Onderzoek ‘De kracht van focus’ toont waarde Bergman Clinics en andere zelfstandige klinieken

28 okt. 2022

Uit onafhankelijk onderzoek van Gupta Strategists blijkt dat de zorg in focusklinieken (ZBC’s) van dezelfde of betere kwaliteit is dan in ziekenhuizen.

Branchevereniging ZKN, waar Bergman Clinics samen met nog 136 andere zelfstandige klinieken lid van is, is opdrachtgever en presenteerde afgelopen week het onderzoek. Gupta Strategists deed onderzoek naar de toegankelijkheid, kwaliteit, betaalbaarheid, maatschappelijk waarde en innovatie van klinieken (ZBC) versus ziekenhuizen. De wachttijden in focusklinieken zijn aanmerkelijk korter en de patiënttevredenheid ligt hoger. Tegelijkertijd zijn de tarieven gemiddeld 4 tot 5% lager dan de gemiddelde tarieven van ziekenhuizen. Bergman Clinics is blij dat het onderzoek de meerwaarde van focusklinieken nog eens onderstreept.

Conclusies

Eén van de belangrijkste conclusies is dat de goede toegankelijkheid, kwaliteit en betaalbaarheid het gevolg is van focus: klinieken focussen zich op een specifiek medisch-specialistisch zorggebied, waarbinnen zorg wordt geboden via een efficiënt en strak georganiseerd proces. Dat is ook iets wat Bergman Clinics zo ervaart. Onze cliënten beoordelen de door ons geleverde zorg met gemiddeld een 8,9 op Zorgkaart Nederland.

Ook helpen we cliënten gemiddeld twee keer zo snel als het landelijke gemiddelde. Door een snelle behandeling kan een verlies van gezonde levensjaren worden beperkt. De focus van klinieken kan een nog grotere waarde hebben in de noodzakelijke beweging naar passende zorg, als meer patiënten voor hun focuszorg bij klinieken terecht kunnen. Hierbij is het belangrijk dat focusklinieken en ziekenhuizen intensiever samenwerken en elkaar aanvullen. De transformatie van het zorgstelsel vraagt om onderbouwde keuzes en stappen. Daarin spelen focusklinieken een belangrijke rol. Bergman Clinics neemt haar maatschappelijke rol daarin serieus.

Wil je het hele rapport lezen? Kijk hier.

Vestigingen
 
Alle behandelingen
 
Bergman Clinics

De wachttijd bij ons Contact & Service Center is momenteel langer dan je van ons gewend bent vanwege een systeemovergang. Voor het verzetten van een afspraak of het aanvragen van een herhaalrecept adviseren we je in te loggen via DigiD op mijnbergmanclinics.nl. We werken hard aan verbeteringen en danken je voor je begrip.