De ervaring van presentatrice Vivian Slingerland met lasertherapie

9 feb. 2016

Genetisch ben ik dubbel belast. Zowel aan mijn moeders als vaders kant zitten spataderen in de familie. Lekker dan! In de tijd dat ik internationaal model was, had ik nog nergens last van. Al kon ik wel al zien dat ik aanleg had. Tijdens de zwangerschap van mijn eerste dochter voelde ik meteen, ja hoor, daar komen de spataderen. ...

Genetisch ben ik dubbel belast.  Zowel aan mijn moeders als vaders kant zitten spataderen in de familie. Lekker dan!

In de tijd dat ik internationaal model was, had ik nog nergens last van. Al kon ik wel al zien dat ik aanleg had. Tijdens de zwangerschap van mijn eerste dochter voelde ik meteen, ja hoor, daar komen de spataderen. Vermoeide benen die van binnen branderig aanvoelden. Al snel kon ik de aderen ook zien. Dat was niet zo mooi, maar het gevoel vond ik nog het meest vervelend. Alsof je bloed heel stroperig door je aderen stroomt.

De voorbereiding

Bij sommige mensen verdwijnen de klachten na de zwangerschap. Bij mij niet.
En dus ging ik naar een vaatspecialist oftewel fleboloog. Helaas werkte deze arts nog niet met lasertherapie. Die methode werd toen sowieso niet vaak gebruikt. De arts ging mijn lekkende hoofdaderen strippen. Dit was geen fijne ervaring: pijnlijk, langzaam herstel en lelijke lange littekens. Mooi balen!
Na de zwangerschap van mijn tweede dochter ging het een tijd lang goed. Toch voelde ik al dat mijn benen weer sneller moe en branderig voelden van binnen. Het werd dus hoog tijd voor een bezoek aan een arts, maar ik wilde niet meer terug naar mijn oude arts.

Door het programma “gewoon mooier” dat ik voor RTL4 heb ontwikkeld en ook presenteerde, wist ik dat er heel goede artsen bij Bergman Clinics werken.En dus ging ik nu naar Bergman Clinics en wel naar dokter Van Schaik. Deze keer had ik een prettig consult met een duidelijke uitleg over mijn probleem.

Het vooronderzoek

Na de echo (Duplex-onderzoek) was wel duidelijk dat ik weer lekkende kleppen in mijn hoofdaderen had. Ik gaf meteen aan dat ik het niet zag zitten om wéér geopereerd te worden, gezien mijn vorige ervaring. Dokter Van Schaik begreep dat. Ze zei meteen dat die grote littekens echt onnodig waren. Dat zij als arts en als vrouw heel goed begrijpt dat je juist zo klein mogelijke littekens wil. Want los van het feit dat je van het vermoeide en branderige gevoel af wilt, wil je in de zomer toch ook een beetje leuk voor de dag komen

Diagnose was gesteld, nu nog de aanpak.

Dokter Van Schaik gaf aan dat ze voor een lasertherapie wilde gaan. Als het om lekkende hoofdaders gaat, word het ook volledig vergoed door de verzekering. Ook prettig om te weten. Dokter Van Schaik benadrukte dat het juist zo belangrijk is om de oorzaak van het probleem aan te pakken. Het hebben van spataderen is gewoon een ziekte, waar wat aan te doen is. Als je het verwaarloost, kun je later last krijgen van veel ergere dingen, zoals trombose benen of open benen. Nou, dat heb ik wel eens gezien bij een ander, dat is echt een groot ongemak!

De spataderbehandeling

De dag van de operatie vond ik toch spannend. De dokter is met je bezig, terwijl je zelf niks kunt doen. Die controle uit handen geven vind ik altijd lastig.
Bij aankomst werd ik meteen al heel vriendelijk en ontspannen ontvangen. Ik moest nog even wachten en toen kon ik de behandelkamer in. Daar stonden dokter van Schaik en haar vaste assistenten al op mij te wachten. Dokter van Schaik legde nog even uit wat ze precies ging doen. Toen ging de operatie beginnen.
Dokter Van Schaik gaf eerst een klein verdovingsprikje en maakte daarna een heel klein sneetje in mijn been. Daarna duwde ze heel voorzichtig de laserdraad erin. Een apart gevoel. Ik voelde namelijk wel dat er iets naar boven schoof, maar zonder pijn. Daarna werden er allemaal kleine prikjes gegeven om het gebied te verdoven. Echt prima te doen.

En toen was het tijd voor de lasertechniek. De ader werd dicht gebrand, zonder dat ik ook maar iets voelde. En toch was er 28 cm aan ader uitgeschakeld. Waarbij er een hele prettige ontspannen sfeer hing in de behandelkamer. Dat was nieuw voor mij.  En voor ik het wist was het andere been ook behandeld. Deze keer 14 cm aan ader dicht gelaserd.

Dat was het. Zo simpel, zo effectief. Dat had ik nooit verwacht!
Daarna nog wel steunkousen aan. Inderdaad, die je oma ook draagt. Maar dan lange en gelukkig in het zwart. En voor slechts 48 uur. Die kousen en ik hebben samen wel veel mee gemaakt. Ik heb namelijk gewoon de volgende dag gewerkt voor Koffietijd, met mijn jongste dochter op middelbare scholen jacht, het huis gepoetst, de hond uitgelaten, een feestje gehad.

De vorige keer moest ik veel rust houden. Nu ging mijn leven pijnloos door.
Echt sporten mocht niet, maar dat vond ik stiekem wel een keer een goed excuus om niet hard te lopen.  Na 48 uur mochten de kousen uit. En was ik heel benieuwd hoe het eruit zou zien. Echt een minuscuul klein sneetje, nog geen 4 mm. Waarom was dit er niet eerder. Of wist ik het niet eerder. De vorige keer was ik bont en blauw. Nu links een klein blauw plekje, recht iets groter. Meer niet.Wel was een stukje huid op de linker kuit gevoelloos. Gelukkig had Dokter Van Schaik al gezegd dat dat zou kunnen gebeuren, en dat dit maar tijdelijk is. Inmiddels ben ik 4 dagen verder en is het gevoel bijna weer helemaal terug.

Dokter Van Schaik vind ik echt een top arts. Kundig, voorzichtig en ze gaat voor het beste resultaat. Daar ben ik echt blij mee. Over 7 weken moet ik nog kleine adertjes laten inspuiten (scleroseren) en dan ben ik klaar voor de zomer.
Qua spataderen is het natuurlijk jammer dat dat in onze familie voorkomt. Maar gelukkig kunnen spataderen verholpen worden.

Je zou genetisch maar belast zijn met een slecht karakter. Dat is een stuk lastiger ;-)

Vivian Slingerland

Vestigingen
 
Alle behandelingen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing!