Onze COVID-19 maatregelen Sluiten

Een nieuwe heup en snel herstel dankzij de voorste benadering

15 dec '14

De meest effectieve behandeling van heupslijtage is een nieuwe heup. De Kliniek voor Bewegingszorg gebruikt bij deze operatie onder andere de voorste benadering. Deze methode van opereren leidt tot minder spierschade en sneller herstel dan een reguliere benadering.

De meest effectieve behandeling van heupslijtage is een nieuwe heup. De Kliniek voor Bewegingszorg gebruikt bij deze operatie onder andere de voorste benadering. Deze methode van opereren leidt tot minder spierschade en sneller herstel dan een reguliere benadering.

Slijtage van het heupgewricht beperkt de bewegingsvrijheid en geeft pijnklachten. Een nieuwe heup is dan de meest effectieve behandeling. Bij Bergman Clinics worden twee benaderingen gebruikt om bij de heup te komen: de laterale benadering (van opzij) en de voorste benadering. Bij de voorste benadering opereert de orthopedisch chirurg de cliënt in rugligging.

Voordelen voorste benadering
Door tussen de spieren en zenuwen door naar de heup te opereren, treedt minder spierschade op. U heeft hierdoor:
• minder pijn (en minder medicatie);
• een sneller herstel, eerder naar huis na de ingreep;
• weinig leefregels ( u mag op uw zij slapen!);
• kleinere kans op het uit de kom schieten van de kunstheup;
• minder kans op mank lopen na de ingreep.

Sinds 2006 wordt de voorste benadering steeds meer toegepast in Nederland. Heinse Bouma, orthopedisch chirurg vertelt over zijn ervaringen: “Sinds afgelopen augustus zijn we in de Kliniek voor Bewegingszorg met de voorste benadering begonnen, iets wat ik heel graag wilde starten. Vanuit mijn opleiding was ik al gewend aan het snelle herstel van patiënten. Na behandeling in onze kliniek kan 65% van de patiënten de dag na de operatie al weer naar huis. Lopend. Mijn grootste uitdaging is te voorkomen dat patiënten te snel te veel gaan doen!”

Nadelen voorste benadering
Ondanks dat deze benadering in het buiteland al lange tijd wordt gebruikt zijn de lange termijn resultaten van deze methode helaas nog niet bekend. Zoals bij elke ingreep bestaat ook bij deze methode een risico op complicaties. Een aantal nadelen van de ingreep zijn:
• kleine kans op schade van een huid zenuw (herstelt vanzelf binnen 1 jaar);
• de ingreep is lastig te leren en daardoor nog weinig gebruikt;
• vervanging van de heup, met name de steel, via deze benadering is lastig.

Is deze benadering voor u geschikt?
Zodra duidelijk is dat u voor een heupoperatie in aanmerking komt, zal de orthopedisch chirurg uitgebreid met u bespreken welke benadering voor u het meest geschikt is. Niet iedereen komt voor de voorste benadering in aanmerking. De ingreep is niet geschikt als u te gespierd of te dik bent of de vorm van uw heup te afwijkend is.

Voor alle duidelijkheid: met zowel de laterale als de voorste benadering worden goede resultaten behaald. De ervaring en voorkeur van de chirurg speelt een belangrijke rol bij het kiezen van de benadering.

Meer informatie
Heeft u vragen over een heupoperatie via de voorste benadering? Neem dan gerust contact met ons op via tel.nr. 088 - 9000 500 of per mail: info@bergmanclinics.nl

 

Vestigingen
 
Alle behandelingen
 
Bergman Clinics

 

 

Bergman Clinics

De vraag naar medische zorg bij Bergman Clinics stijgt de laatste maanden sterk en harder dan eerder voorzien. Daardoor kunnen telefonische wachttijden op sommige momenten langer zijn dan u van ons gewend bent.

Graag attenderen we u erop dat bellen vaak niet noodzakelijk is of niet de snelste manier om uw vraag beantwoord te krijgen. We helpen u graag ook op andere manieren. Bekijk de opties hier

Bent u onder behandeling bij Bergman Clinics en heeft u een spoedvraag, bijvoorbeeld over klachten na een ingreep dan kunt u contact opnemen via telefoonnummer 088 9000 567.

We doen ons uiterste best om u zo snel mogelijk te woord te staan.