Dokters in Dialoog | Bilateraal cataract
Oogarts Flora Berkhout vertelt in deze aflevering over bilateraal cataract, dan is er sprake van staar aan beide ogen, en speciale lenzen.
In deze aflevering gaat oogarts Flora Berkhout in gesprek met Femke van Gennip over bilateraal cataract. Cataract, ook wel staar, is de meest voorkomende oogaandoening ter wereld en komt vooral voor bij mensen vanaf 60-70 jaar. Bergman Clinics voert 35.000 staaroperaties per jaar uit.
Wat is cataract precies, welke vormen zijn er en welke symptomen behoren er tot staar? Via de huisarts kan de cliënt doorverwezen worden naar de opticien. Een opticien of optometrist bij de opticien kunnen staar diagnosticeren en kunnen de cliënt doorverwijzen naar de oogarts, mits de cliënt uiteraard geopereerd wilt worden.
Hoe verloopt een staaroperatie en wat is het verschil met een bilaterale operatie? Uit grote onderzoeken is gebleken dat het net zo veilig is om cliënten aan twee ogen tegelijkertijd te opereren. Er zijn veel voordelen voor de cliënt, maar ook voor de maatschappij en het klimaat. Sinds we op deze manier opereren, zijn de eerste reacties van onze cliënten positief.
Het idee leeft dat na een staaroperatie geen bril meer nodig is. Tijdens een staaroperatie krijgt de cliënt een nieuwe lens. Deze lens is monofocaal en kan dus alleen scherpstellen voor ver weg of dichtbij. Als de lens voor ver weg wordt bijgesteld, is een leesbril nog steeds benodigd. Naast ver weg of dichtbij niet goed kunnen zien, kan men ook een cilinder hebben. Als dat het geval is, is er sowieso een bril benodigd. Welke oplossing, zoals speciale lenzen, biedt Bergman Clinics hiervoor? Voor deze speciale lenzen moet een cliënt wel betalen, waar de staaroperatie vergoed wordt door de zorgverzekeraar. Flora legt ook uit welke type speciale lenzen er zijn en wanneer voor welke soort gekozen wordt.
Na de operatie kunnen mensen meteen naar huis en krijgen druppels mee vanuit de kliniek die via een afbouwschema 4 weken gebruikt moeten worden. Hoe ziet het verdere nazorgtraject eruit en hoe snel kan men weer het reguliere leven oppakken?
Nog meer willen weten na het luisteren van de podcast? Lees meer over staar en andere oogbehandelingen van Bergman Clinics.
Femke van Gennip is huisarts en ook afgestudeerd in de biomedische wetenschappen. Sinds 2021 is ze mede-praktijkhouder in een in 2022 geheel vernieuwde huisartspraktijk in Doorn. Femke van Gennip vindt het belangrijk dat haar patiënten zich gehoord voelen en om laagdrempelig te zijn. Ze zet zich met hart en ziel voor hen in.
Flora Berkhout werkt sinds 2017 bij Bergman Clinics in verschillende vestigingen en heeft twee maanden geleden de nieuwe oogkliniek in Rijswijk geopend. Ze is gespecialiseerd in (bilateraal) cataract en speciale lenzen. Meer informatie over Flora leest u hier.