Eindelijk weer kunnen sporten zonder schaamte!

18 sep. 2014

Veel vrouwen hebben ongewenst urineverlies. Vaak is dit urineverlies bij druk verhogende momenten als hoesten, niezen, hardlopen en springen. Het is fijn dat wij deze vrouwen goede behandelingen kunnen bieden en zij zonder schaamte weer kunnen bewegen. We horen vaak “had ik deze behandeling maar veel eerder gedaan”.

Veel vrouwen hebben ongewenst urineverlies. Vaak is dit urineverlies bij druk verhogende momenten als hoesten, niezen, hardlopen en springen. Dit wordt stress incontinentie of inspanningsincontinentie genoemd. Één op de vier vrouwen in Nederland heeft stressincontinentie.

De afsluiting van de blaas werkt dan niet voldoende meer. De oorzaak is meestal verzwakte bekkenbodemspieren. De spieren kunnen verzwakken door een bevalling, door overgewicht of door ouder worden. Dit is voor veel vrouwen zo hinderlijk, dat zij vanwege het urineverlies niet meer durven hard te lopen en al helemaal niet met hun kinderen trampoline te springen. Veel vrouwen weten niet dat hier een goede en meestal eenvoudige behandeling voor bestaat en blijven onnodig met deze klachten rondlopen.

Bij de kliniek voor Vrouwenzorg zien we dagelijks vrouwen met deze klacht. Gelukkig kunnen we hen veel bieden. Tot voor kort werd altijd gestart met bekkenfysiotherapie en indien dat niet het gewenste resultaat gaf, kon een operatie worden verricht, waarbij er een bandje onder de plasbuis wordt aangebracht (TVT operatie).

Vanwege onze samenwerking met de academische ziekenhuizen UMC Utrecht, VUmc en AMC Amsterdam, doen we wetenschappelijk onderzoek naar de beste behandeling voor stress-incontinentie. Uit een groot onderzoek waarbij werd geloot of mensen als behandeling bekkenfysiotherapie kregen of een TVT operatie, bleek dat vrouwen na een operatie meer tevreden waren (85%-91%) dan na bekkenfysiotherapie (53-64%).

Ook hebben we een onderzoek gedaan waarbij een nieuw soort TVT bandje, een minisling, werd vergeleken met een al langer bestaande TVT. In totaal deden 193 vrouwen mee. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat de minisling een aanzienlijk kortere operatietijd had, patiënten minder pijn hadden na de ingreep en de tevredenheid net zo hoog was als de groep waarin de andere TVT werd gebruikt (89%) .

De gegevens van de nieuwste wetenschappelijke onderzoeken gebruiken we dagelijks in onze praktijk. Als vrouwen ons bezoeken met klachten van urine incontinentie en in aanmerking komen voor bovenstaande behandelingen bespreken we uitgebreid de behandelmogelijkheden en de te verwachten effecten, zodat zij zelf kunnen kiezen wat in hun situatie het beste voor ze is.

Inmiddels kunnen heel veel vrouwen na behandeling in onze kliniek weer sporten zonder schaamte en horen we vaak terug “ had ik deze behandeling maar veel eerder gedaan”.

Vestigingen
 
Alle behandelingen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing! Onze excuses voor het ongemak.