Wat zijn de oorzaken van nastaar?
Nastaar wordt veroorzaakt door lenscellen die na verloop van tijd gaan groeien en een dun, niet-transparant laagje veroorzaken. Bij nastaar wordt niet de (nieuwe) lens troebel, maar het omliggende zakje.
Wat zijn symptomen van nastaar?
Nastaar lijkt qua symptomen op staar: uw zicht wordt opnieuw minder scherp. Het lijkt alsof de staar is teruggekeerd. U kunt nastaar herkennen aan de volgende symptomen:
- U ziet niet scherp
- Met één oog ziet u dubbel
- Bij fel licht ervaart u verblinding
- Bij fel licht ziet u schitteringen
Nastaar behandelen door middel van laseren
Het is goed en geruststellend om te weten dat nastaar goed en relatief eenvoudig te behandelen is. Dat doen we door middel van een laserbehandeling. Hierbij gebruiken we een laserstraal: een dunne lichtstraal van een speciale lamp. Tijdens uw behandeling, die in een donkere ruimte plaatsvindt, neemt u plaats op een stoel die vóór het laserapparaat staat. De arts verdooft eerst uw oog met oogdruppels. Daarna plaatst hij een glazen contactlens op uw oog. Met de laser maakt de arts een klein gaatje in het lenszakje, waardoor uw zicht weer helder wordt. Een laserbehandeling duurt 5 tot 10 minuten en is volledig veilig en pijnloos.
Wat moet u doen na het laseren van nastaar?
Na de nastaarbehandeling krijgt u een recept mee voor oogdruppels. Het is belangrijk dat u na de behandeling 5 dagen lang 2 keer per dag druppelt. Hiervoor krijgt u ontstekingsremmende druppels.
We raden u aan om deze druppels vóór de laserbehandeling in huis te halen, zodat u direct na de behandeling kunt beginnen. Na vijf dagen mag u stoppen met druppelen. Soms krijgt u een recept voor ontstekingsremmende druppels. De arts zal dan aangeven hoe vaak en hoe lang de druppels gebruikt dienen te worden.
Gebruikt u ook nog andere oogdruppels, -gel of -zalf, dan moet u deze blijven gebruiken, ook op de dag van de laserbehandeling.
Het komt vaak voor dat u direct na de laserbehandeling minder scherp ziet. Dit komt door het gebruik van fel licht, de pupilverwijdende druppels en soms door het gebruik van een gel voor de behandeling. Meestal is uw zicht een dag later alweer verbeterd. Na de laserbehandeling kunt u kleine bewegende vlekken zien. Geen reden tot ongerustheid: dit zijn restanten van het lenszakje en dit is volkomen normaal. Na verloop van tijd krijgt u hier minder last van. In het geval dat de vlekken toenemen of dat uw zicht slechter wordt, neemt u dan contact op met Bergman Clinics.
Nadelen van een nastaarbehandeling
Geen enkele medische ingreep is volledig zonder risico’s. Dat geldt dus ook voor een nastaarbehandeling. Evenwel zijn de risico’s bij een dergelijke behandeling erg klein. Er bestaat een zeer geringe kans dat de laserstraal de kunstlens raakt en deze zo beschadigt. Of dat er een ontsteking optreedt na een behandeling. Daarnaast komt het heel soms voor dat er kleine bloedingen in het oog optreden. Die genezen vanzelf weer. In een zeldzaam geval kan een netvliesloslating optreden.
Na de laserbehandeling kunt u bewegende vlekken zien. Dat zijn restanten van het lenszakje en die vlekjes verdwijnen vanzelf. Gebeurt dat niet? Dan raden we u aan om contact op te nemen met Bergman Clinics.
Risico's van een nastaarbehandeling
De risico’s van een nastaarbehandeling zijn erg klein. Er bestaat een zeer geringe kans dat de laserstraal de kunstlens raakt en deze zo beschadigt. Of dat er een ontsteking optreedt na een behandeling. Daarnaast komt het heel soms voor dat er kleine bloedingen in het oog optreden.
Heeft u vragen?
Neem contact met ons op.
Ma t/m Do: 08:00 - 20:00u
Vrijdag: 08:00 - 18:00u