Screening op darmkanker succesvol

04 feb

Vandaag (4 februari) is het Wereldkankerdag. En er is goed nieuws te melden. Het bevolkingsonderzoek naar darmkanker, dat 5 jaar geleden startte in Nederland, is een aantoonbaar succes gebleken. Reeds 72% van de Nederlanders van 55 jaar en ouder, die werden opgeroepen door de overheid zijn gescreend. De colposcopiecentra, oa Bergman Clinics | Maag & Darm in Amsterdam en Bilthoven, droegen zorg voor de nodige opvolging.

Grotere overlevingskans door vroegere opsporing

Hoogleraar gastro-intestinale oncologie Evelien Dekker van het Amsterdam UMC en werkzaam bij Bergman Clinics | Maag & Darm stond aan de basis van de invoering van het bevolkingsonderzoek in 2014. Volgens haar is het programma erg succesvol. Veel mensen geven gehoor aan de oproep. "Met 72 procent is Nederland koploper in de wereld. We sporen darmkanker er in een vroeg stadium mee op."

Dat is cruciaal, zegt Dekker, want hoe sneller darmkanker wordt ontdekt, hoe meer kans op genezing en hoe minder zwaar de behandeling. Met het bevolkingsonderzoek kunnen op termijn één op de drie sterfgevallen worden voorkomen.

 - dd189242(1).jpg

 

Screeningsleeftijd

In 2018 kregen meer dan 14.000 mensen de diagnose darmkanker. 5.038 Mensen overleden aan de ziekte. Dat zijn veertien doden per dag. Om darmkanker in een nóg eerder stadium op te kunnen sporen, wil de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) de screeningsleeftijd verlagen: van 55 naar 50 jaar. Hiermee verwacht de MLDS 750 tot 1.000 gevallen van darmkanker per jaar in een vroeger stadium op te kunnen sporen met daardoor ook een hogere overlevingskans.

De leeftijdsverlaging is dan in lijn met Europese richtlijnen. Die schrijven screening vanaf vijftig jaar voor. Dat er vijf jaar geleden bij de invoering van de Europese richtlijn is afgeweken komt doordat destijds niet duidelijk was hoeveel screenings de oproep zou opleveren. Bovendien is in de Nederlandse coloscopiecentra, waaronder Bergman Clinics | Maag & Darm, nu voldoende capaciteit om ook de groep van 50- tot 55-jarigen te onderzoeken.

Nog betere screening

De verwachting is dat spijsverteringskankers, waaronder darmkanker, in de toekomst alleen maar zullen toenemen, doordat men ouder wordt en ook leefstijl een rol speelt. Volgens Dekker zijn er behalve leeftijdsverlaging nog meer manieren om de screening te verbeteren. De uitkomst van de ontlastingstest is te combineren met andere risicofactoren zoals leeftijd, geslacht en voorkomen van familieleden met darmkanker.

“Hoe sneller darmkanker wordt ontdekt, hoe groter de kans op genezing.” aldus Evelien Dekker, hoogleraar gastro-intestinale oncologie.

 - evelien-dekker-foto-jeroen-oerlemans(1).jpgBel ons!
Bel voor informatie   088 9000 500
Wij bellen u

Vul onderstaand formulier in en u wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Bedankt voor uw terugbelverzoek.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Informatie aanvraag
Contact opnemen

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Bergman Clinics

Het is momenteel erg druk bij ons Contact & Service Center. Daardoor kan het iets langer duren voordat u telefonisch te woord wordt gestaan. Alvast dank voor uw begrip.

Vanaf begin mei hebben wij onze zorg stapsgewijs uitgebreid. U bent nu weer welkom voor alle verzekerde en onverzekerde zorg die wij voor het uitbreken van het coronavirus ook boden. De wachttijden kunnen iets langer zijn dan u van ons gewend bent. Wij doen alles om u zo snel mogelijk te helpen. We willen uw bezoek aan onze focuskliniek veilig laten verlopen en hebben hiervoor de benodigde maatregelen getroffen. 

  • Om de 1.5 meter afstand in de klinieken te waarborgen, zijn veel consulten nog telefonisch. U wordt gebeld wanneer uw afspraak in de kliniek is, anders is deze telefonisch.
  • Wanneer uw afspraak voor een behandeling /operatie eerder is afgezegd i.v.m. corona, bellen wij u zo snel mogelijk voor een nieuwe afspraak. Toch vragen wij u nog even geduld te hebben. Wij volgen bij het herplannen de richtlijnen van het RIVM en urgentie- en prioriteitsrichtlijnen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

 

 Kijk hier voor meer informatie.