Heup

Het heupgewricht is een kogelgewricht dat ervoor zorgt dat de botten van het bovenbeen en de bekken op een flexibele manier met elkaar zijn verbonden. Dit betekent dat het gewricht in elke richting kan bewegen en dat het zonder problemen zwaar belast kan worden.


De heup wordt zwaar belast, bijvoorbeeld 5 km wandelen betekent 10.000 keer met iedere stap een gewicht van 300 kg op de heup. Bij sporten kunnen deze krachten nog veel groter zijn.


klik op de afbeelding om te vergroten

Anatomie van de heup

Het heupgewricht verbindt het bovenlichaam met de benen. De heup bestaat uit een bolvormige kop (de heupkop) die beweegt in de kom van het bekken. De heupkop en -kom zijn bedekt met een dunne laag kraakbeen. Het gewricht wordt omgeven en beschermd door het heupkapsel. Er is bijna geen wrijving omdat het kraakbeen wordt gesmeerd door een voedende gewrichtsvloeistof die door het kapsel wordt aangemaakt. Op deze manier kunnen het gewricht en de spieren in de heup optimaal functioneren.

Lees meer

Niet gevonden wat u zocht?

Alle behandelingen Zoek op lichaamsdeel
Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

De wachttijd bij ons Contact & Service Center is momenteel langer dan je van ons gewend bent vanwege een systeemovergang. Voor het verzetten van een afspraak of het aanvragen van een herhaalrecept adviseren we je in te loggen via DigiD op mijnbergmanclinics.nl. We werken hard aan verbeteringen en danken je voor je begrip.