratie:
- leeftijdsgebonden macula degeneratie (komt het meeste voor)
- juveniele macula degeneratie

Volgens Hoyng is er meer belangstelling voor de ziekte omdat oudere mensen steeds vitaler worden. “Vroeger hoorde het bij het ouder worden. Tegenwoordig vinden we het belangrijk om de kwaliteit van leven te verbeteren.” Hoyng onderzoekt waardoor de oogaandoening ontstaat. “We hebben tot nu toe drie factoren ontdekt”, vertelt hij. “Erfelijkheid, leeftijd en omgevingsfactoren als roken en voeding zijn van invloed op de ontwikkeling van deze aandoening.”

Snel behandelen
“Gelukkig kunnen we de aandoening tegenwoordig goed behandelen”, vertelt Hoyng. “Maar hoe sneller er wordt ingegrepen, hoe succesvoller de behandeling. Uit onderzoek blijkt dat iedere week die een cliënt later verwezen wordt, ongeveer 0,4 procent in zijn gezichtsvermogen scheelt.”

Informatie aanvraag
 
Contact opnemen
 
Bergman Clinics

Op dit moment zijn maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Ook bij Bergman Clinics, Bey by Bergman Clinics en Memira hebben wij maatregelen getroffen. Hier leest u welke maatregelen dit zijn. 

 

 

Bergman Clinics

 

De vraag naar medische zorg bij Bergman Clinics stijgt de laatste maanden sterk en harder dan eerder voorzien. Daardoor kunnen telefonische wachttijden op sommige momenten langer zijn dan u van ons gewend bent.

Graag attenderen we u erop dat bellen vaak niet noodzakelijk is of niet de snelste manier om uw vraag beantwoord te krijgen. We helpen u graag ook op andere manieren. Bekijk de opties hier

We doen ons uiterste best om u zo snel mogelijk te woord te staan.