Geen lucht, geen rust

20 mei 2025

Wat een verstopte neus je kan vertellen – en wanneer verder onderzoek zinvol is

Een verstopte neus: vrijwel iedereen heeft er weleens mee te maken. Maar wat als het gevoel van benauwdheid aanhoudt? Of je bij inspanning steeds minder lucht krijgt? Rik van der Lans, KNO-arts bij Bergman Clinics Hilversum, legt uit welke oorzaken er kunnen zijn en wanneer nader onderzoek nodig kan zijn.

Meer dan een verkoudheid

Als de neus langere tijd verstopt blijft, is het goed om te kijken wat erachter zit. “In veel gevallen is het geen gewone verkoudheid”, legt Van der Lans uit. “Denk aan een scheef neustussenschot, een allergie of een combinatie van factoren. Vooral als de klachten langer duren dan 7 tot 10 dagen zonder bijkomende symptomen, is het raadzaam om dit verder te laten beoordelen.”
Soms raakt slechts één neusgat geblokkeerd, soms beide. Allergieën spelen ook regelmatig een rol. “Bijvoorbeeld huisstofmijtallergie of hooikoorts. Dit soort klachten kunnen het hele jaar of juist seizoensgebonden optreden. De frequentie ervan lijkt toe te nemen.”

Signalen om serieus te nemen

Wanneer de slijmvliezen opzwellen, kunnen de bijholtes geblokkeerd raken. “Er kan dan een ontsteking ontstaan. Meestal merk je dit aan pijn, koorts en een verstopte neus. Dit hoort binnen zes weken te verbeteren met behandeling via de huisarts.”

Blijft de verstopping langer dan 12 weken bestaan, eventueel met andere klachten zoals reukverlies of druk in het gezicht? Dan kan er sprake zijn van een chronische bijholteontsteking, al dan niet met poliepen. Ook eenzijdige neusverstopping met bloederig snot of pijn zonder verkoudheidsklachten is een signaal waarbij verder onderzoek nodig kan zijn.

Mogelijke behandelingen

Veelvoorkomende eerste stappen zijn het gebruik van een neusspray met ontstekingsremmers of het spoelen van de neus met een zoutoplossing. “Dat werkt vaak verlichtend. Let wel: sprays met xylometazoline mogen niet langer dan een week gebruikt worden.” Er treedt dan gewenning op, waardoor de neus juist dicht gaat zitten als je ermee stopt. Dit heet ook het rebound effect. Ook kan langdurig gebruik schadelijk zijn voor het neusslijmvlies.”, zegt van der Lans.

Blijven de klachten bestaan of is de oorzaak niet duidelijk, dan kan een verwijzing naar een KNO-arts worden overwogen. In een klinische setting kunnen aanvullende onderzoeken plaatsvinden, zoals allergietesten of beeldvorming van de neusbijholtes.

Inzicht geeft rust

“Het fijne aan dit vak”, zegt Van der Lans, “is dat we met relatief kleine ingrepen vaak veel verschil kunnen maken. Bijvoorbeeld door de doorgang naar de bijholtes te verruimen of door zwellichamen in de neus te verkleinen.”

Ook allergiebehandeling behoort tot de mogelijkheden. Denk aan sprays, antihistaminica of – indien passend – immunotherapie.

Klik hier voor meer informatie over aandoeningen aan de neus, mogelijke oorzaken en hoe we je kunnen helpen bij het stellen van een diagnose.

Vestigingen
 
Alle behandelingen
 
Bergman Clinics

Onze telefonische wachttijd is langer dan normaal. Gebruik mijnbergmanclinics.nl om afspraken te beheren, je dossier in te zien, afspraakinformatie te bekijken, correspondentie te volgen, persoonsgegevens te controleren of aan te vullen en herhaalrecepten op te vragen.