Behandeling van overactieve blaas met Botox® vermindert klachten aanzienlijk

15 sep. 2014

Ervaart u klachten als vaak moeten plassen en urineverlies? Dan heeft u mogelijk last van een overactieve blaas. Deze aandoening kan effectief behandeld worden met blaastraining en medicijnen. Indien deze behandelingen toch niet voldoende helpen zijn er tegenwoordig nog veilige alternatieven. Behandeling van de blaas met Botox® injecties vermindert het aandranggevoel waardoor uw klachten aanzienlijk afnemen.

Onderzoek heeft uitgewezen dat meer dan 15 % van alle mensen last heeft van een overactieve blaas. Dit gaat gepaard met klachten zoals vaak plassen met aandrangsklachten en soms urineverlies. Sinds enkele jaren wordt Botox® gebruikt voor het behandelen van een overactieve blaas. Voor cliënten is het prettig te weten dat er naast medicijnen en blaastraining nog een andere behandeling bestaat voor de vervelende klachten.

Wat is Botox ®?

Botox®, bekend van de behandeling van rimpels, is een merknaam voor de werkzame stof botuline toxine-A. Dit is een biologische gifstof die medicinaal wordt gebruikt om bepaalde spiergroepen te verslappen. Het zorgt ervoor dat informatie van de zenuw niet naar de spieren wordt doorgegeven zodat de spier zich niet aanspant.

Botox® behandeling bij overactieve blaas

Een Botox® behandeling bij een overactieve blaas is bedoeld om minder aandrang tot plassen te krijgen. Maar hoe ziet de behandeling eruit?

Eerst wordt de Botox® oplossing ingespoten in de wand van de blaas. Dit gebeurt via een dunne injectienaald die samen met een camera in de blaas wordt gebracht. Er worden 10 tot 20 injecties gegeven. Cliënten voelen hier nagenoeg niets van. Door de injecties trekt de blaasspier uiteindelijk minder vaak en minder heftig samen. Dit vermindert het aandranggevoel. De cliënt hoeft minder vaak te plassen en kan de plas beter ophouden. De ingespoten Botox® remt de blaasactiviteit gedurende een periode van zes tot negen maanden. Na deze periode kan een herhaalbehandeling worden toegepast.

Voor wie is de Botox® behandeling voor de blaas bedoeld?

De behandeling is bedoeld voor patiënten die door een overactieve blaas:

vaak moeten plassen; meer dan 8 keer per 24 uureen overmatige aandrang tot plassen hebben en dat niet goed kunnen uitstellenlast hebben van aandrangsincontinentie (urge-incontinentie); te vaak en te snel aandrang om te plassen voelen, waarbij soms urineverlies optreedt.

Botox® behandeling succesvol

Veel vrouwen hebben al baat gevonden bij deze behandeling. De Botox® behandeling is één van de mogelijkheden om klachten te verminderen. De (uro)gynaecoloog bepaalt altijd vooraf en in overleg met de cliënt, welke behandeling het beste bij de situatie past.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de Botox® behandeling van een overactieve blaas? Neem dan gerust contact met ons op via nummer 088 - 9000 500 of via mail: info@bergmanclinics.nl

 

Vestigingen
 
Alle behandelingen
 
Bergman Clinics

Beste cliënten, i.v.m. de aangescherpte Corona-maatregelen worden van maandag 20 december t/m vrijdag 14 januari geen nieuwe afspraken voor injectable-behandelingen & huidtherapie ingepland.
Wanneer u al een afspraak hiervoor heeft in deze periode wordt u gebeld om deze in overleg te verplaatsen. De afspraken voor alle andere behandelingen gaan door. 

 

Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. We werken hard aan een oplossing!