De heup wordt zwaar belast, bijvoorbeeld 5 km wandelen betekent 10.000 keer met iedere stap een gewicht van 300 kg op de heup. Bij sporten kunnen deze krachten nog veel groter zijn.
klik op de afbeelding om te vergroten
Anatomie van de heup
Het heupgewricht verbindt het bovenlichaam met de benen. De heup bestaat uit een bolvormige kop (de heupkop) die beweegt in de kom van het bekken. De heupkop en -kom zijn bedekt met een dunne laag kraakbeen. Het gewricht wordt omgeven en beschermd door het heupkapsel. Er is bijna geen wrijving omdat het kraakbeen wordt gesmeerd door een voedende gewrichtsvloeistof die door het kapsel wordt aangemaakt. Op deze manier kunnen het gewricht en de spieren in de heup optimaal functioneren.
Heupgewricht en slijtage (artrose)
Slijtage van de heup (artrose) wil zeggen dat de kraakbeenlaag kapot gaat. Dit veroorzaakt pijn en vermindert meestal de beweeglijkheid van de heup.
Heupen slijten niet door overbelasting. Een gezond, normaal gevormd heupgewricht kan een leven lang mee. Maar als de vorm van de heup niet normaal is, kan er wel slijtage ontstaan. Een voorbeeld van een afwijkende heupvorm is heupdysplasie. De heupkom ligt niet diep genoeg waardoor de heupkop een overbelasting van de komrand veroorzaakt die uiteindelijk zorgt voor slijtage. Andere vormafwijkingen van de heup zijn bijvoorbeeld een te diepe kom, waardoor de heup gaat ‘aanlopen’ op de randen van de kom. Of een heupkop die niet rond is en daardoor ook de kom doet slijten.
Naast vormafwijkingen kan het heupgewricht ook in de problemen komen door een verstoorde bloedvoorziening van het bot (“osteonecrose’) of door een aandoening van het heupkapsel zoals reuma.
Lees meer over de behandelingen van de heup bij Bergman Clinics | Bewegen: