Er is veel aan te doen, blijf er niet mee lopen

5 dec. 2014

Veel vrouwen lopen lang door met een verzakking en accepteren de hinderlijke klachten die de verzakking kan geven, terwijl er toch goede oplossingen voor handen zijn. Bij Bergman Clinics | Vrouwenzorg proberen we deze groep vrouwen zo goed mogelijk van dienst te zijn.

De klachten die vrouwen met een verzakking (ook wel genitale prolaps genoemd) kunnen ervaren, variëren van het gevoel van een drukkende ‘bal’ in de schede, lage rug- of buikpijn aan het einde van de dag tot het buiten de vagina voelen van de vaginawanden en baarmoedermond. Vooral vrouwen die een bevallen hebben gehad, hebben vaker (in meer of mindere mate) hinder van een verzakking.

Hoewel het zelden een risico met zich meebrengt om een verzakking te laten zoals deze is, knapt de kwaliteit van leven meestal behoorlijk op wanneer er wel iets aan gedaan wordt. De behandel mogelijkheden bij een verzakking zijn verschillen. We vertellen u graag iets over veel voorkomende behandelingen. Als de vrouw geen operatie wenst, is het soms mogelijk om met een ring (ook wel pessarium genoemd) de verzakking als het ware in de schede wat op te duwen, waardoor deze geen klachten meer geeft. Deze ring moet eens in de 3 tot 6 maanden gecontroleerd worden, omdat er drukplekken in de vagina kunnen ontstaan. Sommige vrouwen kunnen de ring goed zelf plaatsen en verwijderen. Na verloop van tijd is controle door een arts alleen nog nodig bij klachten.

Veel vrouwen kiezen echter voor een definitievere oplossing in de vorm van een operatie. Tegenwoordig is het zelden nodig om de baarmoeder te verwijderen bij verzakkingsklachten, tenzij deze erg vergroot is of als er sprake is van bloedingen. Bij het behandelen van de verzakking is het soms alleen nodig om de vaginawand aan de voorzijde (waar de blaas achter gelegen is) of aan de achterzijde (waar de darm achter gelegen is) in te nemen. Dikwijls blijkt echter ook de baarmoeder zelf verzakt te zijn en de wanden buiten de schede te duwen. Een sacrospinale fixatie (operatie voor ondersteuning) van de baarmoeder geeft in deze situatie op termijn een beter resultaat, omdat ook de top van de vagina hiermee weer op zijn plaats komt en de wanden als het ware weer wordt versterkt.

Bij een sacrospinale fixatie wordt de baarmoederhals vastgezet op een stevige bindweefselband achter in het bekken. Hierdoor zakt de baarmoeder niet meer naar beneden. Als de ingang naar de vagina erg wijd is geworden wordt vaak ook de bekkenbodem verstevigd, zodat er een betere ondersteuning van de vagina en baarmoeder is. Wanneer er sprake is van een verlengde baarmoederhals wordt er ook wel eens gekozen voor een operatie waarbij de baarmoeder wordt opgetrokken aan de eigen banden en de baarmoederhals wordt ingekort (Manchester operatie). Ook deze ingreep kan gecombineerd worden met operaties aan de vaginawanden en bekkenbodem.

Bergman Clinics | Vrouwenzorg heeft veel ervaring met de sacrospinale fixatie. Omdat de gynaecologen in Bergman Clinics gespecialiseerd zijn in het opereren van verzakkingen, wordt de operatie zo vaak uitgevoerd dat de operatie korter duurt en de kans op complicaties laag is. Ondanks dat er goede resultaten bereikt worden met deze aanpak, kan door o.a. een zwakke kwaliteit van het bindweefsel, op termijn opnieuw een operatie nodig zijn. In overleg met de behandelend arts en de academische ziekenhuizen (UMC Utrecht, VUmc en het AMC Amsterdam) waar de Kliniek voor Vrouwenzorg nauw mee samenwerkt, wordt er gekeken naar de beste oplossing van de individuele klacht.

Wij vinden het belangrijk dat de behandeling volledig wordt afgestemd op de specifieke klacht van de cliënt. En door de band met de academische centra, blijft de Kliniek voor Vrouwenzorg betrokken bij de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van behandeling van verzakkingen, zodat we de beste zorg kunnen blijven bieden.

 

Vestigingen
 
Alle behandelingen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing!