Heuppijn tijdens of na het wandelen

19 jun. 2024

Heuppijn tijdens of na het wandelen kan behoorlijk vervelend zijn en je wandelplezier flink bederven. Laten we eens duiken in de mogelijke redenen achter deze pijn en bekijken wat je eraan kunt doen om weer zorgeloos te kunnen genieten van je wandelingen.

Wat veroorzaakt heuppijn tijdens of na het wandelen?

De klachten in de heup kunnen door verschillende factoren worden veroorzaakt, en het is belangrijk om de reden voor jouw ongemak te begrijpen. Het achterhalen van de oorzaak is nodig om doeltreffend met heuppijn tijdens of na het wandelen om te gaan.

Slijtage van het heupgewricht

Wanneer het kraakbeen in je heupgewricht versleten is (ook wel artrose genoemd), kan dat leiden tot pijn tijdens het wandelen. Het kraakbeen fungeert normaal gesproken als een soort schokdemper, en als dat slijt, kan de belasting op het gewricht toenemen.

Spierspanning of blessures

Overbelasting van de heupspieren, vaak veroorzaakt door een slechte wandeltechniek, kan resulteren in pijn. Het kan ook zijn dat je spieren niet voldoende flexibel zijn, waardoor ze gemakkelijker gespannen raken.

Verkeerde wandelschoenen

Onjuiste schoenen kunnen de boosdoener zijn. Als je schoenen niet voldoende demping bieden of niet goed passen, kan dat leiden tot pijn in de heup.

Hoe kun je heuppijn verminderen?

Het verminderen van heuppijn vereist vaak aanpassingen in je levensstijl en gewoonten.

Pas je wandeltechniek aan

Zorg ervoor dat je met een rechte houding loopt en dat je je gewicht gelijkmatig over beide benen verdeeld. Vermijd grote stappen en let op een natuurlijke afwikkeling van je voet. Het aanpassen van je wandeltechniek kan ook gedaan worden in samenwerking met een fysiotherapeut.

Doe regelmatige spieroefeningen

Versterk de spieren rondom je heupen met eenvoudige oefeningen zoals zijwaartse beenheffingen en kniebuigingen. Dit kan de stabiliteit van je heupgewricht verbeteren.

Kies de juiste wandelschoenen

Investeer in kwalitatieve wandelschoenen die passen bij je voetvorm en loopstijl. Laat je adviseren in een gespecialiseerde winkel.

Bouw je wandelactiviteit geleidelijk op

Begin met kortere wandelingen op vlak terrein en verhoog langzaam de duur en intensiteit. Forceer jezelf niet om te snel te gaan.

Raadpleeg een deskundige

Als de pijn aanhoudt, raadpleeg dan een specialist zoals een orthopedisch arts of fysiotherapeut. Zij kunnen een grondige evaluatie doen en een persoonlijk behandelplan opstellen.

Conclusie

Heuppijn hoeft geen constante metgezel te zijn tijdens je wandelavonturen. Met de juiste aanpassingen en aandacht voor je lichaam, kun je hopelijk snel weer pijnvrij genieten van het buiten zijn. Vergeet niet: jouw comfort staat voorop, dus luister altijd naar je lichaam en zoek professioneel advies indien nodig.

Vestigingen
 
Alle behandelingen
 
Bergman Clinics

De wachttijd bij ons Contact & Service Center is momenteel langer dan je van ons gewend bent vanwege een systeemovergang. Voor het verzetten van een afspraak of het aanvragen van een herhaalrecept adviseren we je in te loggen via DigiD op mijnbergmanclinics.nl. We werken hard aan verbeteringen en danken je voor je begrip.