Dokters in Dialoog | Heupartrose

28 nov. 2023

Orthopedisch chirurg Paul Werner vertel in deze aflevering over heupartrose, ook wel coxartrose of slijtage van de heup. 

In deze aflevering gaat orthopedisch chirurg Paul Werner in gesprek met Femke van Gennip over heupartrose. 1,5 miljoen mensen hebben last van artrose in één of meerdere gewrichten en in 2040/2045 zal dit aantal verdubbeld zijn. Hiervan hebben 400.000/500.000 mensen last van heupartrose en 30.000/34.000 mensen krijgen een heupprothese. Het is daarom belangrijk dat hier veel aandacht aan besteed wordt in goede samenwerking met huisartsen, fysiotherapeuten, orthopeden en reumatologen.

Gelukkig is heupartrose een aandoening die goed behandeld kan worden. Wat houdt een operatie bij Bergman Clinics in en hoe verschilt deze van het verleden? Tegenwoordig hoeft een cliënt bijvoorbeeld maar één nacht te blijven en is snel weer mobiel.

Wat is het verschil tussen de voorste en de achterste benadering? En wanneer wordt de ongecementeerde of de gecementeerde prothese toegepast? Goed om te weten dat zowel de kop als de kom vervangen worden bij een heupprothese.

Om elke dag een beetje betere zorg te leveren, onderzoeken de specialisten binnen Bergman Clinics ook de mogelijkheden van het minder toedienen van morfine om sneller te kunnen revalideren. Hoe ziet het revalidatietraject eruit na een heupoperatie?

Er zijn een aantal complicaties die kunnen optreden na een operatie, zoals beenlengteverschil, infectie of luxatie. Hoe ontstaat beenlengteverschil en hoe kunnen we dit oplossen?

De slagingspercentages van knie- en heupprotheses zijn hoog. Voor een heupprothese is dit 90% over 10 jaar. Hoe groot is de kans dan op een infectie en hoe voorkomen we dat? En hoe herken je luxatie of een gebroken heup?
Hoe herken je artrose als huisarts? Wanneer verwijs je iemand door en wanneer wacht je daar nog mee? Is laterale heuppijn daarnaast ook een symptoom van coxartrose?

Aangezien het aantal mensen met artrose gaat toenemen, is het goed om ook in te steken op preventie of in ieder geval het leven met artrose dragelijk te maken. Welke tips heeft Paul nog ter afsluiting en welke innovaties worden er nu onderzocht?

Al met al: blijven bewegen is ontzettend belangrijk!

Na het luisteren van de podcast nog meer willen weten over andere aandoeningen aan het bewegingsapparaat en wat Bergman Clinics kan betekenen? Lees hier meer over.

Femke van Gennip is huisarts en ook afgestudeerd in de biomedische wetenschappen. Sinds 2021 is ze mede-praktijkhouder in een in 2022 geheel vernieuwde huisartspraktijk in Doorn. Femke van Gennip vindt het belangrijk dat haar patiënten zich gehoord voelen en om laagdrempelig te zijn. Ze zet zich met hart en ziel voor hen in.

Paul Werner werkt sinds 2017 bij Bergman Clinics in Breda en is gespecialiseerd in de heup- en knieprothesiologie. Hij vindt het dankbaar werk, je zorgt ervoor dat de cliënt snel weer op de been is en aan het alledaagse leven kan deelnemen. Daarnaast vindt hij het belangrijk om samen met de cliënt te kijken naar de best passende behandeling. Meer informatie over Paul leest u hier.

Vestigingen
 
Alle behandelingen
 
Bergman Clinics

Voor het inplannen van een eerste afpraak na een doorverwijzing door uw huisarts adviseren we je om in te loggen op mijnbergmanclinics.nl (via de knop Verwijsnummer). 

Voor het verzetten van een afspraak of het aanvragen van een herhaalrecept adviseren we je in te loggen via DigiD op mijnbergmanclinics.nl