Weer baas over de eigen blaas?

9 okt. 2014

Overactieve blaasklachten (OAB) zijn alleen maar hinderlijk, maar meer ook niet’, zeggen veel mensen. Echter, uitgebreide cliënten interviews alsook alle wereldwijde wetenschappelijk onderzoeken tonen aan dat OAB de kwaliteit van leven zeer ernstig kan verslechteren.

Stel je zelf eens voor dat je elke 15 minuten moet gaan plassen omdat je hevige aandrang voelt en denkt het niet te kunnen ophouden. Continue plasdrang hebt die je niet kan onderdrukken of kan 'resetten'. Klachten overdag, maar mogelijk ook 's nachts met slaaptekort als gevolg.

15% van de bevolking heeft in meerdere of mindere mate last van OAB. Voor een klein deel daarvan kunnen deze klachten zo sociaal invaliderend zijn dat ze niet kunnen werken, niet op vakantie willen gaan of sociale contacten uit de weg gaan. Dan is er toch sprake van een ziekte met flinke impact op het dagelijks leven!

Vaak is er geen oorzaak voor OAB te vinden en lijkt alleen de aansturing van de blaas op hol geslagen. Soms is er wel een oorzaak van de klachten te vinden in de blaas, zoals een blaasontsteking, urinewegstenen of blaaspoliepen. Als deze behandeld zijn, is te verwachten dat de OAB klachten weer verdwijnen.

Maar wat als er geen duidelijke oorzaak wordt gevonden?
Dan kan de uroloog of urogynaecoloog in samenspraak met de cliënt een keuze maken voor een geschikte behandeling. Meestal wordt gekozen voor een medicijnbehandeling, maar andere behandelvormen zijn er ook, en soms wordt er voor een combinatie behandeling gekozen. Blaastraining bij een gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut kan zeer effectief zijn evenals neurostimulatie (PTNS) wat wekelijks bij ons plaatsvindt met electrostimulatie.

Een alternatief is de Botox-blaas behandeling. Hierbij wordt Botox via een klein naaldje onder plaatselijke verdoving in de blaaswand geplaatst. Het effect op de blaas is dat de blaas meer ontspant en minder spastisch samenknijpt op elke prikkel (water horen lopen, koude, een WC zien). Bijna alle cliënten die met Botox behandeld zijn, voelen een duidelijke verbetering van hun klachten. Meestal is de werkingsduur tussen de 6-9 maanden, maar cliënten kunnen bij terugkeren van de klachten probleemloos opnieuw met Botox behandeld worden. De meeste mensen ervaren geen pijn van de behandeling en kunnen na de behandeling meteen weer naar huis.

Natuurlijk hoopt iedere cliënt met OAB klachten dat het vanzelf weer overgaat, en het klopt dat de ernst kan variëren in de tijd, maar het is goed om te weten dat de Kliniek voor Vrouwenzorg voor de meeste cliënten een passende behandeling weet te vinden om weer klachtenvrij te worden en weer baas te worden over de eigen blaas!

(drs. L.C. Gerbrandy-Schreuders - Uroloog)

Vestigingen
 
Alle behandelingen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing! Onze excuses voor het ongemak.