Assisteer mij
Assisteer mij

Lipofilling onderzoek van plastisch chirurg Bergman Clinics gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift

21 feb '14

Lipofilling is kort gezegd het wegnemen van vet op de ene plek middels liposuctie, om het vervolgens op een andere plek in te spuiten met als doel extra volume en contour te creëren. Hoewel het een techniek is die al 125 jaar bestaat, was het in eerste instantie niet erg populair door de sterk wisselende resultaten. Voor een betrouwbaar, voorspelbaar en blijvend resultaat moeten drie zaken goed gedaan worden: de vetcellen levend weghalen, vervolgens die vetcellen levend houden terwijl ze bewerkt worden en tot slot de cellen weer zo inspuiten dat ze ook levend blijven.

Sterke verbetering resultaten lipofilling
De techniek is door de jaren heen sterk verbeterd, evenals de resultaten, welke door Dokter Stevens in het artikel beschreven worden. Er wordt o.a. gewerkt met veel dunnere canules, waardoor de kleinst mogelijke vetdruppeltjes kunnen worden weggezogen. Dr. Stevens heeft in samenwerking met het Amerikaanse bedrijf Tulip zelfs zijn eigen lipofilling instrumentarium mogen ontwikkelen. Daarnaast doet hij op dit moment onderzoek naar het combineren van lipofilling met groeifactoren, in zijn woorden ‘Organic Surgery’ genoemd.

De werking van vetcellen
Vetcellen zorgen niet alleen voor vorm en volume, het zijn levende ‘fabriekjes’ die beschadigingen kunnen herstellen en de huid dus kunnen regenereren. ‘Levend goud’. Van alle vetcellen die worden weggehaald is drie à vier procent een stamcel, de oercel waaruit alle nieuwe cellen voortkomen. De stamcel kan op de plek van bestemming uitgroeien tot elke gewenste eindcel. Door het afgenomen vet te verrijken met groeifactoren afkomstig uit iemands eigen bloedplaatjes, lijken de stamcellen zich te laten sturen tot de ontwikkeling van bv. een nieuwe huid-, bindweefsel-, of vetcel. Daarnaast wijzen studies uit dat groeifactoren bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe bloedvaatjes en zorgen voor stimulatie van het bindweefsel waardoor de huidkwaliteit enorm verbetert.

Lipofilling in combinatie met groeifactoren wordt inmiddels veelvuldig toegepast bij het gezicht en het lichaam. In het gezicht wordt het volume teruggeven wat er oorspronkelijk was. Verder is het een mooie methode om borsten of platte billen voller te maken. Maar ook een decolleté met zonschade of verouderde handruggen kunnen behandeld worden.

Wilt u meer lezen?
Klik dan op onderstaande pdf voor het volledige artikel. Bent u benieuwd wat lipofilling voor u kan betekenen? Bel 088 9000 500 voor een vrijblijvend consult.

Bijbehorende bestand

PublicatieDokterStevens


Informatie aanvraag
Contact opnemen
Bergman Clinics

Op dit moment zijn maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Bekijk voor uw komst de actuele coronarichtlijnen. Dit betekent het volgende voor uw afspraak bij Bergman Clinics:

  • U bent welkom voor alle zorg die u van ons gewend bent. We treffen alle maatregelen om u veilig in de kliniek te ontvangen.
  • In de kliniek mag u geen begeleider meenemen.*
  • Wanneer u ouder bent dan 12 jaar dient u in de kliniek een mondkapje te dragen.

Let op!
Heeft u binnen 48 uur vóór of ná uw coronavaccinatie een afspraak voor een ingreep/behandeling bij ons staan, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact met ons op. Om eventuele bijwerkingen van de behandeling of vaccinatie te kunnen scheiden, verplaatsen we deze afspraak dan voor u.

*Uitzonderingen hierop vindt u op onze coronapagina.