Anesthesiologie

Behandelingstraject
2

Voorbereiding op de operatie

Voor de operatie

1. Nuchter zijn!

U moet nuchter zijn voor de ingreep. Als u niet nuchter bent, kan het voorkomen dat maaginhoud tijdens de operatie weer terug stroomt naar de mondholte. Daardoor kan het zelfs gebeuren dat de maaginhoud in de longen terecht komt. Dit is zeer gevaarlijk en hierdoor kunt u zelfs op een intensive care belanden. Zorg dus dat u de volgende regels goed naleeft:

Tot 6 uur voordat u in de kliniek moet zijn, mag u een lichte maaltijd nuttigen. Denk hierbij aan een witte boterham of een cracker met jam.

Vanaf 6 uur voordat u in de kliniek moet zijn, mag u NIETS meer eten. U mag nog wel drinken en dan bij voorkeur water of thee.

Let op, u mag GEEN melk of drank met melkproducten, dus ook geen melk in de koffie, cappuccino of in de thee!

Enkel heldere vloeibare drank:

  • Water
  • Thee met of zonder suiker, ZONDER melk
  • Zwarte koffie met of zonder suiker, ZONDER melk
  • Heldere appelsap
  • Aanmaaklimonade

Vanaf 2 uur voordat u in de kliniek moet zijn mag u ook NIETS meer drinken.

 Indien blijkt dat u op de dag van de operatie niet nuchter bent, dan zetten we ons in om de operatie alsnog mogelijk te maken indien dit veilig mogelijk is. De anesthesioloog neemt deze beslissing. Het kan zijn dat u dan als laatste op het programma gezet wordt om de maag de kans te geven zich te ledigen. In het uiterste geval zal u van het programma van die dag afvallen en moet er een nieuwe datum worden gepland. Dit kan ook financiële gevolgen hebben voor u.

2. Make-up, sieraden, piercings, contactlenzen

We verzoeken u vriendelijk om geen make –up op te doen en geen sieraden te dragen ivm hygiènevoorschriften. Het gebruik van body-lotion of dagcrème valt daar ook onder, dit zorgt namelijk voor slechte hechting van pleisters en mogelijk verminderde werking van desinfectiemiddelen voor de huid. Bij ingrepen aan de enkel en voet dienen de tenen van de te opereren voet ontdaan te zijn van elke soort nagellak (acryl, gel, shell, gewone lak) en
kunstnagel. Dit ivm verhoogd infectiegevaar na de operatie. Rondom piercings kunnen tijdens de operatie brandwondjes ontstaan door apparatuur die gebruikt wordt tijdens de operatie. Piercings in de mond kunnen bij algehele anesthesie door het inbrengen van een beademingsbuis beschadiging veroorzaken of zelfs losraken en in de longen terecht komen. Deze dient u dus uit te doen. Contactlenzen kunnen onder algehele anesthesie beschadigingen geven aan het oog en dient u uit te doen voordat u vanaf de verpleegafdeling naar de operatiekamers vervoerd wordt.

3. Pijnstillers thuis

Over het algemeen is de te verwachten pijn na de operatie door de plastisch chirurg, KNO-arts, gynaecoloog of oogarts goed te behandelen met paracetamol en naproxen. Deze zijn te verkrijgen bij de drogist. Indien u een ingreep zal ondergaan bij een van deze medisch specialisten, dan is het verstandig om de volgende medicijnen alvast in huis te halen:
• Paracetamol 500 mg tabletten
• Naproxen 220 of 250 mg tabletten

Deze kunt u gewoon halen bij de apotheek of drogist. Onze adviezen wat betreft gebruik van pijnstillers na de operatie zijn gebaseerd op deze 2 middelen. Indien u allergisch bent voor deze medicijnen, dan kunt u dat van tevoren aangeven en kan de anesthesioloog een alternatief voorschrijven voor pijnstillers na de operatie.

Voor ingrepen onder anesthesie door de orthopedisch chirurg of neurochirurg zal de pijnstilling geregeld worden met medicatie op recept. Deze krijgt u voor of tijdens de opname in de kliniek.

4. Genotmiddelen voor de operatie

  • Roken: Geadviseerd wordt om 4 weken van tevoren te stoppen met roken. Naast de al bekende nadelen heeft roken ook een negatieve invloed op de wondgenezing. Ook op de dag van de ingreep mag u NIET roken.
  • Alcohol: U mag 24 uur voorafgaand aan de operatie geen alcoholhoudende dranken nuttigen.
  • Drugs: Gebruik van drugs zoals XTC, methamfetamine, heroïne of cocaïne dient minstens 1 week voor de operatie gestopt te worden. Dit kan anders ernstige hartritmestoornissen veroorzaken tijdens de operatie of kan zorgen voor een verminderde werking van anesthetica. Dit geldt niet voor amfetaminegebruik op recept ivm AD(H)D. Voor cannabis gelden dezelfde regels als voor roken.

Vragen

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?

Voor meer informatie, bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.

Wat zijn de toegangstijden van deze behandeling?

Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele toegangstijden.

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.

Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing!