De Quervain

Behandelingstraject
1

Oorzaken & symptomen

Klachten

Quervain tendinitis geeft pijnklachten aan de achterzijde van de duim, die uitstraalt naar de pols. Soms is hier ook een zwelling voelbaar of zichtbaar. Met name bewegingen als het vasthouden van een kopje, schrijven of typen zijn pijnlijk. Een duidelijke oorzaak is vaak niet aan te wijzen. Soms kan een verkeerde (werk)houding een uitlokkende factor zijn. Als de strekpezen opzwellen, passen ze niet meer goed in de tunnel. Hormonen (zwangerschap, overgang) en overbelasting of verkeerde belasting kunnen een rol spelen, maar dat is niet altijd zo.

Oorzaak

Een irritatie van de peesschede en twee pezen die hierin verlopen aan de duimzijde van de pols. De peesschede wordt ook wel het eerste strekpeescompartiment genoemd en de pezen zijn respectievelijk de extensor pollicis brevis en de abductor pollicis longus. De irritatie wordt meestal veroorzaakt door relatieve overbelasting en kan ontstaan na werken in de tuin, langdurig breien of het krampachtig/voorzichtig vasthouden van een baby (veel voorkomend bij jonge moeders). Deze irritatie leidt uiteindelijk tot een lokale zwelling van de pezen en/of peesschede vernauwing. Dit belemmert het normale, soepele glijden van de pezen tijdens het gebruik van de duim. Een test die bewijzend is voor De Quervain tenosynovitis is de test volgens Finkelstein: het bewegen van de geopende hand richting de pinkzijde is weliswaar gevoelig, maar deze beweging is beduidend pijnlijker wanneer de duim in de handpalm gehouden wordt en door de vingers omvat wordt.

Vragen

Wat zijn de toegangstijden van deze behandeling?

Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele toegangstijden.

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?

Voor meer informatie, bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.

Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing! Onze excuses voor het ongemak.